Hlavní navigace

Google jde po krku Amazonu, začal prodávat knihy

8. 12. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po zhruba roce čekání Google otevřel své elektronické knihkupectví. Nabízí tři miliony knih, z toho asi 300 000 ke koupi. I české. Podporuje vše, kromě Kindle.

Cesta ke službě Google eBooks a obchodu Google eBookstore nebyla ani krátká, ani snadná, jedná se pravděpodobně o nejkontrover­znější projekt, který kdy Google připravoval. V roce 2004 Google začal s digitalizací obsahu řady světových knihoven pod hlavičkou služby Google Print (později Google Book Search, nyní Google Books).

Primárním udávaným cílem byla prostě digitalizace a zpřístupnění vědomostí – knihy jsou z principu choulostivější než digitální data, která lze snadno zálohovat, a jak dokázala historie, neštěstí nechodí jen po horách, ale i po knihovnách (v té Alexandrijské bylo dokonce třikrát). Spolupracujících knihoven je celá řada po celém světě a počet knih rychle narůstal, od roku 2004 Google zdigitalizoval více než 15 milionů knih od více než 35 000 nakladatelů a ve více než 400 jazycích, Google odhaduje, že celkem je zhruba 130 milionů knih.

Ovšem brzo se ozvali nakladatelé a autoři, neboť Google digitalizoval nejen knihy, u kterých již vypršela práva, ale všechny knihy, i aktuální, stále chráněné právy autorů (Google Books v problémech). V rámci mimosoudní dohody mají majitelé práv u digitalizovaných knih možnost určit, zda chtějí dovolit vyhledávání v knize a zobrazení určité části obsahu, či zda ji chtějí z vyhledávání zcela vyřadit, u těch zůstane pouze katalogový záznam o knize. U knih, kde nikdo nerozhodl, se zobrazují pouze fragmenty – Google vyhledává ve všech titulech, ale zde zobrazí pouze maličké kousky stránky, kde se právě dané slovo vyskytuje.

V Evropě byla podrážděnost vydavatelů a autorů ještě vyšší, službou Google Books se zabývala i Evropská komise a například ve Francii byl Google uznán vinným z porušování práv při digitalizaci knih a zveřejňování ukázek. Výsledkem je služba Google Books, která dovoluje vyhledávat v knihách a u řady titulů nejen zobrazovat náhledy, ale listovat celou knihou (z českých luhů a hájů nalezneme řadu starých publikací z 19. století, jako například sebrané ročníky nejrůznějších časopisů typu Kwěty České, knihu Idea státu Rakouského od Palackého a podobně). Mimochodem, Google Books nepodporují hledání dle jazyka knihy, takže hledání je někdy vcelku náročné.

Tuto „knihovní“ část (Library project) doplnil také Partner program. V tomto případě nakladatelé dobrovolně spolupracují s Google, který v rámci Google Books zveřejňuje ukázky z jejich knih, což jim může pomoci v prodeji, neboť zákazník se může začíst do knihy na Internetu a pro pointu si musí knihu koupit. Z českých vydavatelů spolupracují dva: Baronet a Grada Publishing, která to dokonce dotáhla na pozici „Úspěšného partnera“ a zkušenosti Grady jsou prezentované celosvětově.

Google eBooks začíná

Toto vše pouze byla určitá předehra, která Google značně zkomplikovala situaci kvůli soudním sporům a rozezleným vydavatelům a autorům, ovšem Google sledoval svůj další cíl. začít knihy prodávat. Můžeme jen spekulovat jak moc chtěl prodávat knihy zdigitalizované z knihoven, ale komerční nabídka není na těchto knihách postavená.

Google eBooks - titulní stránka 12/2010

Google eBooks – titulní stránka 12/2010

Služba Google eBooks a obchod Google eBookstore byly spuštěny v pondělí a zde Google prodává pouze knihy přímo od vydavatelů. Knih má přesto dostatek, v prodeji jich je zhruba 300 000 a najdete v nich všechny tituly z TOP 10 amerického žebříčku, cena se pohybuje mezi 10–15 USD.

Google eBooks - Palackého knihy, něco v češtině, něco německy, tehdy se to tak nebralo...

