Hlavní navigace

Google Books může narazit na odpor českých nakladatelů

9. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Google si pro chystanou expanzi služby Google Books pomaličku připravuje pevnou půdu pod nohama také v Evropské unii, nicméně některým českým nakladatelům se jeho aktivity příliš nelíbí. Vladimír Pistorius, což je předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů, dokonce podle ČTK označil počínání Googlu za pirátské. Americký internetový kolos se však hájí: Pokud skenujeme knihu, na kterou se vztahují autorská práva, zobrazí se ve vyhledávání pouze krátká ukázka – pokud autor nesouhlasí se…

Google si pro chystanou expanzi služby Google Books pomaličku připravuje pevnou půdu pod nohama také v Evropské unii, nicméně některým českým nakladatelům se jeho aktivity příliš nelíbí. Vladimír Pistorius, což je předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů, dokonce podle ČTK označil počínání Googlu za pirátské. Americký internetový kolos se však hájí: Pokud skenujeme knihu, na kterou se vztahují autorská práva, zobrazí se ve vyhledávání pouze krátká ukázka – pokud autor nesouhlasí se zobrazením většího náhledu.

Vladimír Pistorius si stěžuje, že Google podle tolik medializovaná dohody s některými americkými autory a vydavateli bude moci přes Google Books zpřístupnit i knihy, které nevyšly a neprodávají se ve Spojených státech. Taková praxe ale naprosto odporuje zásadám autorského práva zakotveným v Bernské úmluvě, signované i USA, uvedl předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Google se ale brání, že evropské autory to nijak nepoškodí, protože takové digitalizované knihy budou z Google Books dostupné jen v USA, ne globálně. (Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).