Hlavní navigace

Firefox ještě letos přinese klíčové novinky, zbrojí i na Windows 10

20. 7. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla
Figuruje mezi nimi 64bitová varianta pro Windows, multiprocesová architektura, podpora pouze digitálně podepsaných rozšíření a optimalizace pro Windows 10.

Mozilla Firefox čekají zásadní změny, na které mnozí uživatelé i vývojáři netrpělivě čekají. První strategické novinky má přinést už Firefox 40, s jehož příchodem si uživatelé Windows snad konečně budou moci vybrat mezi 32bitovou a 64bitovou variantou. Firefox 40 má vyjít v úterý 11. srpna 2015. K dispozici je betaverze.

Mozilla Firefox následuje Google Chrome a Internet Explorer, které 64bitovou variantou pro Windows disponují. Obecně však 64bitové prohlížeče pro Windows nemají žádnou větší tradici, přestože na konkurenčních platformách Mac (OS X) a Linux jsou už dlouho dobu samozřejmostí včetně 64bitové varianty Firefoxu.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Zájemci mohou testovat Firefox 40 Beta v 64bitové variantě pro Windows Vista a vyšší. Ostrá verze má vyjít v srpnu.

I Mozilla už dříve vyvíjela Firefox pro 64bitové varianty Windows, nicméně vývoj přerušila hlavně kvůli problémům s kompatibilitou plug-inů. Práce se znovu naplno rozběhly až loni, když se v 64bitové variantě objevil konkurenční Google Chrome pro Windows, který měl být výkonnější, bezpečnější a spolehlivější.

A plug-iny? Některé se 64bitové éře již konečně přizpůsobily a další mizí ze scény, protože je nahrazují webové technologie. Mozilla navíc postupně opouští staré Netscape Plug-in API (NPAPI) a například často proklínaný Flash Player by mohl nahradit projekt Mozilla Shumway založený čistě na webových technologiích.

Mezi uživateli dnes převažují 64bitové varianty Windows. Herní tržiště Steam uvádí, že jim mezi operačními systémy náleží podíl větší než 80 %. Jejich uživatelé si nadále budou moci vybrat Firefox v 32bitové variantě, která zůstává ve vývoji jak kvůli 32bitovým variantám Windows, tak právě kvůli zpětné kompatibilitě.

Multiprocesová architektura a sandbox

Firefox Developer Edition, který zároveň plní úlohu alfaverze prohlížeče, ještě letos začne plošně testovat multiprocesovou architekturu. Zájemci však mohou začít s testováním už dnes zaškrtnutím patřičné volby v nastavení browseru. Firefox pak již nebude užívat jenom jeden proces, ale bude jich spouštět tolik, kolik bude třeba.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Firefox Developer Edition umožňuje zatím volitelně aktivovat multiprocesový režim, ovšem brzy přijde plošné testování.

Konkurenční prohlížeče se touto cestou vydaly už před poměrně dlouhou dobou. Firefox se zatím dočkal pouze oddělení běhu některých plug-inů do samostatného procesu. Mozilla však nyní slibuje a testuje plnohodnotnou multiprocesovou architekturu, se kterou prý Firefox bude výkonnější, spolehlivější a bezpečnější.

Multiprocesová architektura efektivněji využije vícejádrové procesory a už by se nemělo stávat, že jedna webová stránka či aplikace způsobí havárii celého prohlížeče. Mozilla navíc současně hodlá zavést sandbox, což je další rest. Firefox sice už sandbox využívá, ale jen pro vybrané účely jako je běh Gecko Media Plug-inů (GMP).

Optimalizace a novinky pro Windows 10

I Mozilla se chystá na vydání Windows 10. Firefox 40 přinese jejich oficiální podporu včetně tabletového režimu. Zatím je to spíše formalita, ale časem přijdou změny ušité na míru novému systému. Firefox, který poběží pod Windows 10, se dočká úpravy designu uživatelského rozhraní, aby lépe zapadal do jejich visuálního stylu.

Přitom loňská série úprav uživatelského prostředí, souhrnně pojmenovaná projekt Australis, naopak odstranila přizpůsobování vzhledu různým systémům a jejich verzím, což přineslo nejeden problém. Například uživatelé Windows 7 s Aero Glass si stále stěžují na nepohledné zamlžení záhlaví hlavního okna prohlížeče.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Firefox stále v prostředí Aero Glass z oblíbených Windows 7 místo průhledného záhlaví okna zobrazuje jakousi mlhu.

Další chystaná optimalizace pro Windows 10 souvisí s novým vyhledávacím polem na hlavním panelu systému. Mozilla pracuje na tom, aby též zde byly uživatelům dostupné vyhledávací moduly, které mají instalované v prohlížeči. Firefox podporuje neoficiální standard OpenSearch, takže různých modulů existuje nespočet.

AdBlock Plus obsadí méně paměti

Novinky čekají také rozšíření. Firefox 41 by už letos během září měl přinést úpravu, která údajně výrazně sníží paměťovou náročnost některých rozšíření. Konkrétně je zmiňován třeba populární AdBlock Plus, jehož nároky jsou dlouhodobě kritizované. Právě na menší nároky a vyšší výkon lanaří uživatele odvozené rozšíření µBlock.

Některá rozšíření přestanou fungovat

Firefox 41 má také odstranit podporu binární komponenty XPCOM. Je prý již zastaralá a způsobuje problémy, po kterých nezbývá než prohlížeč znovu instalovat. Část rozšíření ji stále vyžaduje, ale Mozilla tvrdí, že jich není mnoho a vývojáři mají alternativy. Jenže některá oblíbená rozšíření už nikdo neudržuje …

Blíží se povinné podepisování rozšíření

Pro správu doplňků se pomaličku šije nový grafický kabátek, do kterého se Add-on Manager oblékne snad s příchodem Firefoxu 41. Ve vývojové verzi je k vidění rozpracovaná podobu, která by ve finále měla ladit se zbrusu novým a nedávno zavedeným nastavením prohlížeče, které se nyní otvírá do panelu místo do okna.

UX DAy - tip 2

Add-on Manager také začne upozorňovat na rozšíření, která nejsou digitálně podepsaná, ovšem zatím proti nim nebude nikterak zasahovat. Časem však půjde instalovat jenom rozšíření, která po bezpečnostní kontrole podepíše sama Mozilla. Její digitální podpis automaticky a bezplatně získají rozšíření z katalogu Mozilla Add-ons.

Rozšíření, která jsou distribuována jinými kanály, bude nutné na Mozilla Add-ons nahrát alespoň kvůli kontrole. Mozilla však (zatím?) nehodlá uživatelům a vývojářům vnucovat výhradně svůj katalog a jiné zdroje rozšíření bojkotovat. Při podpisu nebude posuzovat prý nic jiného, než jestli dané rozšíření není malware.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).