Hlavní navigace

Jaromír Glisník: Chceme přesvědčit chataře, že se jim Internet přes satelit vyplatí

29. 7. 2009
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 107809
Přede dvěma měsíci začala satelitní platforma Skylink nabízet vedle satelitní televize také satelitní připojení k Internetu ASTRA2Connect. Má vůbec taková služba, řádově dražší než pevné připojení přes kabel nebo WiFi, šanci na úspěch? Jací lidé o ni projevují zájem? A objeví se časem i rychlejší připojení přes satelit za výhodnější cenu? V rozhovoru pro Lupu odpovídá Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, která provozuje platformu Skylink.

Skylink začal letos v červnu nabízet kromě satelitní televize také satelitní Internet, službu ASTRA2Connect. Jaký je o ni zájem?

Instalujeme dva až tři komplety denně, takže jde zatím o desítky zákazníků. Máme okolo stovky aktivních odběratelů této služby. Větší zájem je na Slovensku než v Česku, takže řádově odhaduji, že kompletů bylo v obou zemích prodáno okolo tří nebo čtyř stovek.

Kolik z toho tedy připadá na Slovensko?

Zhruba to vychází v poměru dvě instalace na Slovensku ku jedné k Česku.

V jakých místech a jaký typ lidí si tuto službu objednává?

Jsou to velmi různá místa. Buď jde o opravdu odlehlé oblasti, kde žádná jiná možnost připojení k Internetu není, nebo o případy, kdy lidé cestují a internetové připojení chtějí mít pořád u sebe. Například automobilový závodník, který jezdí po závodech v celé Evropě a v depech potřebuje mít konektivitu. Jsou to různé případy kamenolomů, kdy jsou jednotlivé provozovny v odlehlých místech, službu si od nás objednávali speleologové na Slovensku… Mezi zákazníky ASTRA2Connect zatím převládají zákazníci, kteří na něco takového léta čekali a dostali od nás, co potřebují. Ale počítáme s tím, že stejně jako v Německu a ve Francii budou postupně přibývat i chataři, chalupáři a obyvatelé menších vesniček, kteří o této službě zatím ani neví, protože ji propagujeme zejména přes Internet, a ten oni zatím nemají. Věřím, že se k nim postupně dostaneme díky regionálním prodejcům satelitní techniky.

Jaromír Glisník - 6

Jak se na satelitní Internet tváří právě prodejci? Daří se jim přesvědčovat zákazníky, že se jim satelitní připojení k Internetu vyplatí?

To, co se nám zatím podařilo prodat a nainstalovat, prodalo velmi málo prodejců. Většinou nadšenci, kteří této službě sami věří. Ukazuje se, že je hodně důležité získat pro tuto věc místního prodejce, který už sám nejlíp ví, kde hledat potenciální zákazníky, protože o nich má nejlepší přehled. Našim úkolem je přesvědčit prodejce, že jde o spolehlivý produkt, který funguje, a v okamžiku, kdy se nám to podaří, se začne mnohem víc rozšiřovat. Na počátku je to vždycky otázka fandů, kteří se nebojí novinek.

Tip: Další rozhovor s Jaromírem Glisníkem vyšel na Digizone.cz.

Máte nějakou obchodní analýzu, jaký je vůbec potenciál zákazníků této služby v České republice? Jsou to tisíce, desetitisíce, nebo spíš stovky?

Máme interní plán, podle kterého bychom do konce letošního roku chtěli prodat tisícovku kompletů. Počítáme s tím, že nějaké další jednotky tisíc bychom měli zvládnout i v příštích letech. Nebude to nějaká desetitisícová záležitost, i když informace, které mám ze západní Evropy, svědčí o tom, že tam se instalují desítky tisíc kompletů měsíčně. Zejména ve Francii a Německu.

Proč jste se vůbec rozhodli nabízet satelitní připojení k Internetu, když je výrazně dražší než jiné typy připojení, například kabelové nebo přes ADSL či optiku? Ve srovnání s nimi je také pomalejší.

