Hlavní navigace

Google Photos na tabletu či mobilu? Trochu lepší, ale stále žádná sláva

2. 6. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pokud jste si prošli Google Photos na počítači, tak víte, že je to slabé. Jak z pohledu rozhraní, tak z funkčnosti. Na tabletu či mobilu to není o moc lepší.

Pokud si stáhnete novou aplikaci Google Photos z App Store, tak vlastně získáte věrnou kopii toho, co jsou Google Photos – photos.google.com – na počítači. Nevýrazný plochý „materiální design“ se na tabletu či mobilu stane ještě hůře použitelný – počítá totiž například s tím, že funkčnost ikonek zjistíte po najetí myší, což na mobilním zařízení nefunguje.

TIP: Nová Google Photos? Mnoho povyku pro něco podprůměrného, bohužel popisuje, co všechno Google Photos umí a jak se používá na počítači (v prohlížeči) a jde o text, na který tento článek více či méně navazuje.

Tablet a mobil má některé funkce navíc, ale vše ostatní je stejně omezené – ani zde není například dostupné „Vybrat vše“, a poté smazat vše. Alba je stále možné mazat jenom jedno po druhém – otevřením alba, vyvoláním menu, volbou Smazat. Editace fotografií nenabízí nic navíc oproti tomu, co je k dispozici na PC, navíc se ve spodní části zobrazí menu, které se prolne s předchozím menu, ale to snad někdy opraví. Chyba zobrazení je ale i v ovládacích prvcích nad fotkou.

Užitečná je možnost vybrat si jiný druh zobrazení fotek – jde vybrat po dnech, po měsících, kompaktní a komfortní (podstatně větší náhled). V pohledu na fotky se dá snáze vybírat, stačí držet prst na displeji a postupně jet po fotografiích (nepochopitelně neplatí pro Alba).

V Nastaveních na iOSu nenajdete žádné volby navíc oproti těm v počítači, samozřejmě s výjimkou volby možností Synchronizace, kde se vedle velikosti fotek nastavuje i to, jestli se má či nemá používat mobilní připojení (odděleně pro fotografie a video).

Koláže a hlavně vytváření filmů, užitečné

Milá je možnost vytvářet Koláže – neumí toho sice nijak moc, podle všeho ani nejde nijak měnit poměry a umístění fotek, ale pro vytvoření (třeba) čtvercové koláže, kterou nasdílíte na Instagram, je funkce velmi dobře použitelná. Obdobné je vytváření animací - z více fotek se prostě vytvoří postupně se ukazující posloupnost fotek (opět žádné možnosti přizpůsobení). V obou případech se vytvořená fotka objeví někde tam, kde byly ty původní, neznámo proč nedostane nový aktuální čas. Funguje i vytváře Stories/příběhů, ty známe už z Google+, jde opět o animované ukazování fotografií, které lze doplnit o popisky (je potřeba alespoň pět fotek).

Poslední možnost je vytvořit film/movie (z 2 až 50 fotek), ale tady je podstatně víc možností přizpůsobení a celé to vypadá docela povedeně. Mohl by z toho být docela dobrý nástroj pro sociální sítě – je zde navíc řada různých „filtrů“ (lépe řečeno stylů), lze přidat hudbu a video lze exportovat, takže ho pak můžete snadno dostat na Instagram, YouTube, Vimeo a prostě kamkoliv. Vypadá to, že jedna fotka využije dvě sekundy, takže si snadno zajistíte potřebnou délku.

Pokud máte velké množství alb, tak dialog pro přidání fotografie do alba s něčím takovým nepočítá – je malinký, neumožňuje hledat a alba nejsou ani abecedně tříděna. V praxi něco takového prostě není použitelné.

Nevyužitý potenciál

Google Photos - Nic moc sexy přehled fotek

Google Photos – Nic moc sexy přehled fotek

Google Photos na iOS je opět přehlídkou nevyužitého potenciálu, navíc jde o aplikaci s chybami, které bylo určitě možné odhalit před vypuštěním do světa (třeba zmíněné překrývání voleb). Google má pro iOS například podstatně pokročilejší možnost úprav fotografií v podobě aplikace Snapseed, a dalo by se tedy čekat, že Google Photos bude umět víc, než těch pár filtrů a úprav. Jediné, co Snapseed přinesl, je, že v menu u fotografie je „Open in Snapseed“.

Opět se ukazuje, že plochý „materiálový design“ je příliš nevýrazný, tvůrci Google Photos navíc zbytečně některé věci ukrývají do menu, ačkoliv je stačilo nechat hned dostupné spolu s ostatními. Fatálním nedostatkem je nemožnost výběru všeho zobrazeného, a pokud máte desítky alb, tak s nimi prakticky vůbec není možné pracovat.

Pokud jste se po zhlédnutí mizerné webové podoby domnívali, že funkčnost a možnosti se přesunují na tablet a mobil, tak tomu tak není. Webová podoba je ve skutečnosti prakticky zcela shodná s tím, co můžete vidět na iOSu. 

A pokud vám na tabletu či mobilu nepůjde vyhledat „Google Photos“ v App Store, tak zkuste přímo tento odkaz. Nebo si najděte něco jiného od Googlu a přes účet tvůrce aplikace se ke Google Photos dostanete.

BRAND24

Verze pro Android

Aplikace pro Android je prakticky shodná co se provedení i funkčností týče. Zaručeně budete skřípat zuby pokaždé, když ve spodní části omylem kliknete na „Zpět“. Samotná aplikace ho totiž nemá. Oproti iOSu je zde možnost ovlivnit, jaké složky ze zařízení se zálohují, odpovídající přepínání účtů a třeba i tisk fotografií. 

Možná narazíte na neochotu synchronizovat, v takovém případě klasicky zkuste aplikaci vypnout a zapnout. Každopádně se připravte na to, že bude synchronizovat důkladně a dlouho a hlavně znovu všechno, co už máte někde uložené. To zjevně proto, že došlo ke změně podmínek ukládání, ale také ke změně u případného zmenšování fotek. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).