Hlavní navigace

Google Drive: přenosovou rychlost synchronizace lze nově uměle omezit

19. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Google Drive
V oficiální utilitě pro synchronizaci souborů mezi pevným diskem a cloudovým úložištěm Google Drive konečně lze nastavit umělé rychlostní stropy.

Synchronizační utilita úložiště Google Drive pro Windows a Mac (OS X) se po delší době dočkala významnější aktualizace. Hlavní novinkou je možnost umělého omezení vytížení internetové přípojky, aby probíhající synchronizace nenarušovala tzv. kritické a datově náročné aktivity jako je streaming multimédií či internetová telefonie.

Dosud utilita umožňovala pouze manuálně pozastavit proces synchronizace. K této funkci přibylo stanovení rychlostního stropu. V pokročilém nastavení aplikace se definuje maximální povolená přenosová rychlost synchronizace v absolutních jednotkách (kB/s). Rychlostní strop se pro download a upload nastavuje zvlášť.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Google Drive nově umožňuje nastavit rychlostní strop pro synchronizaci souborů (zvlášť pro download i upload).

Žádaná funkce přichází spolu s předělanou hlavní nabídkou, která se zobrazuje po kliknutí na ikonu utility Google Drive na hlavním panelu. Nepřehledné textové menu nahrazuje vzdušnější nabídka, ve které se zároveň zobrazuje aktuální využití úložiště a stav synchronizace, respektive průběh přenosu souborů mezi diskem a cloudem.

BRAND24

Z nové nabídky lze rychle sdílet soubory právě přenesené do cloudu bez spouštění webového prohlížeče. Po ruce zůstává otevření jak místní off-line složky, tak webového rozhraní on-line úložiště. Nová verze utility se uživatelům distribuuje průběžně. Pro okamžitý upgrade stačí prostě utilitu přeinstalovat.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Utilita Google Drive má přehlednější hlavní menu, které zároveň indikuje využití úložiště a průběh synchronizace.

Nároční uživatelé od utility čekají ještě více. Mezi nejčastější požadavky patří třeba podpora různých složek napříč diskem, možnost jednosměrné synchronizace, přístup ke cloudovému koši a verzování souborů z desktopu, namapování úložiště jako síťového disku, anebo oficiální podpora linuxových distribucí. 

O kterou funkci utility Google Drive byste nyní měli největší zájem?

  • Podpora různých složek napříč diskem (počítačem).
    35 %
  • Jednosměrná synchronizace (záloha do / z cloudu).
    14 %
  • Přístup ke cloudovému koši z desktopového rozhraní.
    1 %
  • Přístup k verzování souborů z desktopového rozhraní.
    5 %
  • Namapování úložiště jako síťového pevného disku.
    25 %
  • O jinou než některou z výše uvedených funkcí.
    4 %
  • O žádnou, protože současná utilita mi vyhovuje.
    3 %
  • O žádnou, protože synchronizaci souborů nepoužívám.
    1 %
  • O žádnou, jelikož úložiště Google Drive vůbec nepoužívám.
    12 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).