Satelitní Internet určitě není míněn jako konkurent jiným druhům připojení. Je to stejné jako u satelitního telefonu, který nemá za cíl konkurovat mobilním operátorům. Jde o produkt, který je určen do oblastí, kde jiní operátoři nejsou, a proto jsme ho zařadili do své nabídky. Děláme satelitní televizi, tak nám to z podstaty této technologie přišlo blízké a považovali jsme to za docela zajímavý doplněk našeho hlavního byznysu.

Proč je vlastně satelitní připojení tak drahé? Co to tolik prodražuje oproti jiným typům připojení

Satelitní kapacita. U televize se kapacita použitá pro přenos jednoho televizního programu rozpočítává na desítky tisíc diváků, kteří ten program sledují. Kdežto u připojení k Internetu konzumujete jeden dílek satelitní kapacity sám na sebe. Satelitní kapacita sama o sobě je vůbec tím nejdražším nákladem na celé službě. Pochopitelně, pokud se týká ceny komponentů, tedy satelitního kompletu, opět to není nijak masový výrobek, nevyrábí se jich miliony kusů, a tomu logicky odpovídá jeho cena (u ASTRY2Connect vyjde satelitní komplet na více než 12 tisíc korun, další více než 2 tisíce Kč zaplatí zákazník za jednorázový aktivační poplatek, pozn. red.), takže je o něco dražší než obyčejný komplet pro příjem satelitní televize.

Jaromír Glisník - 3

Díval jsem se na typy připojení, které ASTRA2Connect nabízí. Nejrychlejší je 2 Mbit/s. Počítáte s tím, že byste nabízeli i nějaké rychlejší?

Technologie tak, jak je dnes nainstalovaná, dokáže přenášet až 10 Mbit/s. Větším zákazníkům, především společnostem, které potřebují několik připojení najednou, jsme schopni připravit produkt na míru. Astra, satelitní operátor, který tuto službu nabízí, to pro významné zákazníky běžně dělá. My jsme začali s velmi jednoduchým portfoliem čtyř produktů, ale v západní Evropě, a brzy i u nás, bude jistě možné nabídnout produkty s rychlejším připojením.

Jste nějak zabezpečeni proti tomu, aby si jeden zákazník pořídil ASTRA2Connect a předprodával přes router připojení dalším účastníkům?

Ne, proti tomu nejsme zabezpečeni.

Ale máte v obchodních pravidlech, že pokud člověk stáhne větší objem dat nad určitý limit, zpomalíte mu v následujícím měsíci rychlost připojení. Jak to funguje?

Ano, uplatňuje se to podobně jako u jiných podobných služeb. Máte pravdu, pokud by docházelo k masovému stahování velkých objemů u mnoha zákazníků, dostali bychom se po několika dnech na samou hranici naší satelitní kapacity. Proto u takových zákazníků ve špičkách postupně omezujeme rychlost připojení. Není to tak, že by jim Internet nefungoval, ale jejich rychlost může být v extrémních případech omezena na 64 kbit/s, což už je opravdu na dnešní poměry velmi pomalý Internet. Dá se říci, že pro aplikace typu internetová kavárna a podobně, nebo sledování televize přes Internet, nejsou standardně nabízené datové tarify určeny.

Dá se přes ASTRA2Connect telefonovat přes Internet?

Dá. Astra má tarify vyloženě zaměřené na VoIP. Také zvažujeme jejich zařazení, takže by zákazník mohl mít přímo satelitní telefon, ale zatím jsme tyto tarify nezavedli.

Takže by šlo o satelitní triple-play, televizní, internetové a hlasové služby najednou, jako je už běžně nabízejí kabelové společnosti a operátoři IPTV?

V podstatě by se to tak dalo říct.

