Hlavní navigace

Google se raduje z neúspěchů - dvacet důvodů k radosti (2)

31. 8. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Po likvidaci Google Wave se Google pochlubil nevšední vlastností - z neúspěchů je potřeba se radovat. Podívejte se do historie Google. Nabídneme dvacet důvodů k radosti, tedy pokud přijmete stejnou filozofii.

Odpískané Google Wave zdaleka není první ani poslední neúspěšný pokus Google. Ale bez pokusů a omylů by lidstvo nikdy nepokročilo vpřed. A ne vše se prostě podaří – důvodů může být mnoho. Pojďme se podívat na druhou desítku neúspěchů.

Motto: “Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.” – A. Einstein

První část seznamu dvaceti služeb Google, které se neprosadily, najdete zde.

Google Knol (2008 – )

knol.google.com  sice stále existuje, ale je možné ho směle zařadit k dalším nefungujícím projektům – pokus o konkurenci Wikipedii se prostě nevydařil.

Google projekt oznámil na konci roku 2007 a od června 2008 jej začal provozovat v beta podobě. Na počátku roku 2009 se podařilo prolomit hranici 100 tisíc článků. „Knol“ je Google označován za „jednotku znalosti“. Samotná služba u Google ale nemá nijak jednoduchou pozici. Google se o ní tradičně nijak zvlášť nestará. Byť od počátku existence služby převládají spekulace nad tím, jestli se touto službou Google nesnaží stát producentem obsahu.

Google Knol

Google Wave (2009 – 2010)

Pamatujete na šílenství okolo Google Wave? Čekání a shánění pozvánek, vlnu komunikace okolo produktu, který nikdo moc nechápal, ale zato všichni chtěli vyzkoušet. A pak vlnu rozčarování, nechápání a snahy najít pro tu podivnou věc užitek. Ani po mnoha měsících se ale nic takového moc nepodařilo. A tak se asi nebudete moc divit tomu, že Google Wave končí.

Update on Google Wave to říká vcelku jasně – experiment proběhl, Google se naučil mnoho nového, uživatelé se ale nedostavili. Google Wave nebude pokračovat jako samostatný produkt. Do konce roku zůstane nejspíš funkční, pak bude (možná, dodávám) využito technologií v dalších Google projektech.

Google Wave

Google Videos (2005 – )

Nenechte se mýlit, video.google.com stále existuje a funguje, ale pouze ve stínu www.youtube.com. Proč Google neprovedl něco na způsob migrace obsahu Google Videos do YouTube.com? Záhada.

Google Videos bylo spuštěno v lednu 2005, YouTube.com Google koupil v říjnu 2006. A jediné „důležité“ oznámení týkající se Google Videos pochází z června 2007 – produkt se dostal do pozice vyhledávače videa na internetu (včetně YouTube).  Od roku 2009 ale na Google Videos není možné uploadovat vlastní videa.

Google Video

Google Checkout (2006 – )

Google Checkout

Svět online plateb a mikroplateb ovládá www.paypal.com, o tom asi nelze moc pochybovat. Pokus Google v podobě checkout.google­.com přežívá (o růstu a rozvoji se mluvit nedá) snad jenom proto, že je nasazený na některé další Google produkty.

Google Checkout je ale přeci jenom poměrně strategickou službou – pokud Google uskuteční plány s prodejem knih/e-knih a Google Music, nabude více na významu. A možná mu tak připadne i více pozornosti od provozovatele, tedy Google.

Google Directory

directory.goo­gle.com stále žije, ale to je asi tak všechno – smrt této službě přinesla změna vyhledávání na webu. Ve své době byl odpovědí na ostatní katalogy, zejména na www.dmoz.org (který paradoxně využíval s přidáním třídění pomocí klasického Google PageRank) – dnes po katalogovém hledání na Internetu doslova neštěkne ani pes (ani ten maskot Seznamu).

Google Directory

Google Squared (2009 – )

S www.google.com/squ­ared se Google pokoušel zareagovat na popularitu Wolfram Alpha – popravdě ani jedno nelze označit za úspěch. Byť Google Squared asi těžko označit za něco použitelného a smysluplného.

Google Squared vzniklo v květnu 2009 a spuštěno v rámci Google Labs v červnu 2009. Ačkoliv ho řadím mezi neúspěchy (a za neúspěch považuji), lze ho řadit i mezi významnější experimenty – Google se snaží pomocí Squared naučit něco nového o sémantickém vyhledávání, pochopit strukturované informace a najít cestu, jak je předložit uživatelům.

Google Squared

Google Talk (2005 – )

talk.google.com  je funkční, používané a Google se ho nechystá opustit, takže mi možná budete spílat a různě jinak vyčítat, že tohle přece není selhání. Přesto je. Uživatelsky nepříjemné, až natolik, že uživatelé používají jiné klienty, aby se propojili po příslušné komunikační vrstvě. Odpověď na ICQ (ale možná daleko spíše na Microsoft Live a jeho Messenger) se prostě nevydařila.

Pozitivní je použití XMPP (uživatelé Jabberu to jistě vítají) pro posílání zpráv. Pro VoIP je použita starší verze protokolu (která by se měla časem stát protokolem Jingle). První beta Google Talk se objevila v srpnu 2005. V současné době se technologie zhodnocuje v kombinaci s Google Voice jako možnost telefonování z web klienta.

Google Talk

Google Base

Původní base.google.com se částečně stihlo změnit v Google Merchant Center. Původní odpověď na  www.craigslist.org se nijak extra nevyvedla, byť existuje stále v „beta“ podobě a jde o databází, do které je možné přidat „jakýkoliv“ obsah, včetně strukturovaných informací – obsah má „šanci“ se objevit v produktové databázi, Google Maps a vyhledávání jako takovém.

Google Base

Google Buzz (2010 – )

buzz.google.com můžete mít jako součást svého Gmail účtu, ale to je asi tak všechno. Po Orkut.com šlo o druhý pokus Google o vstup do světa sociálních sítí (Buzz okolo Google Buzz). Zajímavý pokus snažící se sblížit mail a sociální sítě – selhal možná právě na tomto faktoru. Spíše ale na neochotě lidí zakládat další sociální identitu a budovat nový sociální kruh (Google Buzz a pokušení „další“ sociální sítě aneb budovat či nebudovat?).

Dnešní Google Buzz je tak převážně jenom „automaticky“ generovaný obsah, kteří lidé primárně vkládají na Facebook, Twitter či další sociální sítě a služby. Jestli jednoho dne začne platit Google Wave + Google Buzz + Orkut = Google Me? Těžko říct.

BRAND24

Google Buzz

Google Nexus One (2010 – 2010)

Ojedinělý pokus o změnu obchodního modelu prodeje mobilních telefonů selhal, byť Google je „poněkud“ jiného názoru  a označuje tento pokus za úspěch. Po ukončení prodeje (16.července 2010) je telefon dostupný „pouze“ pro vývojáře pro Android operační systém.

Samotný telefon je vynikající kousek hardware (na čemž má samozřejmě vliv HTC – jde o HTC Passion) a Android je čím dál tím lepší mobilní operační systém – Nexus One úspěchem je s ohledem na to, že opravdu posunul smartphone trh opět o velký kus dál – směrem, kterému někteří říkají superphone. Selhal ale coby pokus o přímý prodej mobilních telefonů bez účasti mobilních operátorů.

Google Nexus One
První část seznamu dvaceti služeb Google, které se neprosadily, najdete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).