Hlavní navigace

Freemaily pod Lupou (2.)

30. 10. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Miniseriál čítající čtyři díly mapuje současnou nabídku nejvýznamnějších tuzemských freemailových služeb. Dozvíte se o nehodách, jež je v průběhu jejich existence postihly, o zajímavých funkcích, které freemaily nabízejí, nebo počty založených a aktivních schránek. V tomto díle se dočtete o freemailových službách Email.cz a Seznam Email.

EMAIL.CZ

976

Email.CZ vznikl k 1. říjnu 1997, tehdy ještě pod názvem ATC Organizér, na adrese email.atc.cz. Již v té době měl podstatnou část nynějších služeb, tj. kromě stěžejní elektronické pošty obsahoval kalendář, zápisník, oblíbené odkazy nebo připomínkovač. Současný název dostala freemailová služba koncem roku 1997. Od té doby došlo několikrát ke změně vzhledu a k rozšiřování funkčnosti serveru a služeb (chat, diskuse, SMS).

V únoru 2000 byl spuštěn nový, kompletně přepsaný Email.CZ v nové grafické podobě. Další změna nastala během léta 2002, kdy služby kalendář, diskuse, chat, zápisník apod. přešly v „samostatné“ weby, stále však spojené jednotnou registrací. V současné době se pracuje na zcela nové podobě freemailové služby Email.CZ. Provozovatelé zatím odmítají uvést podrobnosti o nové verzi, ale slibují velmi revoluční řešení.

Největší průšvih postihl Email.CZ v březnu 2000, kdy došlo k havárii diskového pole a nepodařilo se obnovit zprávy ze zálohy. Uživatelská data sice dotčena nebyla, ale nenávratně ztraceno bylo 7.500.000 zpráv. Havárie se tehdy dotkla zhruba 120.000 uživatelů.

Standardní schránka má velikost 15 MB a v rámci tzv. nadstandardních služeb lze získat schránku o velikosti až 200 MB (za 120 Kč měsíčně). Průměrná schránka v současnosti obsahuje 4,3 MB dat a 130 zpráv. S ohledem na rozdílnou kapacitu schránky každého uživatele je průměrně zaplněno 30 % schránky (datově) a 7 % co do limitu počtu zpráv ve schránce.

Uživatelé služby Email.CZ mají na výběr z několika domén – kromě nejvíce oblíbené domény email.cz (v odchozích zprávách ji má nastavenu 96 % uživatelů) jsou k dispozici ještě domény ladymail.cz (2 %), ladymail.com (0,9 %) nebo posli.to (0,9 %). O zbylá 2 % se dělí domény gentlemail.cz, gentlemail.com, napis.to a bigmail.cz.

Kromě výše uvedených služeb (kalendář, adresář, zápisník, chat, diskuse, oblíbené odkazy, atd.) nabízí Email.CZ také prostředky podpory komunitní identity (vzkazy od přátel, oznámení o přihlášení přátel apod.). V nabídce služeb je i automatické stahování pošty z jednoho nebo více POP3 účtů na jiných serverech (MultiPOP), možnost odesílání HTML e-mailů či šablony pro nové zprávy.

Proti spamům se mohou uživatelé bránit vytvořením seznamu nechtěných adres a jejích částí (tj. např. celé domény, poddomény nebo slova v adresách) a dále jsou k dispozici filtry, které se aplikují na některé hlavičky zprávy nebo velikost zprávy. Silný nástroj v boji proti spamu je blokace dle adresáře (propuštění zpráv pouze od adresátů, které má uživatel v adresáři) a nově si mohou uživatelé aktivovat SpamAssassin. Plné antivirové řešení Email.CZ neposkytuje, ale v době výskytu virových epidemií se provozovatelé služby snaží zavirované e-maily detekovat vlastními prostředky.

