Hlavní navigace

Videoreklama dorazila na Google

23. 2. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ve výsledcích vyhledávání Googlu se prý objeví videoreklama. V komentářích pod článkem oficiálního blogu listu The New York Times se ozývají zarytí příznivci Googlu, kteří se s videoreklamou nesmíří. Jejich obavy jsou ale nejspíš zbytečné.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Ve článku z blogu The New York Times, který ohlašuje nástup videoreklamy ve výsledcích vyhledávání Googlu, je hned na začátku napsána jedna velká pravda. Google má opravdu nestandardní pohled na reklamu, nechce uživatele obtěžovat a dosud využíval pouze kontextovou reklamu. Tedy žádné agresivní reklamní formáty ani bannery.

Před několika dny došlo ke spuštění testů videoreklamy v některých výsledcích vyhledávání. Prý se pracuje na interaktivních formátech, mapách a dalších novinkách. Ty určitě nebudou tak „nenápadné“, jako je kontextová reklama, která je mimochodem mnohými z mých známých na rozdíl od klasické bannerové reklamy vnímána pozitivně (je kontextová, tedy pro vyhledávajícího potenciálně zajímavá a přínosná).

Marissa Mayer z produktového oddělení Googlu prohlásila, že nasazení videoreklamy souvisí s loňským zavedením vyhledávání, které nabízí výsledky i ve formě obrázků, videa, zpráv a dalších typů informací. Obrázky a videa prý poutají pozornost více než prostý text, což platí i u reklamního sdělení. Protože Google vyhledává mezi různými druhy informací, bude logicky nabízet i různé druhy reklamy.

Videoreklama prý nebude obtěžovat, jelikož ji uživatel bude muset nejdříve odsouhlasit takzvaným „plus buttonem“. Pokud jsem novinku dobře pochopil, videoreklama bude na vyžádání, tím pádem by neměla obtěžovat ty, kteří si ji nepřejí. Naopak ti, kteří si videoreklamu odsouhlasí, ji budou brát jako součást výsledků vyhledávání a pomůže jim, respektive doplní potřebné informace (jedno video je lepší než tisíc obrázků).

BRAND24

V testovacím provozu prý inzerenti za videoreklamu zatím nic nepřiplácejí, je v ceně klasické textové reklamy. Ovšem inzerent zaplatí za spuštění videoreklamy i v případě, že uživatel nevstoupí na webovou prezentaci inzerenta (to bude asi častý případ). Kouzelné slůvko klik v tomto případě přijde o trochu ze svého lesku. Google tedy osloví ty inzerenty, kteří chtějí hlavně propagovat své výrobky a služby a nejde jim jenom o nové návštěvníky na internetových stránkách.

Jeden ze čtenářů v diskuzi pod článkem z blogu The New York Times píše o tom, že pokud Google tuto novou formu reklamy zavede, s používání vyhledávání od Google skončí. To je také názor, ale nejspíš se není čeho bát – spot nechci, neuvidím ho. Další z diskutujících se nebojí toho, že by se ve výsledcích vyhledávání zobrazovaly bannery nebo něco podobného. Jiný diskutující se zajímal o to, jak to vlastně vypadá. Podle screenshotů na několika serverech to doufejme nebude nic hrozného. Jak vypadá „plus button“ a otevřené video, ukazuje například příspěvek na serveru Search Engine Land. Jeden button navíc nikoho nezabije. A kdy se dočkáme videoreklamy na požádání u nás?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).