Hlavní navigace

Flock přechází na Chromium, končí s Firefoxem

16. 6. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Webový prohlížeč Flock již nadále nebude založen na Mozilla Firefoxu. Po dlouhodobé stagnaci vývoje tvůrci nyní oznámili, že následující verze prohlížeče Flock budou vycházet z open source projektu Chromium. Kromě jiného vykreslovacího jádra nový Flock nabídne modernější a zjednodušené uživatelské rozhraní i zcela předělanou spolupráci s vybranými komunitními servery a online sociálními sítěmi. Zájemci si již mohou stáhnout veřejnou betaverzi. Od Google Chrome zatím nový Flock odlišuje mírně…

Webový prohlížeč Flock již nadále nebude založen na Mozilla Firefoxu. Po dlouhodobé stagnaci vývoje tvůrci nyní oznámili, že následující verze prohlížeče Flock budou vycházet z open source projektu Chromium. Kromě jiného vykreslovacího jádra nový Flock nabídne modernější a zjednodušené uživatelské rozhraní i zcela předělanou spolupráci s vybranými komunitními servery a online sociálními sítěmi. Zájemci si již mohou stáhnout veřejnou betaverzi. Od Google Chrome zatím nový Flock odlišuje mírně upravený design a hlavně postranní panel, který umí syndikovat stavové zprávy uživatelů a jiná oznámení z komunitních serverů a také lze jeho prostřednictvím odebírat obsah přes RSS kanály. Nový Flock se zaměřuje na spolupráci s těmi mainstreamovými sociálními sítěmi jako je Facebook, Twitter nebo YouTube.

Flock svého času patřil mezi projekty, kterým se věštila světlá budoucnost. Přišel v době nastupujícího novodobého masového zájmu o různé komunitní servery a právě díky funkcím pro spolupráci s nimi byl často zařazován mezi černé koně v nekonečné válce browserů. Jenže jak šel čas, podíl prohlížeče nerostl a vývoj začal stagnovat. Vývojáři už dokonce v poslední době nestíhali ani přebírat nové funkce od Firefoxu. Vždyť nejnovější Flock 2.6 je postaven na Firefoxu 3.0.19. O pře­sedlání na projekt Chromium se mluvilo a psalo už před několika měsíci, potvrzen byl však až nyní. Uvidíme tedy, jestli Flock popadne druhý dech. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).