Hlavní navigace

Google otevřel svou videotéku i v Česku. Netflix zatím nic

20. 6. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Titulkované filmy v angličtině Google půjčuje za 110 korun. V nabídce jsou desítky tisíc filmů. Seriály ale chybí.

Trvalo to tři roky, než Google v Česku dohnal náskok Applu v on-line videu. Kromě knih a hudby si tak mohou majitelé telefonů a tabletů s Androidem stahovat i video. A to samozřejmě i do počítačů. „Uživatelé se mohou začít dívat na film na počítači a dokoukat ho třeba na tabletu,“ tvrdí Michal Zachar z Googlu. Pokud by náhodou nabídka majitelům iPhonů a iPadů nestačila nabídka jejich iTunes, připravil Google aplikaci i pro ně. 

Videotéka poskytuje filmy v běžné a nebo HD kvalitě. Půjčovné pak začíná na dvaceti korunách za méně zajímavé filmy v SD kvalitě a může se vyšplhat na 110 korun za hollywoodský trhák ve vysokém rozlišení. Filmy si lze i koupit. Ceny začínají na 99, ale dokáží se vyšplhat třeba na 380 korun, jako je tomu třeba u filmu 300: Vzestup říšeNabídka filmů je sice pestrá, ale česká produkce narozdíl od konkurence zatím Googlu chybí. 

Kromě Apple už videotéku v dubnu otevřelo třeba i tuzemské O2. "Potvrdili jsme si, že lidem nevadí za stahování filmů platit. Problém je, že legálních možností moc nemají anebo o nich neví. Pro téměř tři čtvrtiny Čechů, kteří se chtějí při stahování filmů pohybovat v mezích zákona,“ uvedl při spuštění služby David Duroň z 02. Svou prodejnu a půjčovnu digitální hudby a filmů na konci května spustila i Alza.

BRAND24

Další konkurence nese jméno nedávono spuštěného ivio.cz, TopFun nebo Voyo, které na základě předplatného pustí uživatele i k některým seriálům. Samozřejmě rovnou na televizní obrazovce. Tam koneckonců umí filmy přehrávat i Google Play – stačí si pořídit Chromecast.

Pořádná streamovaná služba ale Česku pořád chybí. Respektive legální přístup k novým dílů, amerických seriálů. Netflix zatím kolem české kotliny jen krouží

Jak získáváte aktuální filmy a seriály?

  • Počkám si, až budou v televizi
    19 %
  • Stahuji je z torrentů hned po odvysílání
    58 %
  • Využívám placených služeb (iTunes, O2, Voyo...)
    9 %
  • Chodím do kina
    14 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).