Hlavní navigace

Foursquare už neumožňuje check-in, musíte si pořídit Swarm

Daniel Dočekal

Přizpůsobit se nebo jít. Klasické dvě možnosti, když se vývojáři rozhodnou, že zcela nesmyslně změní aplikaci. A hlavně, pozor na soukromí!

Foursquare ve víkendové aktualizaci své mobilní aplikace definitivně znemožnil check-in (přihlášení se k určitému místu) v původní aplikaci. Pokud chcete v používání této funkčnosti pokračovat, musíte si stáhnout Swarm. Paradoxem je, že pokud v aplikaci Swarm budete chtít vědět něco víc o místě, kde se přihlašujete, musíte mít nainstalované i Foursquare, které vám Swarm spustí.

Foursquare oznámilo rozdělení do dvou aplikací před několika měsíci. Původní Foursquare v tomto novém modelu zůstává aplikací pro objevování míst a získávání informací o nich. Rozhodnutí rozdělit aplikaci firma podložila tvrzením, že pouze 5 % uživatelů používá objevování a zároveň check-in.

Swarm slouží pro přihlašování se k místům, ale hlavně k zjišťování, kdo z vašich přátel se nachází dost blízko na to, abyste se mohli chtít sejít. Včetně nové funkčnosti, kdy můžete navrhovat přátelům (kontaktům ve Foursquare) aktivity, na které se chystáte, nebo které byste rádi podnikli.

Pozor na soukromí! Přišla výrazná změna

Paradoxem je, že pokud chcete mít obě možnosti – tedy objevovat a přihlašovat se, jste odsouzení k nesmyslnému používání dvou aplikací. A také k vlezlému sledování, kdo je kde (a hlavně kde jste vy), se případně musíte vyhnout vypnutím (pro vás) zbytečných funkcí.

Swarm je navíc opravdu hodně agresivní – funkce pro sledování, kdo se nachází ve vašem okolí, bude totiž vaši přibližnou polohu iniciativně oznamovat a využívat, aniž byste se kamkoliv přihlašovali (checkovali).

NMI17

Ano, rozumíte tomu správně – pokud tuto možnost zapnete, bude Swarm vaši polohu (přibližnou – v Praze jde např. o čtvrť) oznamovat neustále. Není to tak, že by ji oznamoval jen na základě vašeho check-inu. Pokud něco takového nechcete, nezapomeňte po instalaci aplikace vstoupit do Nastavení a v sekci Soukromí odrolovat na „Background location“, kde lze tuto funkčnost vypnout.

„Poloviční“ vypnutí je možné pomoci swipe směrem vpravo na panelu s vaším jménem na hlavní obrazovce – tím ale dojde pouze k vypnutí první volby (sdílení polohy s přáteli, i když je aplikace vypnutá). A k případnému zapnutí obou.

Našli jste v článku chybu?
21. 7. 2014 12:11
Oto (neregistrovaný)

A proč to komentuješ? Že seš mimo, nikoho moc nezajímá, puso.

21. 7. 2014 18:02
lesy (neregistrovaný)

zaujimave ako sa krasne otvorila cesta pre 3rd party aplikacie, ktore dokazu spojit rozpojene funkcie zasa naspat do jednej aplikacie..