Hlavní navigace

Firefox 4.0 čekají další betaverze, H.264 podporovat nebude

30. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Minulý týden vyšel Mozilla Firefox 4.0 Beta 4, ale proces betatestování je teď teprve zhruba v polovině. Alespoň pokud jde o počet vydaných betaverzí. V plánu jsou momentálně ještě čtyři. První dvě mají přinést plody další práce na novém vzhledu a také se budou zapracovávat novinky v rámci technologického pozadí. Tím by doplňování nových funkcí mělo být u konce (k 15. září 2010, ale toto datum berte s rezervou). Poslední dvě betaverze se pak zaměří už jen na vychytání chyb a ladění. Tipněte si:…

Minulý týden vyšel Mozilla Firefox 4.0 Beta 4, ale proces betatestování je teď teprve zhruba v polovině. Alespoň pokud jde o počet vydaných betaverzí. V plánu jsou momentálně ještě čtyři. První dvě mají přinést plody další práce na novém vzhledu a také se budou zapracovávat novinky v rámci technologického pozadí. Tím by doplňování nových funkcí mělo být u konce (k 15. září 2010, ale toto datum berte s rezervou). Poslední dvě betaverze se pak zaměří už jen na vychytání chyb a ladění. Tipněte si: uvidíme ostrou verzi ještě letos? (Mozilla.cz)

Ať už ji uvidíme kdykoliv, určitě nebude obsahovat podporu H.264 pro přehrávání multimediálního obsahu prostřednictvím HTML 5. Mozilla Corporation nadále sází na otevřené a licenčně tolik nezatížené technologie, tedy na WebM (VP8) a OGG Theora. Nic na tom nemění ani nedávné ujištění MPEG LA, že u H.264 nebude nikdy v případě bezplatných videí vybírat licenční poplatky. Důvody, proč se nemění postoj Mozilla Corporation k H.264, by se daly shrnout do tří bodů: licenční otazníky vznášející se nad jeho nástupcem, možné spory o definici bezplatného videa a ohled na poskytovatele komerčních videí. (Mozilla.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).