Hlavní navigace

Google dva roky v České republice (aktualizováno)

2. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Už jsou to dva roky, co Google oficiálně vstoupil na český trh. Ve výstupu pro média si pochvaluje růst svého podílu mezi tuzemskými vyhledávači. Když v roce 2006 společnost Google otevírala pražskou pobočku, měl Google v Česku podle statistik podíl na vyhledávání kolem devíti procent. Po dvou letech vyhledává s Googlem třetina českého trhu, tedy více než trojnásobný nárůst tvrdí Google v tiskové zprávě. Dovolíme si však takové tempo růstu trochu zpochybnit. Google se sice odvolává na data z…

Už jsou to dva roky, co Google oficiálně vstoupil na český trh. Ve výstupu pro média si pochvaluje růst svého podílu mezi tuzemskými vyhledávači. Když v roce 2006 společnost Google otevírala pražskou pobočku, měl Google v Česku podle statistik podíl na vyhledávání kolem devíti procent. Po dvou letech vyhledává s Googlem třetina českého trhu, tedy více než trojnásobný nárůst tvrdí Google v tiskové zprávě. Dovolíme si však takové tempo růstu trochu zpochybnit. Google se sice odvolává na data z monitorovací služby Navrcholu.cz, podle které letos v červnu činil jeho podíl skutečně 30,16 procenta na trhu, ovšem v říjnu 2006 právě podle Navrcholu.cz podíl Googlu činil již 23,85 procenta a nikoliv devět procent. Od října 2006 k červnu 2008 si tedy Google připsal růst o 6,31 procen­tního bodu.

BRAND24

Každopádně oficiální vstup Googlu na český Internet není jen o růstu podílu na trhu s vyhledávacími službami, ale také o poměrně rychlé lokalizaci všemožných služeb do češtiny. Celkem za ty dva roky byly lokalizovány dva tucty služeb a programů – např. Google Maps, Google Calendar, Google Reader, Blogger.com, Google Analytics, Google News, Google Apps, Picasa Web Albums, Google Chrome, Google Earth atd … Na českou verzi YouTube však stále čekáme. (Tisková zpráva)

Aktualizace 13:45: K výše zmíněné neshodě čísel: Google opravdu začinal na devíti procentech, což bylo potvrzeno nezávislým evropským průzkumem Ipsos v roce 2006, uvedla pro Lupu Janka Zichová z české pobočky Googlu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).