Google eBooks – Palackého knihy, něco v češtině, něco německy, tehdy se to tak nebralo…

Americkým uživatelům je také nabídka určená, zákazníci mimo USA mají smůlu, službu sice mohou využívat, ale nemohou nakupovat v obchodě (samozřejmě, vše lze nějak obejít…). Jak vám asi již možná došlo, zbytek do tří milionů, tedy zhruba 2,7 milionu titulů, jsou knihy, které Google získal v rámci Library project a jsou dostupné zdarma, neboť práva autorů již vypršela. A tak uživatelé mimo USA mohou alespoň využít tento ohromný archiv a číst si například příběhy Sherlocka Holmese v originále nebo již zmíněné Kwěty České či Palackého v češtině. Stačí si knihu přidat do Google eBooks.

Čtete knihy z Google E-books?

  • Ano.
    9 %
  • Zatím ne, ale v budoucnu toho pravděpodobně využiji.
    60 %
  • Ne,službu nevyužívám.
    31 %

Služba Google eBooks je „obláčkovým“ řešením pro čtení knih získaných od Google, jak koupených, tak zdarma. Knihy jsou uskladněné na serverech Google a číst je lze na řadě zařízení – na počítači, čtečkách, zařízeních s Androidem a také s iOS (iPhone, iPad). Google nabízí knihy ve dvou formátech – ePub a PDF. Řada historických titulů je dostupných jen v PDF, což jsou nascanované stránky, některé tituly lze číst i v ePub, lze předpokládat, že kupované tituly budou dostupné běžné i v PDF.

Jak funguje Adobe Content Server
Autor: Adobe Blog

Jak funguje Adobe Content Server

Knihy dostupné zdarma jsou bez DRM, prodávané knihy jsou vybavené DRM. Google se přiklonil k nejrozšířenějšímu řešení od Adobe a licencoval si Adobe Content Server. Tím se dostáváme k podpoře čteček – jsou podporované všechny čtečky, které podporují Adobe DRM, jako jsou čtečky od Sony, Nook od B&N a řada dalších (seznam zde). Mimo hru zůstává Kindle od Amazonu, který má proprietární DRM formát (i když Google tvrdí že „je otevřen podpoře v budoucnosti“).

Zajímavá je podpora prohlížečů – Google umožňuje číst i zakoupené a tedy DRM chráněné knihy v rámci internetového prohlížeče, který podporuje JavaScript, takže ani platformy, na které není dostupný software Adobe Editions, nejsou ze hry. Mimochodem, Amazon reagoval obratem a svou webovou čtečku měl v úterý rozšířit podobným způsobem – dříve šlo číst jen ukázky, nyní půjde číst celé knihy.

Google eBooks na iPadu

Google eBooks na iPadu

Softwarové čtečky pro iOS a Android plní zhruba to co se očekává, byť nejsou dokonalé. Oproti iBook od Apple nelze knihy nakupovat přímo z aplikace, je nutné je vyhledat na webu Google a zakoupit na webu, až poté jsou dostupné z aplikace. Ta si je dokáže nahrát do paměti, ale číst lze i bez předchozího nahrání celé knihy. V případě PDF lze vřele doporučit iPad nebo jiný tablet, neboť aplikace neumí PDF zvětšovat.

Google eBookstore v Čechách?

Google rovnou při startu oznámil, že služba se do zahraničí má rozšířit v příštím roce, neřekl ovšem, na které trhy. Lze jen doufat, že se služba objeví i u nás – pro Google sice nejsme velký, ale důležitý trh, neboť zde stále bojuje se Seznam.cz (krásný důkaz prospěšnosti konkurence), a tak lze očekávat, že podobně jako jsme se vcelku brzy dočkali řady dalších služeb, i Google eKnihkupectví k nám dorazí v jedné z prvních vln.

BRAND24

Samozřejmě lze jen spekulovat, co to bude znamenat pro provozovatele místních služeb, jako jsou eReading.cz, Rajknih.cz či Palmknihy.cz. Tržní sílu molocha Google a místních hráčů nelze srovnávat, když se Google bude snažit, o jeho službách se dozví každý. Navíc Google může i na nejsložitější část přípravy, tedy tvorbu eknih pro prodej, věnovat mnohem více prostředků.

Snadno se může stát, že zatímco letošek byl ze strany českých provozovatelů věnovaný přesvědčování nakladatelů a budování trhu, příští rok může přijít Google a slíznout smetanu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).