Hlavní navigace

Google musí v Rusku urovnat spor o Android. Má už jen měsíc a půl času

6. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Google
Za komplikacemi stojí Yandex. Na začátku roku upozornil ruského regulátora, že Android pomáhá Googlu k vyššímu podílu na vyhledávání neférovou cestou.

Právníci Googlu už si mohou na lety mezi Bruselem a Moskvou letos pořídit permanentku. Ruský antimonopolní úřad totiž potvrdil podezření Yandexu a oznámil, že Google prostřednictvím své burzovní aplikace porušoval ruské zákony. Na vyřešení situace má americká firma měsíc a půl – lhůta končí podle serveru Techcrunch osmnáctého listopadu. 

Problém je v předinstalovaných aplikacích a aplikačních obchodech. V případě Googlu tedy jde o Google Play. „Výrobci zařízení s Androidem jsou v zajetí Google Play obchodu a uzavřených API,“ tvrdil na začátku roku Yandex.

„Naším cílem je na trh zase vrátit fair play. Situaci, kdy se do mobilů budou instalovat aplikace podle toho, jak jsou úspěšné a ne podle toho, kdo je majitel operačního systému,“ tvrdí Yandex ve svém komentáři. 

Google se samozřejmě brání. „Pokud jde o platformu Android, můžeme říct, že uživatelé mají vždy na výběr, kterou aplikaci a službu budou používat v zařízeních s Androidem,“ zněla první obrana z ruského zastoupení firmy.

Ať tak nebo tak, Yandexu Google pod tlakem vyhovuje. Stále je ruskou internetovou jedničkou, drží kolem šedesáti procent místního trhu a mobily jsou další oblastí, kam by chtěla firma růst. Zkouší rozjet vlastní aplikační obchod a – podobně jako třeba tuzemský Seznam – tlačí i vlastní prohlížeč. 

BRAND24

Google se dostává do ošemetné situace. V podstatě se dostává do pozice Microsoftu v devadesátých letech. Pod palbou je totiž i v Bruselu, kde ale přešel po řadě měsících dohadování do ofenzivy s tím, že odmítá obvinění ze zneužívání dominantního postavení.

V Rusku také není ve sporech s úřady žádným nováčkem. Šest týdnů na nápravu je každopádně dost šibeniční termín. Přeci jenom by vyhovění ruským úřadům znamenalo znovu vyjednat smlouvy s prodejci. Ve hře je ale i možnost, že na starém kontinentu bude muset oddělit Android od svých ostatních služeb jako třeba právě vyhledávání, mapy nebo Gmail. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).