Hlavní navigace

Google rozšiřuje doménové království. Za .app platí 25 milionů USD

27. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Firma si před třemi lety zažádala o víc než sedm nových domén. Za tu aplikační ale zaplatila zatím nejvíc.

Je to zatím nejvyšší částka, kterou některá firma zaplatila v doménové dražbě sdružení ICANN. Pětadvacet milionů dolarů dal Google za doménu, kterou není špatné mít pod kontrolou. Zvlášť když provozuje vlastní aplikační obchod. Informoval o tom server Business Insider

Doména .app není jedinou doménou nejvyššího řádu, o kterou si Google požádal. Už v roce 2012, hned jak se otevřelo registrační okénko, se přihlásil také o .docs, .android, .free, .fyi nebo .foo. Firma sice neohlásila žádné specifické plány s novou doménou, ale je jasné, že ji bude cílit na vývojáře mobilních aplikací. Těm se snaží vycházet vstříc a kromě jiného začal Google testovat reklamy ve vyhledávání v Google Play Store.

ICANN začal domény dražit během loňského roku a velké firmy na novou hru přistoupily – třeba .tech se vydražila za 6,8 milionu dolarů. V této bitvě přihazoval i Google, ale nakonec to vzdal. Podobně utrácel i Amazon, který si pořídil doménu .buy za pět mlionů a loni na podzim i .spot za 2,2 milionu dolarů. 

UX DAy - tip 2

Google se ale také loni stal registrátorem domén a pustil se na nový trh. Doménu a přesměrovaný e-mail nabízí firma za dvanáct dolarů ročně. Služba je stále v betaverzi, ale na začátku roku byly zrušeny pozvánky

Z nových domén momentálně  nabízí svým uživatelům možnosti adres s koncovkou .how, .soy, nebo .minna. K tomu by rád ještě připojil další sadu v podobě .dad, .here, .eat, nebo .new.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).