Email.CZ zavedl placenou službu již 1. ledna 1998, kdy zpoplatnil službu POP3 částkou 30 Kč měsíčně. V listopadu 2002 byly zavedeny tzv. nadstandardní služby, umožňující zvýšit za úplatu komfort při práci s poštou. Kromě již zmiňované možnosti přístupu na POP3 server a navýšení kapacity schránky až na 200 MB lze docílit i vypnutí veškeré inzerce.

SEZNAM E-MAIL

977

První verze freemailové služby portálu Seznam byla nasazena na podzim roku 1998. Již o rok později měla služba 400.000 regis­trovaných uživatelů a velký zájem tak převýšil její možnosti a kapacitu, takže byla brzy nahrazena novou verzí. Ta byla postupně zdokonalována prostřednictvím drobnějších úprav a v srpnu letošního roku byla nasazena nejnovější verze.

Freemailu Seznamu se dosud vyhýbaly problémy s dlouhodobějšími výpadky či dokonce se ztrátou dat. Za nedostatek však lze považovat letošní zařazení SMTP serveru do databáze ORDB (e-maily došlé ze serveru evidovaného v této databázi jsou automaticky vyhodnoceny jako spamy). K vyřešení tohoto problému napomohlo zavedení SMTP autentifikace.

Standardní velikost schránky je 10 MB. Pokud se uživatel s touto velikostí nespokojí, může si ji navýšit podle potřeby o dalších 10 MB. Stačí zavolat na speciální telefonní linku se zvláštní tarifikací a získat PIN kód, po jehož zadání do příslušného formulářového okénka se velikost schránky okamžitě zvětší o 10 MB. Tímto způsobem je možné schránku opakovaně zvětšovat prakticky na neomezenou konečnou velikost.

Cena za zvětšení e-mailové schránky o 10 MB je 60 Kč na jeden rok. Zvýšením velikosti schránky o 10 MB uživatel navíc přispívá na vývoj speciálního software pro zrakově postižené. Deset korun z každého navýšení totiž putuje společnosti BrailCom zabývající se vývojem zmíněného softwaru. Dodnes proběhlo kolem 2,5 tisíc zvětšení objemu schránky (vybraná částka pro BrailCom je tedy cca 25.000 Kč).

Letošní vylepšení služby přineslo mimo jiné možnost přijímat e-maily v rozšířeném HTML formátu, barevné grafické zobrazování populárních smajlíků v emailových zprávách nebo možnost importu a exportu adresáře, například z MS Outlook Express. Další z novinek spočívá v plné internacionalizaci, díky níž jsou příchozí zprávy zobrazeny bez problémů ve všech dostupných mezinárodních znakových sadách (včetně arabštiny, čínštiny, azbuky atd.). Celá emailová aplikace je navíc uživatelům k dispozici i v anglické a slovenské mutaci.

BRAND24

Antispamová ochrana je prováděna pomocí vlastních nástrojů s využitím blacklistů z ORDB a manuální kontroly (provozovatel freemailu si spravuje vlastní databázi, kterou manuálně doplňuje). Plnohodnotný antivirový systém není k dispozici vůbec. Uživatelům freemailové služby Seznamu toužícím po lepší antispamové a antivirové ochraně tak nezbývá než s nadějí očekávat novou verzi freemailu, která by se měla objevit ještě do konce letošního roku.

Název freemailu Datum vzniku Velikost schránky (MB) základní/rozšířená Počet založených/ak­tivních* schránek Počet přijatých/odes­laných e-mailů měsíčně
Email.cz 10/1997 15/200 1,30 mil./0,25 mil. 12,5 mil./5,4 mil.
Seznam Email 10/1998 10/bez limitu 2,85 mil./1,50 mil. 160 mil./17 mil.

* aktivní schránky jsou schránky navštívené uživatelem alespoň jednou za posledních šest měsíců

Kolik máte schránek na freemailech?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako soukromý projektant ve sdružení EnergoPro Projekční kancelář, aktivně se zajímá o webový obsah a stále bloguje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).