Hlavní navigace

FT: Evropský parlament navrhne oddělení vyhledávače od Googlu

21. 11. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Financial Times informují o návrhu usnesení, ve kterém evropští politici volají po oddělení vyhledávače od ostatních služeb Googlu.

V Evropském parlamentu se zřejmě už příští týden bude hlasovat o rozdělení Googlu, píše deník Financial Times (FT). 

Redakce se dostala k návrhu parlamentního usnesení, ve kterém mimo jiné stojí, že by obavy ze zneužívání dominantního postavení Googlu mohlo vyřešit oddělení (unbundling) vyhledávače od jeho ostatních komerčních služeb.

Deník cituje zpravodaje návrhu, španělského europoslance Ramona Tremosu, podle kterého je o rozdělení potřeba uvažovat jako o dlouhodobém řešení, protože Komise nemůže požadovat od Googlu odhalení jeho vyhledávacích algoritmů.

Podle deníku má návrh podporu dvou největších poslaneckých frakcí v Evropském parlamentu – Evropské lidové strany (265 poslanců) i Strany evropských socialistů (184 poslanců).

Tlak na Google

Europoslanci samozřejmě nemají pravomoc případné rozdělení firmy přímo nařídit. Jejich usnesení tak může hlavně zvýšit tlak na Evropskou komisi, která už několik let řeší stížnosti na možné zneužívání dominantního postavení Googlu na evropském trhu.

Podpora parlamentu by také zřejmě posílila pozici nového digitálního eurokomisaře Günthera Oettingera, který Googlu nedávno pohrozil například speciální daní za využívání mediálního obsahu ve vyhledávání.

BRAND24

Návrh tak může být jen součástí tlaku na to, aby se Google s Komisí dohodl na nějakém kompromisu. Každopádně není vůbec běžné, že by europoslanci vyzývali k rozdělení jedné konkrétní firmy.

Konečný text usnesení má být podle FT hotový začátkem příštího týdne a hlasovat by se o něm mohlo už ve čtvrtek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).