Hlavní navigace

Google odhalil nový Nexus 7, Android 4.3 a ChromeCast

24. 7. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Firma Google dnes představila několik novinek. Inovovaný sedmipalcový tablet Nexus 7, novou verzi operačního systému Android a hardwarovou klíčenku pro přehrávání obsahu ChromeCast.

Bude zajímavé sledovat, jak se Google podaří skloubit dvě poněkud různorodé platformy – Android a Chrome. S nástupem nového šéfa je zřejmé, že právě tímto směrem se chce Google vydat. Představení nových produktů to jen potvrzuje. Jde přitom o jediné, skloubit Android (mobily a tablety) a Chrome (tablety, notebook, počítače) tak, aby přechod mezi platformami byl co nejméně bolestivý.

Sundar Pichai, šéf Googlu pro Android, Chrome a aplikační aktivity, na představení novinek připomněl, že na konci roku 2013 budou lidé kupovat více tabletů než osobních počítačů. Přitom každý druhý vyrobený tablet pohání právě Android. V praxi to představuje až 70 milionů aktivovaných tabletů s Androidem.

Nexus 7, který se stal vlastně prvním „značkovým“ tabletem od Google měl zásadní úspěch. v Japonsku se mu dokonce podařilo získat 45 % trhu.

Nový Nexus 7

O 50 gramů lehčí, tenčí, snáze uchopitelnější, rozlišení 1920×1200 (1080p a Google se chystá na partnerství s Netflix.com pro obsah v 1080p), poslední model virtuálního zvukového surround systému, 1,2 MPx čelní kamera, 5 MPx zadní, čtyřjádrový procesor 1,5 GHz Snapdragon S4 PRO s frekvencí 1,5 GHz, 2GB RAM, dual-band WiFi, 4G (LTE pro americký trh a schopné pracovat se třemi tamními operátory). Oproti předchozímu modelu 1,8× rychlejší prodesor a 4× rychlejší grafická část než u předchozího modelu. Takový je nový Nexus 7. Nejlevnější verze 16 GB WiFi bude k mání za 229 dolarů. Verze 32 GB WiFi za 269 dolarů a 32GB verze s podporou LTE přijde na 349 dolarů. Oficiálně se nový Nexus 7 začne prodávat ve Spojených státech v úterý. Na dalších trzích se objeví později.

Inovovaný model sedmipalcového tabletu od Googlu je prvním zařízením, které bude dodáváno s novým Androidem, verzi 4.3.

Rodiče na novém Androidu například ocení možnost omezených profilů. Nedávno zavedená možnost více profilů na Androidu umožní rodičům, aby dětem zřídili profily s omezenými možnostmi.

Nový Android 4.3 se dostane i na další zařízení.  Objeví se například v Nexus 4,  Nexus 10 i Galaxy Nexus.

Chrome a další vylepšení služeb

Google také představil Chrome s vylepšenými možnostmi v režimu plné obrazovky (mělo by nabídnout o 15 % prostoru více pro obsah). Explore (zkoumání) v Google mapách pro objevování věcí okolo vás, aniž by bylo nutné používat klávesnici a psát. Sdílení obrazovek v Google Hangouts. Aktualizace Google Play, která umožňuje odlišit aplikace určené pouze pro tablety a ty určené pouze pro telefony. Bohužel však zůstala stále poslední, zcela nepoužitelná a uživatelsky nepřívětivá podoba obchodu. Slíbeny byly slíbeny i nové hry (Prince of Persia, Asphalt 8, Riptide 2).

Co se her týče, Google slibuje spuštění Game Center For Android, které by mělo nabídnout i sociální prvky – hry tak budete moci hrát s přáteli. Otázkou zůstává, jestli má tento koncept šanci na úspěch, pokud hry nebudou skutečně víceuživatelské.

Hodně zajímavé je, představitelé Googlu prezentovali Nexus 7 jako „ultimate gaming device“ (maximální herní zařízení). Nicméně také neopomněli zdůraznit, že je vhodný i ke čtení e-knih.

Google ale bude muset hodně pracovat, aby dotáhl náskok, který má Apple s hrami pro iPad.

Na konferenci též zaznělo, že v Google Play se také nově objevily knihy, to ale pro české uživatele není žádná novinka. České knihy na Google Play bohužel zatím prakticky nejsou, ceny knih jsou místy doslova astronomické a neodpovídají realitě a knihy zdarma se špatně hledají. Což je průvodní jev Google Play, který je možná dobrý pro aplikace, ale jako knižní obchod postrádá většinu potřebné funkčnosti.

Na srpen připravuje Google pro Knihy Google Play některá vylepšení – například možnost zvýrazňování, či půjčování knih.

Co je vlastně ChromeCast?

Třetí představená novinka, ChromeCast, je trochu překvapivý pokus o další vstup do světa televize, o který se Google pokoušel již s GoogleTV (a výsledky nejsou zcela přesvědčivé). V případě ChromeCast jde o nový hardware – „klíčenku“, která se připojuje k zařízení prostřednictvím HDMI portu a dokáže z něj vytvořit něco jako chytrou televizi, postavenou na operačním systému Chrome OS.

ChromeCast se navíc má stát periferií pro zařízení z řady Nexus. Bude to fungovat tak,  že když na mobilním telefonu narazíte na nějaké video na YouTube, budete moci kliknout na tlačítko „Cast“. To spustí video na televizi (ke které máte připojený ChromeCast). Telefon bude sloužit jako dálkový ovladač, ale zároveň jej bude možné používat k volání či surfování.

Z obsahu na YouTube si navíc můžete vytvořit playlist k přehrávání. Zástupci Googlu zmínili, že „Cast“ ovládací tlačítko se objeví i na zařízeních vybavených konkurenčním operačním systémem iOS. Mimo YouTube počítá ale Google hlavně s podporou Netflix.com a samozřejmě i filmů, které najdete v Google Play.

ChromeCast navíc umožní i přehrávaní videí spuštěných z laptopu a také projekci libovolné záložky z prohlížeče Chrome na televizi. Což by mělo mimo jiné umožnit i přehrávání ze služeb, které nebudou podporovány přímo (Vimeo atd).

Tipy C

ChromeCast bude mít i SDK pro vývojáře. Na kolik ChromeCast přijde? Tuto „klíčenku“ bude možné zakoupit za 35 dolarů. K dispozici bude na Amazonu, v obchodech Best Buy a v Google Play. Nejdříve se bude prodávat pouze na americké trhu, postupně by měl dorazit ale i na ostatní kontinenty.

DODATEK: Sepsáno na základě sledování přenosu z představení nových produktů a služeb, takže prosím omluvte případné nepřesnosti či nepochopení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).