Hlavní navigace

Google Chrome: nová jednička na trhu v nové verzi přichází i s dalšími novinkami

22. 5. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Po vydání Google Chrome 19 přicházejí další novinky. Podle nejčerstvějších dat jedné ze sledovaných statistik je prohlížeč Googlu jedničkou na trhu a ještě letos se prý dočkáme i verze pro iPhone.

Poslední dny přinesly hned několik novinek týkajících se prohlížeče Google Chrome, který je dvojkou či trojkou na trhu (záleží na tom, kterým statistikám věříte). V první řadě po několika týdnech vývoje a testování vyšel Google Chrome 19, který přinesl i podporu zajímavé technologie Web Intents.

Google zřejmě uvažuje, že v budoucnu by prohlížeč mohl propojit s Google Web History a tudíž vedle historie práce s vyhledávačem archivovat také historii navštívených stránek. Navíc se objevily zprávy, že se chystá mobilní Google Chrome nejen pro Android, ale i pro iPhone (iOS). Vezměte to ale od začátku.

Google Chrome 19 přináší přenos karet (panelů) i bezpečnostní o­pravy

Vyšla ostrá verze prohlížeče Google Chrome 19. V nové verzi prohlížeč od Googlu jako hlavní novinku přináší online přenos otevřených karet (panelů) mezi svými jednotlivými instalacemi na osobních počítačích a mobilních zařízeních. Z mo­bilních zařízení jsou konkrétně podporována ta, na kterých běží Android 4 (těch mnoho není) nebo vyšší s doinstalovanou betaverzí mobilní varianty Google Chrome.

Google Chrome 19 podporuje přenos otevřených karet z jednoho zařízení do druhého přes Internet.

Tutéž funkci již delší dobu nabízí prohlížeče Mozilla Firefox či Maxthon, takže v tomto případě Google jen dohání konkurenci. Navíc mobilní Firefox a Maxthon jsou dostupnější pro širší spektrum zařízení se systémem Android – díky podpoře i starších a zatím podstatně rozšířenějších verzí systému.

Přesto se opět potvrzuje síla, kterou Google při mediální prezentaci má, protože si zmiňovaná funkce získala velkou mediální a posléze i uživatelskou pozornost jako nějaký významný technologický průlom a milník v poskytovaném uživatelském komfortu.

Přenos karet (panelů) není žádnou novinkou. Maxthon jej podporuje již delší dobu. Stejně tak třeba Firefox.

Google Chrome 19 dále navyšuje výkon, posiluje stabilitu a opravuje nejrůznější chyby včetně řady bezpečnostních. Jeho první ostrý build konkrétně přinesl 21 záplat. V osmi případech byla závažnost opravovaných bezpečnostních chyb označena za vysokou. Na odměnách za objevení bezpečnostních chyb tentokrát Google vyplatil 7500 USD.

Webové aplikace opět o krůček blíže těm desktopovým

V čerstvě vydaném prohlížeči Google Chrome 19 se objevila také standardně aktivní experimentální podpora pro Web Intents. Tento projekt zahrnuje dvojici API pro rozšíření možností webových aplikací a jejich další přiblížení k těm desktopovým. Projekt usnadňuje propojení desktopových a webových aplikací v obou směrech i vzájemné propojení různých webových aplikací a služeb.

V praxi to znamená, že nově je možné dosáhnout například toho, že konkrétní soubor s obrázkem na pevném disku počítače bude z desktopového prostředí otevřen k prohlížení či úpravám ve webové aplikaci běžící ve webovém prohlížeči. Možnosti využití jsou ale mnohem širší.

Google Chrome 19 již aktivně podporuje Web Intents.

Google Chrome 19 podporuje API nutné k tomuto účelu na straně prohlížeče. Teď je na tvůrcích webových aplikací, jak se k nové možnosti využití Google Chrome postaví. Potřebné informace naleznou na webu projektu Chromium.

Lze očekávat, že novinky v prohlížeči Google Chrome brzy využije i samotný Google v rámci svých vlastních služeb, protože obecně rád využívá nové webové technologie, jejichž podporou jeho prohlížeč oplývá. Například webová sada Google Docs nebo e-mailová služba Gmail jsou horkými kandidáty na implementaci podpory Web Intents.

Propojí se Google Chrome s Google Web History?

Google zřejmě chystá či minimálně zvažuje propojení svého prohlížeče Google Chrome a služby Google Web History. Uživatelé by tak v rámci Google Account měli přístup k historii prohlížečem navštívených stránek a výsledkům vyhledávání přes webové rozhraní z libovolného počítače připojeného k Internetu.

Prostřednictvím služby Google Web History si lze nyní zobrazit třeba hledaná a přehraná videa, hledaná místa a objekty na mapě, hledané a navštívené blogy, prohledávané knihy, vyhledávané obrázky či vyhledávané a navštívené zpravodajské články. Propojení s Google Web History se čerstvě objevilo v projektu Chromium, z něhož Google Chrome vychází.

