Hlavní navigace

Flash bez plug-inu? Firefox je o krok blíže

16. 2. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla
Přiblížila se doba, kdy Firefox nabídne podporu technologie Flash, aniž by k tomu potřeboval jakýkoliv plug-in. Kdy už nebude nutné instalovat problémový Flash Player?

Mozilla posunula projekt Shumway do další fáze. Firefox má nabídnout alespoň částečnou podporu technologie Flash i bez jinak potřebného plug-inu Flash Player z dílny společnosti Adobe. Nahradit ho mají čistě webové technologie, s jejichž pomocí Firefox zpracuje Flash na prohlížených stránkách.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Shumway zpracovává Flash na prohlížených stránkách pomocí webových technologií (HTML 5, JavaScript, CSS).

Aktuální pre-alpha verze prohlížeče Mozilla Firefox nově ve výchozím nastavení povolá do akce Shumway, pokud uživatel nepoužívá plug-in Flash Player. Zatím ale jen na stránkách e-shopu Amazon. K rozšíření záběru na další weby lze využít předvolbu shumway.swf.whitelist na obrazovce about:config.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Firefox zatím Shumway využívá pouze v e-shopu Amozon. Podporu dalších webů je nutné přidat manuálně přes about:config.

Je tu však další háček. Pro současné testy je nutný kodek H.264, který z licenčních důvodů není součástí instalace prohlížeče. Proto je nynější testování omezeno na Windows Vista a vyšší, případně OS X 10.5 a vyšší, kde je kodek H.264 součástí systému. Experiment se netýká Windows XP a linuxových distribucí.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Vývojový Firefox dovede zpracovat Flash na webu e-shopu Amazon i bez plug-inu Flash Player, ale žádá si kodek H.264.

To je paradoxní, protože již před lety Adobe oznámilo, že vývoj plug-inu Flash Player pro linuxové distribuce končí. Právě zde by tudíž minimálně výhledově nějaká alternativa přišla vhod. Nezbývá, než doufat, že Shumway časem překoná všechna omezení. Otázkou je, jestli tou dobou už nebude Flash dávno zapomenut.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Shumway funkční napříč různými webovými stránkami si můžete nainstalovat jako experimentální rozšíření.

Zájemci o vyzkoušení technologie Shumway si mohou instalovat patřičný doplněk, který je dostupný pro Firefox i v aktuální ostré verzi. Neomezuje se pouze na Amazon, funguje napříč weby. Shumway je zajímavý projekt s ohledem na Firefox pro Android a platformu Firefox OS. Vývoj však není zrovna rychlý.

Google a Microsoft raději aktualizují Flash Player

Google a Microsoft, tvůrci konkurenčních prohlížečů, kráčí cestou menšího odporu. Rozhodly se, že od společnosti Adobe převezmou na svá bedra distribuci aktualizací pro plug-in Flash Player, který přibalují ke svým produktům. Google i Microsoft věří, že při šíření aktualizací umí být efektivnější než Adobe .

Flash Player je součástí instalace prohlížeče Google Chrome, se kterým se zároveň aktualizuje. Microsoft potom Flash Player pro Internet Explorer zařadil rovnou do Windows, kde se o jeho aktualizaci stará služba Windows Update. Mozilla však hledá alternativní řešení nejen s ohledem na bezpečnost, ale i interoperabilitu.

BRAND24

Flash Player není jediný plug-in, jehož činnost má Firefox zastat pouze za využití webových technologií. Již před dvěma lety se dočkal integrace PDF prohlížeče PDF.js, který vykresluje PDF soubory pomocí webových technologií. Má být náhradou za plug-in Adobe Reader, který je ještě více problémový než Flash Player.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Firefox díky PDF.js zvládne zobrazit PDF soubory i bez plug-inu programu Adobe Reader nebo jiného PDF prohlížeče.

Mozilla chce vytvářet interoperabilní řešení a demonstrovat možnosti webových technologií. Nicméně ne všichni sdílí její nadšení. I po mnoha letech vývoje PDF.js se objevují stížnosti na nekorektní vykreslování a výkonnostní problémy. Navíc je otázkou, jestli PDF prohlížeč má být pevnou součástí prohlížeče webového.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).