Nepovažujete za nevýhodu, že pro využívání této služby potřebuje zákazník speciální satelitní komplet, i kdyby už jeden měl pro příjem televizní platformy Skylink (stávající zákazníci satelitní televize od Skylinku by si museli na dům nainstalovat ještě jednu speciální parabolu, pozn. red.)? Nelze to technicky vyřešit tak, aby se televize i Internet přijímaly z jediné paraboly?

Ono to řešení vymyšleno je. Jenom zatím neexistuje pro náš trh. Tak, jak je komplet pro satelitní připojení od Astry postavený, umožňuje připojení satelitního televizního přijímače, ovšem z pozice 19,2 stupně východně, tedy západoevropské, a příjem satelitního internetu z pozice 23,5 stupně východně. V našem případě máme na pozici 23,5 stupně východně jak televizní, tak datové služby. Proto technická konfigurace dvou LNB pro naše použití nevyhovuje. Ale pro západní Evropu ano, tam se běžně přijímá s jednou anténou jak satelitní televize, tak satelitní Internet. Věříme, že se dočkáme anténního systému, který bude totéž umožňovat u nás.

Jaromír Glisník - 2

Příští rok by se u nás měla uvolnit satelitní pozice 19,2 stupně východně po službě UPC Direct, která se přestěhuje ze satelitu Astra na konkurenční Thor na pozici 1 stupeň západně. Třeba byste na původní pozici UPC Direct mohli přesunout svůj Internet.

Astra má obecně Internet na pozici 23,5 stupně východně. To je věc, do které my nemáme moc co mluvit. Pouze předprodáváme jejich službu, kterou na této pozici poskytují.

Skylink není na českém trhu jediný, kdo nabízí satelitní připojení k Internetu. Kolik firem na trhu tuto službu poskytuje a v čem se od nich ASTRA2Connect liší?

Na legálním základě existuje snad jeden konkurenční produkt. Do chvíle, než jsme začali nabízet ASTRA2Connect my, tu existoval prodejce, který tuto službu předprodával z Rakouska. Podle našich informací je ale počet zákazníků, kteří takto získaný ASTRA2Connect využívají, velmi malý.

Využívají tedy rakouské připojení k Internetu v České republice?

Ano, lze to. My jako provider nevíme, v jakém místě Evropy zákazník naše připojení využívá. Naši službu si může koupit třeba Holanďan a platit ji v českých korunách, případně v eurech, pokud si ji pořídí na Slovensku. Z toho pohledu bylo možno využívat služeb ASTRA2Connect přes rakouského nebo německého providera. Víme, že byli i prodejci, kteří ho u nás prodávali, ale i z cenových důvodů to nebylo moc úspěšné. Neměli ani žádnou reklamu. Dnes, když má Astra pro Českou republiku oficiálního distributora, už tyto předprodeje byly zastaveny.

Když porovnáte onoho jediného konkurenta (služba Tooway od pražské společnosti INTV, pozn. red.), který nabízí rovněž satelitní připojení k internetu v České republice, jak se jeho produkt liší od toho vašeho?

Nerad bych nějak haněl konkurenci, ale myslím si, že zájemce o porovnání si může velice snadno porovnat ceníky, podívat se na technické podmínky. Obojí je služba přes satelit, obojí je obousměrné, takže po technologické stránce nebudou nijak dramaticky odlišné. Spíše se domnívám, že obchodní podmínky jsou ve prospěch naší služby.

Je služba ASTRA2Connect vhodná i pro zákazníky, kteří hodně cestují?

Ano, nejedná se sice o vysloveně mobilní připojení, ale funguje ve velké části Evropy. U ASTRA2Connect dokonce existují už komplety, které spočívají ve speciální anténě umístěné na střeše například pojízdného karavanu. Při jízdě je parabola schovaná a když karavan zastaví a zmáčknete tlačítko, anténa se vysune, sama si najde satelit a hned přes ni můžete přijímat televizi i Internet. Několik firem u nás už prodává takovou anténu pro příjem satelitní televize a teď mají zájem prodávat i satelitní připojení k Internetu.

