Hlavní navigace

Google odepsal velkou várku aplikací, Češi z Piictu mohou slavit

26. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mezi zrušenými je také aplikace Photovine pro sdílení fotografií. Ta je věrnou kopií mobilní aplikace Piictu. V jejím týmu pracují i dva Češi – Robin Raszka a Petr Reichl z Tapmates.
Max Levčyn (36) prodal před rokem svou firmu Googlu. Teď odchází a jeho Slide se rozpouští v obří korporaci.

Max Levčyn (36) prodal před rokem svou firmu Googlu. Teď odchází a jeho Slide se rozpouští v obří korporaci.

Google se rozhodl rozpustit firmu Slide zaměřenou na vývoj aplikací pro mobily a sociální sítě a zrušit všechny její projekty s jedinou výjimkou. Teprve před rokem přitom Slide koupil za 182 milionů dolarů. Její zakladatel Max Levčyn, programátor narozený na Ukrajině, který stál také u zrodu platebního systému PayPal, z Googlu odchází.

Slide si i rok po akvizici udržoval samostatné postavení a vlastní kanceláře. Google ale pod vedením nového výkonného ředitele Larryho Page nabral v sociálních médiích nový kurs. Jeho vlajkovou lodí je Google Plus a produkty Slide se občas kryly s jeho funkcemi. Jiné zase vznikaly primárně pro platformu Apple iOS, místo aby loajálně rozšiřovaly možnosti systému Google Android. Někteří ze 125 zaměstnanců Slide přecházejí do „velkého Googlu“, především do týmu kolem YouTube, jiní o místo přijdou. O překvapivých změnách informoval blog AllThingsD.

Zdroje z Googlu potvrdily postupné ukončení provozu všech služeb vyvíjených ve Slidu, mezi nimi například aplikací VideoInbox pro sdílení virálních videí, Disco pro rozesílání SMS zpráv skupinám přátel či Pool Party pro sdílení fotografií ve skupinách. Jedinou službou z rozsáhlé sbírky Slide, kterou si Google ponechá, je crowdsourcingové tržiště nápadů a služeb Prizes.

Mezi zrušenými službami figuruje také mobilní aplikace Photovine, v níž spolu uživatelé mohou komunikovat pomocí obrázků. Google ji otevřel veřejnosti teprve minulý týden. Oznámení o jejím konci muselo potěšit Robina Raszku a Petra Reichla z české firmy Tapmates. Photovine byl totiž až bezostyšnou kopií aplikace Piictu, na níž v desetičlenném mezinárodním týmu spolupracují a kterou nyní zdokonalují v newyorském akcelerátoru TechStars.

V červencovém blogpostu Petr Reichl píše: „Google v posledních dnech oznámil svou novou aplikaci Photo­vine, která se zjevně inspirovala na­ším Piictu. Paradoxně díky tomu jsme se stali nejobletovanějším startupem. Zájem investorů a mentorů je obrovský a jen za dnešek jsme měli deset schůzek.“

Zdroje: AllThingsD, TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář. Zajímá se o digitální technologie a pozoruje, co s námi dělají. | LinkedIn | Twitter

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).