Hlavní navigace

Google I/0 – V dlouhých frontách roznáší organizátoři kafe a koláče

18. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tradiční červnový svátek vývojářů navštívila i delegace z tuzemského studia Inmite. Jak probíhá dvoudenní nalévárna od expertů z Googlu očima českých účastníků?

K Google I/O bohužel každoročně patří dlouhé fronty a nejinak tomu bylo i letos. Dorazili jsme asi hodinu před začátkem, ale kolem West Moscone Center byla už fronta skoro kolem dokola. A to jsme ještě netušili, že tam na vstup do hlavního sálu čekají ti, kteří už jsou zaregistrovaní. Odskočili jsme si na registraci, popadli něco málo k snídani a vrátili se do hlavní fronty. Už byla asi o sto metrů delší. Organizátoři chodili kolem a roznášeli kávu a sladké pečivo.

Do hlavního sálu se začalo pouštět až něco málo přes půl hodiny před začátkem, takže jsme se dostali do sálu až po čtyřiceti minutách po začátku. A to jsme nebyli zdaleka na konci fronty. To považujeme za největší organizační fail. Navíc kapacita hlavního sálu byla  omezena, takže už jsme zbytek keynote sledovali z náhradního sálu jako live stream. 

Po delší době pořádný update pro vývojáře 

Google představil novou verzi operačního systému Android s označením “L”. Celkově jde o jeden z největších updatů z pohledu vývojáře, nová verze má stovky nových API funkcí. Z pohledu uživatele bude největším přínosem znatelné zvýšení výkonu a snížení nároku na paměť, díky nové virtuální mašině, která se jmenuje ART.

Optimalizovali co se dá, a výrazně zvýší výdrž baterie až o třicet procent. Nový "material design” by měl být intuitivnější a hezčí a zjednodušuje i stylování aplikací. Grafici tak nebudou muset řezat spoustu PNGček, stačí jenom na jednom místě změnit barvu a aplikace je přestylovaná. Nový design automaticky počítá stíny, takže grafici nemusí stíny řešit. 

Objevila se i nové funkce Google Cloud Messaging, tedy nástroje pro posílání push notifikací mezi aplikací a serverem a nově také mezi mezi serverem a prohlížečem. Je tak možné posílat zprávy na všechna zařízení jednoho uživatele nebo jen na jedno konkrétní. Uživatel tak může mít otevřenou webovou stránku v prohlížeči, aplikaci na tabletu a telefonu a když vyvolá na jednom zařízení nějakou akci, třeba smaže zprávu, tato změna se téměř okamžitě promítne i na ostatních. S tím souvisí nově představená služba Google Cloud Save, která zase umožní aplikacím ukládat data do Cloudu, která ale budou opět synchronizována mezi všemi zařízeními uživatele a to v podstatě s nulovými náklady ze strany vývojáře aplikací. 

Letos party bez robotických barmanů

Samotná organizace přednášek, oběd, ale i after party pak již byla skvělá. Frontám jsme se sice nevyhnuli, ale už to nebylo nic tak děsivého jako ráno. Party byla letos ve venkovních prostorech nedaleko Moscone centra. Skvělého jídla, pití i hudby bylo dostatek. 

Oproti loňskému roku ale chyběl robot míchající drinky. Jedinou perličkou bylo, že Google oznámil místo konání až v průběhu prvního dne s poznámkou, že se máme tepleji obléci, tedy v době, kdy už s tím nikdo nemohl nic dělat. Navíc tento email označil Google za podezřelý a mnoha lidem skončil dokonce ve spamu.

Hodinky jsou zajímavější než brýle

Další den Google rozdával všem účastníkům hodinky a to LG G Watch nebo Samsung Gear Live. Další hodinky pak bude posílat poštou všem účastníkům na konci léta. Dorazili jsme asi 30 minut před začátkem. 

Kolem centra byla opět fronta, ale asi třetinová ve srovnání s tou předchozí. Naproti tomu rozdávání hodinek bylo zvládnuté perfektně a skoro žádná fronta se zde netvořila. Fronta byla na vstup do přednáškových sálů. Pouštět se začalo ještě později než předchozí den, 15 minut před začátkem. Tentokrát jsme velkou část lidí předběhli a uteklo nám tak jen asi 5 minut.

Google ukázal dvoje nové chytré hodinky. Hodinky jsou podle nás zajímavější zařízení pro aplikace než Google Glass. Jsou praktičtější. Spousta aplikací tam má smysl a podpora pro Wear se dá jednoduše přidat do stávajících aplikací. Experimentujeme tak třeba s SMS Jízdenkou. Platformě věříme a v srpnu pořádáme Android Wear Hackathon

Ačkoliv většinu přednášek lze sledovat live i z domova a na první pohled to vypadá, že člověk za 900 dolarů dostane dvoje hodinky a zažije jen pár hodin čekání ve frontě, není tomu úplně tak. Jedinečná atmosféra a vysoká koncentrace lidí z oboru je ta největší deviza Google I/O. 

Je možné si osahat nejnovější telefony, tablety, hodinky a další technologie. Popovídat si přímo s lidmi z Google, ale i s lidmi z dalších vystavujících firem. Nás nejvíce překvapil Project Cardboard. Ten poskytuje za pár dolarů zážitek srovnatelný s miliardovým Oculus Riftem. Ti šikovnější ho mohou mít vlastně i zadarmo. 

BRAND24

Kromě samotného Androidu pro mobilní telefony a tablety přišel Google i se svým projektem Android Car. Na něm je zajímavé, že nenahrazuje stávající systém v autě, ale je to nadstavba, která se spustí až po připojení telefonu k autu. Když si do auta sedne jiný řidič a připojí jiný mobil, bude mít ihned plně personalizovaný systém. Platformu sledujeme a líbí se nám. Součástí programu Android Car je i Škodovka, takže by měla novinku podporovat i auta z Mladé Boleslavi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zakladatel, šéf a Android lead ve Step Up Labs, kde vyvíjí aplikaci Settle Up neboli Dlužníček. 

Senior Android developer z pražského vývojářského studia Inmite. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).