Google Web History zatím zaznamenává práci s vyhledávačem všech uživatelů přihlášených prostřednictvím Google Account.

Kdy a jestli vůbec se dostane do ostré verze prohlížeče Google Chrome, není zatím jasné. Nejde přitom o nějaký nový zásah do soukromí uživatelů. Služba monitoruje (někdo by řekl špehuje) pohyb po webu automaticky všem uživatelům přihlášeným přes Google Account v libovolném prohlížeči. No­vinkou by ale byla integrace přímo do prohlížeče a přenos kompletní historie navštívených stránek. Tu ale Google u sebe už uchovává v rámci synchronizace.

Byla by pro vás popsaná integrace prohlížeče Google Chrome se službou Google Web History důvodem k výměně browseru?

Mobilní Google Chrome také pro iPhone a ještě letos?

Mobilní Google Chrome nebude k dispozici jen pro Android. Kromě podpory své vlastní mobilní platformy Google chystá i podporu konkurenčního systému iOS, který aktuálně využívá známá trojice zařízení iPhone, iPad a iPod Touch od společnosti Apple. Zatím však nejde o oficiální zprávu přímo od amerického internetového kolosu, ale o závěr analytika Bena Schactera odvolávajícího se na své zdroje.

Uvedení prohlížeče Google Chrome pro iPhone a další zařízení by nebylo velkým překvapením. S předinstalovaným Safari se snaží zatím marně měřit síly ze známých prohlížečů například Opera Mini nebo Maxthon. Naopak Firefox pro iOS není na pořadu dne. Mozilla tvrdí, že Apple stále svou platformu neotevřel pro prohlížeče třetích stan, jak by bylo zdrávo, resp. tak, aby mohl přijít Firefox pro iPhone.

Podle jmenovaného analytika by Google Chrome pro iPhone & spol. měl přijít ještě letos. Podpora iOS se jeví jako logický krok. Google na platformu protlačil svůj vyhledávač do předinstalovaného a většinou uživatelů preferovaného mobilního Safari. Stojí ho to ale dělbu o zisky z reklamy s Applem. Kdyby se mu podařilo významněji rozšířit Google Chrome na úkor mobilního Safari, omezil by dělbu zisků a inkasoval by více peněz pro vlastní kapsu.

Google Chrome je jedničkou na trhu? Nebo až trojkou?

Podle statistik, které poskytuje StatCounter, se prohlížeč Google Chrome prodral na průběžné první místo mezi webovými prohlížeči. Po dlouhodobém poklesu podílu prohlížeče Internet Explorer a souběžného nárůstu zastoupení browseru Google Chrome má trh webových prohlížečů momentálně nového krále.

V týdnu od 14. do 20. května si z tržního koláče Google Chrome ukousl 32,76 procenta, kdežto Internet Explorer jen 31,94 procent. Nejde o dočasný výkyv, ale pokračování dlouhodobého trendu.

Vývoj globálního tržního podílu prohlížečů od 20. týdne 2011 do 20. týdne 2012. Zdroj: StatCounter.

Rozdíl je zatím malý, ale dle zmíněného trendu se dá očekávat, že se nůžky mezi oběma prohlížeči budou nadále rozevírat. Mozilla Firefox v uvedeném období obsadil 25,47 % trhu, což opět odpovídá dlouhodobému vývoji jeho podílu.

Jenže je statistika a statistika. Podle rovněž ostře sledovaných dat od společnosti Net Applications je Internet Explorer jasnou tržní jedničkou ovládající nadpoloviční část trhu, která vykazuje v posledních měsících kontinuální nárůst podílu a zaznamenala i meziroční nárůst podílu. Dle Net Applications je Google Chrome až trojkou na trhu se stále nezanedbatelnou ztrátou na druhý Mozilla Firefox.

BRAND24

Proč ty rozdíly? Kde je zakopaný pes? V rozdílné metodice, jiném vzorku monitorovaných webů a různému rozsahu měření v jednotlivých zemích. Které statistice tedy věřit? Obě jsou dle svých možností správné. Reálný stav však těžko odhadovat. Jiná statistika vám dodá zase jiná čísla.

Nesporné ovšem je, že se Google Chrome dere vzhůru. A to i díky rozsáhlé reklamní kampani a přibalování prohlížeče k řadě bezplatných programů. Jeho instalace je často součástí výchozí instalace daného programu nebo dokonce dochází k jeho instalaci bez možnosti její spuštění ovlivnit, což už je opravdu za hranicí dobrých mravů při distribuci softwaru.

Jaké místo, podle vašeho názoru, patří ve skutečnosti prohlížeči Google Chrome mezi browsery pro osobní počítače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).