Hlavní navigace

Google Chrome už nebude vyvíjen pro Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)

7. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Google Chrome 42 bude poslední verzí prohlížeče pro Android 4.0. Už dříve skončila podpora původního systémového browseru. Není to ještě příliš brzy?

Google oznámil, že přestane vyvíjet svůj webový prohlížeč pro Android 4.0. Prý kvůli stále pracnějšímu udržování kompatibility a citelnému úbytku uživatelů prohlížeče s dotyčnou verzí systému. Loni údajně jejich počet klesl o 30 %. Google ale nesdělil žádná absolutní čísla či alespoň podíl prohlížeče na platformě Android 4.0.

Google Chrome na tabletu se systémem Android 4.0.
Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Google Chrome na tabletu se systémem Android 4.0.

Za několik týdnů vyjde Google Chrome 42, který jako poslední bude dostupný pro Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Další verze mají vyžadovat Android 4.1 Jelly Bean nebo vyšší. Google Chrome sice uživatelé systému Android 4.0 bude moci stále používat, ale už bez vidiny dalších aktualizací včetně těch bezpečnostních.

Google nedávno omezil podporu původního systémového prohlížeče na Android 4.4 KitKat a vyšší. Uživatelům systému Android 4.0 nezbývá než sáhnout po některém z alternativních prohlížečů, jestliže nechtějí používat už nerozvíjený a neopravovaný browser. Další možností je samozřejmě upgrade systému či výměna zařízení.

Google Chrome je mobilní jedničkou

StatCounter ve statistice za letošní únor uvádí, že Google Chrome je na mobilech a tabletech nejvíce rozšířeným prohlížečem. V únoru si z tržního koláče ukousl více než čtvrtinu (28,04) %. Pozice tržní dvojky na mobilních zařízeních patří původnímu prohlížeči systému Android, jehož únorový podíl činí 18,71 %.

BRAND24

Tržní zastoupení webových prohlížečů na mobilech a tabletech (včetně klasických mobilů) za únor 2015.
Zdroj: StatCounter

Tržní zastoupení webových prohlížečů na mobilech a tabletech (včetně klasických mobilů) za únor 2015.

Android 4.0 je považován za přelomový, jelikož přinesl použitelnou podporu mobilů a tabletů současně. Dříve byl velmi rozšířený, ale nyní nástupnické verze mají na aktivních zařízeních se systémem Android souhrnný tržní podíl 86,8 %. Data vycházejí z přístupů ke službě Google Play za poslední týden k datu 2. března 2015.

Zastoupení verzí systému Android podle přístupů ke službě Google Play za poslední týden k datu 2. března 2015.
Zdroj: Google

Zastoupení jednotlivých verzí systému Android podle přístupů ke službě Google Play za poslední týden k datu 2. března 2015.

Podíl systému Android 4.0 činí 5,9 %, což na první pohled není mnoho. V absolutních číslech ale jde o mnoho milionů stále užívaných zařízení, pro která brzy nebude dostupný aktuální Google Chrome. Jen obtížně však lze z veřejných zdrojů objektivně zjistit, kolik z uživatelů systému Android 4.0 zároveň používá mobilní Google Chrome.

Používáte webový prohlížeč Google Chrome na nějakém zařízení se systémem Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)?

  • Ano
    31 %
  • Ne
    69 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).