Hlavní navigace

Google chystá placený YouTube bez reklam

29. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kromě placené hudební služby, která je na spadnutí, YouTube připravuje předplatné i pro svůj videoobsah. Půjde ale jen o doplněk ke službám zdarma.

Plány YouTube na zavedení placených služeb s chystanou hudební službou nekončí. Na cestě je i předplatné pro videoobsah, prozradila na americké konferenci Code/Mobile šéfka serveru Susan Wojcicki

Neznamená to samozřejmě, že by YouTube bylo v budoucnu zcela placené. Předplatné by mělo být doplňkem k současné podobě služby, která nabízí obsah zdarma a vydělává na prodeji reklamy. 

„Chceme dát uživatelům více možností,“ uvedla Wojcicki. Lidé by si tak mohli například vybrat, zda chtějí raději platit předplatné, nebo mít videa obložená reklamními spoty. Přirovnala to k modelu, který už dnes používá řada mobilních aplikací.

Bits blog New York Times cituje nejmenovaný zdroj, podle kterého prý nakonec zřejmě nepůjde o zpoplatnění celého YouTube, ale spíše o vytvoření většího počtu tematických placených služeb – například předplatného k videím o hrách apod.

UX DAy - tip 2

YouTube už si s předplatným nějakou dobu pohrává – vybraným autorům dává možnost, aby vytvářeli placené kanály a vybírali od diváků měsíční či roční předplatné. Tato možnost ale funguje jen v některých zemích (ČR mezi nimi není) a autor musí splnit řadu podmínek.

Kdy se předplatného na YouTube dočkáme, zatím není jasné. Podle Wojcicki je příprava placených služeb v rané fázi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).