Hlavní navigace

GigaCentrum se otevírá veřejnosti

14. 2. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

GigaCentrum, gigabajtový freemail od Centrum.cz, dospěl do další fáze svého testování před nasazením do ostrého provozu a začíná se pomalu otevírat veřejnosti. K jakým změnám během testování došlo a co bude následovat? Dozvíte se také, jakým způsobem se rozdělují pozvánky a kde je můžete získat.

GigaCentrum bylo uvedeno do neveřejného testovacího provozu 16. prosince 2004. Tehdy se na testování začalo podílet 25 dobrovolníků – externistů. Dalších přibližně 50 testerů byli zaměstnanci Centrum.cz. Takřka po dvou měsících takto uzavřeného testování se GigaCentrum začíná alespoň mírně otevírat veřejnosti. Zapojení dalších testerů probíhá formou pozvánek – podobně jako v případě Gmailu, ovšem zatímco na Gmail je v současnosti volných pozvánek více než dost, pozvánky na GigaCentrum budou ještě nějaký čas nedostatkovým zbožím.

Pozvánku lze získat dvěma způsoby. Napsat si na testovani@cen­trum.cz a zařadit se tak do fronty a trpělivě čekat na pozvánku, a nebo získat pozvánku od některého ze současných uživatelů. Ale ani současní uživatelé-testeři nemají k dispozici bezedný zdroj pozvánek. Prvních pět dostali oproti původnímu plánu s menším zpožděním. Původně měly být k dispozici ve středu 2. února, ale nakonec dorazily až v úterý 8. února, protože uvedení verze 0.4 beta, na kterou bylo otevření GigaCentra dalším testerům vázáno, se mírně opozdilo. Po pozvánkách se hned zaprášilo. Uspokojeno bylo i prvních 250 žadatelů o pozvánku, kteří si napsali na testovani@cen­trum.cz.

A kdy budou další pozvánky? Jan Horyna (product manager Centrum.cz) pro Lupu uvedl: „Zájemce budeme oslovovat postupně, rádi bychom vlnu rozprostřeli do delšího období. Usnadňuje nám to komunikaci s testery, snažíme se každému odpovědět na jeho dotazy či podněty.“ A to mohu z vlastních zkušeností potvrdit. Ve fóru určeném testerům se skutečně každý dozví odpověď na svůj dotaz či nahlášení chyby anebo reakci na návrh nové funkce. A nějaké konkrétnější datum dalšího uvolnění pozvánek? Jan Horyna odpovídá: „Uvolnění nové emise pozvánek bude v návaznosti na další verzi GigaCentra. Lze tedy říci, že jak se nám bude dařit, tak rychle bude k dispozici nová verze, a tedy i nové pozvánky.“

Proč vlastně Centrum.cz zvolilo pro otevírání GigaCentra veřejnosti systém pozvánek? Jde o to získat větší pozornost? Nikoliv. Vtip je v tom, že GigaCentrum je vlastně nástupcem současného freemailu na Centrum.cz a všichni uživatelé GigaCentra jsou skutečně jenom testery. Pro účel testování je lepší mít počty uživatelů pod kontrolou – ostatně jak výše potvrzuje citovaný product manager Centrum.cz a dále dodává, že pozvánky vidí „(…) jako výborný nástroj pro testování a de facto další komunikační kanál mezi námi a uživateli. Nikoliv však z důvodu primárního šíření služby jako takové. Nový e-mail tu bude přeci pro všechny bez rozdílu.“ Spolupráce uvnitř testovací komunity tedy díky pozvánkám probíhá lépe. V rámci testování bylo nahlášeno více jak 200 chyb, návrhů, upozornění a přání, z nichž na drtivou většinu byl nebo v nejbližších dnech a týdnech bude brán zřetel. Díky G25 (původních 25 testujících externistů) byly přidány tři zbrusu nové funkce do verze 3.2, další přišly během několika málo dnů ve verzi 0.4 (převážně rozvedení současných funkcí a zvýšení intuitivnosti) a více než 25 dalších přijde v delším časovém horizontu. Některé z nich byly jmenovány v článku GigaCentrum po měsíci. Uvažuje se např. o IMAPu, nahrávání příloh přes FTP, vázání práv a přístupu na definované IP adresy, přizpůsobení vzhledu vlastními CSS šablonami atd.

