Hlavní navigace

Google představil router OnHub, chce ovládnout vaši chytrou domácnost

19. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Google
Zajímavý design, rychlá wi-fi a příprava na moře chytrých zařízení, která mají zaplavit naše domovy. Ale také sběr dat. Jaký je router od Googlu?

Router je nenápadným srdcem jakékoli domácí sítě. A s tím, jak do domácností proniká stále více chytrých, k internetu připojených zařízení, bude stále důležitější branou k síti.

Google proto přichází s vlastním routerem OnHub. Láká na inovativní design, rychlejší připojení k wi-fi, podporu řady různých standardů pro připojení chytrých zařízení a přátelštější ovládání přes mobilní aplikaci.

Co se designu týče, nedá se asi routeru nic vytknout. Zapomeňte na podivné krabičky s blikajícími diodami, OnHub je elegantní váleček se stmívatelným světelným kroužkem (zelená = vše v pořádku, oranžová = problém) a reproduktorem (pro nastavení androidích zařízení pomocí neslyšných tónů).

Router se ovládá mobilní aplikací Google On (pro Android i pro iOS). Ta nabízí kromě nastavení sítě také prioritizovat připojení konkrétních zařízení či data o používání připojení. 

OnHub vyrábí Google ve spolupráci s firmou TP-LINK, podle Googlu ale nezůstane u jediného výrobce – dalším má být Asus. Router si teď mohou zájemci zatím jen předobjednat, prodávat se má od 31. srpna za cenu 200 USD.

Rychlejší wi-fi

Zařízení podporuje wi-fi v pásmech 2,4 i 5 GHz (standardy 802.11a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0 a také IoT protokoly 802.15.4 (Zigbee) a Weave (ten představil Google na vývojářské konferenci I/O společně se svým OS Brillo – „odlehčeným Androidem“ pro IoT zařízení). Router je samozřejmě kompatibilní také s protokolem Thread, který používají například chytré přístroje od firmy Nest (tu Google koupil v loňském roce).

Slabší je vybavení porty. OnHub má jen tři: jeden WAN port na připojení k modemu, jeden LAN port na připojení jednoho zařízení (počítače) a jedno USB 3.0. Evidentně počítá s tím, že všechna ostatní zařízení se budou připojovat bezdrátově.

A Google slibuje, že to připojení bude mimořádně rychlé a spolehlivé. Má se o ně postarat šest 2,4GHz a šest 5GHz antén sestavených do kruhu – každý pár pokrývá 120° výsek. Připojení v jednom směru má posilovat také další anténa, která podle Googlu funguje jako „satelitní talíř, který soustředí signál a v daném směru zvyšuje jeho dosah“.

Router také bude neustále vyhodnocovat kvalitu připojení a přizpůsobovat nastavení aktuální situaci – zasáhne, pokud třeba zjistí, že spojení ruší interference z nějakého jiného zařízení.

A co šmírování?

A tady přichází nejkontroverznější část: aby Google mohl analyzovat chování domácí sítě, bude z ní OnHub sbírat data a některá odesílat na servery Googlu. Podle Podmínek použití může jít o „informace o vašem počítači a/nebo mobilním zařízení, operačním systému, perifériích, aplikacích, připojených zařízeních, síťovém provozu a využití dat.“

BRAND24

To zní docela hrozivě. Pokud se ale proklikáte do podrobnějších FAQ, Google slibuje, že router ani mobilní aplikace Google On, kterou se ovládá, nesbírají informace o tom, na kterých stránkách se uživatel pohybuje, ani nešmíruje obsah síťové komunikace. OnHub má sbírat jen data jako čísla wi-fi kanálů, síla signálu či typy zařízení – tedy informace potřebné k optimalizaci připojení.

V ovládací aplikaci pak může uživatel sběr dat zakázat (návod je zde) – Google jen upozorňuje, že v takovém případě nemusí fungovat všechny funkce routeru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).