Jaromír Glisník - 4

Co to stojí?

Je to poměrně nákladná záležitost, komplet s automatickým natáčením paraboly se dá pořídit od nějakých 65 až 70 tisíc korun. Existuje dokonce i řešení pro lodě. Krokování motorku, který hledá satelit, je tak jemné a tak rychlé, že je schopno sledovat pohyb lodi. Neříkám, že to je za lidovou cenu, ale když už někdo má jachtu, může si ho dovolit.

Tak to už je trošku jiná klientela.

Ano, ale dovedu si představit, že třeba pro autodopravce, který provozuje kamionovou dopravu a potřebuje komunikovat se šoféry někde na odstavném parkovišti u dálnice, to nemusí být zase taková razantní částka. A hlavně platí připojení za české ceny, nevyužívá drahé připojení pořízené v zahraničí. Pokud Internet na cestách využívá, může se mu jednorázová investice do paraboly za pět šest měsíců vrátit.

Ještě k satelitnímu triple-play: myslíte, že je reálné takovou službu, podobně jako u kabelové televize nebo IPTV, nabídnout? Daniel Klička z konkurenční satelitní platformy CS Link si myslí, že i přes to, jak by satelitní verze byla drahá, existuje určitá skupina zákazníků, která by si ji pořídila. Uvažuje o ní Skylink?

Jak jsem už zmínil, ASTRA2Connect tuto službu umožňuje, v západní Evropě ji nabízí. My tyto tarify můžeme uvést na náš trh. Zatím jsme ale poptávku ze strany zákazníků, kteří si od nás pořídili satelitní připojení k Internetu, neměli. Je to možná proto, že jsou schopni přes Internet skypovat, a nepotřebují k tomu telefonní tarif. Domnívám se, že ti zákazníci, kteří si dnes objednávají ASTRA2Connect, jsou velmi dobře technologicky znalí. Pokud se dostaneme k méně znalé klientele z odlehlých oblastí, může se ukázat, že pro ně by mohly být telefonní tarify atraktivní.

Myslíte, že cena za internetové připojení přes ASTRA2Connect půjde časem dolů, nebo zůstane takto vysoká – nejnižší připojení při rychlosti 256 kbit/s za 650 Kč měsíčně, nejrychlejší 2 MBit/s za 2200 Kč měsíčně?

Nemyslím si, že by tam byl velký prostor na slevu. Je to stejné jako se satelitním telefonem. Spíše bych očekával, že se budou zlepšovat parametry této služby. Máme avizované určité navýšení rychlosti, ke kterému určitě dojde. Ono když se na ty ceny podíváte, tak pět let zpátky jsme byli zvyklí za Internet platit zrovna tolik. Nejsou to žádné ceny z vesmíru. Samozřejmě, pokud tyto ceny porovnáte s dnešními ceníky jiných providerů, vychází v tomto porovnání ASTRA2Connect nevýhodně. Ale to neznamená, že to je cenově nedostupné pro oblasti, které jinou možnost připojení k Internetu nemají. Není to v tom řádu, že by si to domácnost nemohla dovolit zaplatit.

Jenže u jiných typů připojení k Internetu existuje větší konkurence. Kdyby tu bylo více společností, které nabízejí satelitní připojení, než dnešní dvě, ani to by s cenou nehnulo?

BRAND24

Nedovedu to posoudit. Za nás můžu říci, že naše marže na ASTRA2Connect jsou velmi skromné. Nedovedu si představit, že bychom byli schopni na náš účet s těmi cenami něco vykouzlit. Snažili jsme se, aby ceny byly co nejnižší, a tím pádem jsme obětovali i dost velkou část naší marže. Víme, že to vždycky bude služba spíš pro nějaké tisíce zákazníků, ne pro statisíce.

Foto: Ivana Dvorská, Lupa.cz

Uvažujete o zřízení pevné internetové přípojky na chatě či chalupě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).