Portálu Centrum.cz se spolupráce s uživateli na freemailu vyplatila již v minulosti: „Velké množství funkcí, které naleznete již v současném GigaCentru, jsou prapůvodně nápady našich uživatelů. Například po čas spouštění stávající verze e-mailu Centra (srpen 2004) jsme zpracovali několik tisíc podnětů od našich uživatelů, kteří nám psali své náměty a připomínky,“in­formuje Jan Horyna.

GigaCentrum se tedy bude testovat, testovat a zase testovat a až přijde čas, nahradí současný e-mail Centra a otevře se veřejnosti. Žádné pozvánky nebudou nutné. „Pozvánkový systém bude fungovat po celou dobu testování a samozřejmě zanikne v okamžiku, kdy technologie GigaCentra nahradí stávající verzi e-mailu. Název nového e-mailu bude opět Centrum.cz e-mail.“ A tím Jan Horyna nakousl věc, která některé zájemce o spoluúčast na testování zajímá. Co se stane se zprávami po skončení testování? Zůstane adresa e-mailu na serveru GigaCentrum.cz? V FAQ pro nové uživatele stojí: „Data z testovacího účtu na GigaCentru budou po skončení testovacího období převedena do speciální složky ve Vaší schránce na Centrum.cz. Vaše schránka na Centrum.cz získá po skončení testů automaticky ‚kabát a funkce‘ GigaCentra. Jinými slovy – nepřijdete o žádné zprávy ani kontakty vytvořené v průběhu testování. Vaše adresa pro testování bude fungovat pro příjem pošty minimálně po dobu jednoho roku.“

Takže, co nyní můžete udělat pro získání pozvánky? Napsat si na testovani@cen­trum.cz. Pokud však nechcete testovat, není problém vyčkat na ostrý provoz a získat účet klasickou registrací, na jakou jsme všichni doposud u freemailů zvyklí, protože GigaCentrum nahradí současnou verzi e-mailu Centrum.cz a pozvánky již nebudou nutné.

Tipy C

V současné veřejné verzi e-mailu na Centrum.cz již můžete pocítit malý závan GigaCentra. Koncem ledna byl nasazen nový antispamový filtr pracující na principu Bayesovského filtru, a jelikož se učí, nehrozí reálné riziko, že jeho metody nebudou stačit na nové spammerské triky. Tento antispam se testoval na GigaCentru a poté, co prošel počátečním testem a tréninkovou fází, se velmi zkvalitnil, a tak již dnes může sloužit všem uživatelům.

Česká konkurence však také nespí. Atlas v únorovém informačním bulletinu uvádí: „Atlas.cz ke konci ledna dokončil modernizaci svého freemailového centra, do kterého za poslední dva měsíce investoval přes deset milionů korun. Od 1. března tak dojde ke zvýšení limitu pro jednotlivé zprávy na 10 MB a celkové kapacity schránky na 300 MB. V případě zájmu uživatele je ATLAS.CZ připraven schránku zvýšit na 1 GB i více. Namísto plošného zvyšování velikosti e-mailových schránek se specialisté Atlas.cz chtějí zaměřit především na zkvalitňování služeb, především na další zdokonalování antispamu.“ O plánech s freemailem E-mail.cz jsme vás již informovali v článku Email.cz dostal další ránu, přesto chystá novou verzi a o novinkách u freemailu Seznam.cz se můžete dočíst v tiskové zprávě Seznam.cz spustil e-mail o velikosti 1010 MB.

Stojíte o pozvánku do GigaCentra?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).