Hlavní navigace

Google nabídne šifrování e-mailů pomocí algoritmu PGP

4. 6. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Umožnit ho má rozšíření s názvem End-to-End pro internetový prohlížeč Chrome. Google zatím uvolnil zdrojový kód pro testování.

polovina e-mailů posílaných mezi účty na Gmailu a dalšími e-mailovými službami není šifrovaná. U některých domén je ale jejich množství výrazně nižší. Například podíl zašifrovaných zpráv posílaných mezi e-mailovými schránkami na Gmailu a Seznamu nedosahuje ani jednoho procenta (kompletní údaje o množství e-mailů zašifrovaných při přenosu pomocí protokolu TLS jsou k dispozici zde)

Google chce podíl šifrovaných e-mailů zvýšit, a proto se rozhodl přijít s rozšířením pro prohlížeč Chrome. 

Ikona rozšíření End-to-End.

Ikona rozšíření End-to-End.

Rozšíření s názvem End-to-End je založené na šifrovacím algoritmu Pretty Good Privacy (PGP) a používá nově vyvinutou šifrovací knihovnu na bázi JavaScriptu.

BRAND24

End-to-End umožňuje kromě šifrování zpráv pochopitelně i jejich dešifrování. Podporuje také digitální podpisy.

Firma sice zveřejnila zdrojový kód rozšíření, ale zároveň upozornila, že se zatím jedná o testovací alfa verzi a nenajdete ji tedy v Chrome Web Store. Před ostrým nasazením je nutné totiž ještě vychytat případné nedostatky či chyby. S tím by měla pomoci internetová komunita. V Googlu chtějí docílit toho, aby pomocí rozšíření bylo možné šifrovat e-maily v prohlížeči bez ohledu na poskytovatele e-mailové schránky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).