Hlavní navigace

Friendster se změnil na herní sociální síť, zanikl i původní profil Marka Zuckerberga

28. 4. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pamatujete ještě na Friendster? Jedna z takřka vůbec prvních a originálních sociálních sítí. Nástup MySpace a později Facebooku ale Friendster – www.friendster.com – odsunul  kamsi do pozadí, nedokázal držet krok s dobou. Zajímavé na tom je, že se později dostal do rukou novým vlastníkům a dnes je z něj opět sociální síť Nebo lépe řečeno, sociální herní platforma. A z obsahu asi snadno uhodnete, že patřičně asijská (provozovatelé sídly v Malajsii).

Pamatujete ještě na Friendster? Jedna z takřka vůbec prvních a originálních sociálních sítí. Nástup MySpace a později Facebooku ale Friendster – www.friendster­.com – odsunul  kamsi do pozadí, nedokázal držet krok s dobou. Zajímavé na tom je, že se později dostal do rukou novým vlastníkům a dnes je z něj opět sociální síť Nebo lépe řečeno, sociální herní platforma. A z obsahu asi snadno uhodnete, že patřičně asijská (provozovatelé sídly v Malajsii).

Původní Friendster byl poněkud „nedotaženou“ sociální sítí, snažil se stavět na kontaktech a udržování kontaktů, později byly doplněny takřka klasické věci – události, videa, fotografie, zprávy, komentáře. Více než v kde jinde ale už tehdy byl Friendster populární právě v jihovýchodní Asii. Zajímavé je i to, že Friendster vznikl v roce 2002 (tedy o rok dříve než MySpace, o dva dříve než Facebook) a pojmenován byl podle spojení slov „Friend“ a „Napster“. Přední sociální sítí byl do roku 2004, zhruba v druhém čttvrletí ho předstihlo MySpace. Včetně toho, že byl Friendster dlouho dobu „miláčkem“ médií.

BRAND24

V roce 2003 měl Google zájem Friendster koupit, nabídka za 30 milionů dolarů ale byla odmítnuta. A asi vcelku oprávněně lze říci, že právě toto byla jedna z největších chyb v historii Friendsteru. V roce 2008 měl Friendster 115 milionů registrovaných uživatelů, ale růst pokračoval už jenom v Asii. A konečně v roce 2009 byl Friendster koupel za 26.4 milionu dolarů společností MOL Global, jednou z největší asijských internetových společností.

V červnu loňského roku Friendster změnil zaměření na herní sociální web a přestal být sociální sítí (viz RIP: Friendster.com). Zajímavé na tom je, že s koncem původního Friendster.com zmizel i tamní profil Marka Zuckerberga

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).