Hlavní navigace

Google se Street View narazil také ve Švýcarsku

25. 8. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Další zemí, kde Google narazil se svou mapovou službou Street View, se po Velké Británii nebo Japonsku stává také Švýcarsko. Street View je služba poskytovaná v rámci Google Maps. Ve vybraných lokalitách umožňuje uživatelům virtuální procházky pomocí speciálních složených fotek, které Google v daných lokalitách nasnímal. Kritici Street View říkají, že takové detailní focení a následné publikování snímků v rámci internetových map je nemístným zásahem do soukromí občanů. Souhlasí s nimi také Hans…

Další zemí, kde Google narazil se svou mapovou službou Street View, se po Velké Británii nebo Japonsku stává také Švýcarsko. Street View je služba poskytovaná v rámci Google Maps. Ve vybraných lokalitách umožňuje uživatelům virtuální procházky pomocí speciálních složených fotek, které Google v daných lokalitách nasnímal. Kritici Street View říkají, že takové detailní focení a následné publikování snímků v rámci internetových map je nemístným zásahem do soukromí občanů. Souhlasí s nimi také Hans-Peter Thur, švýcarský komisař pro ochranu dat a informací. Vydal apel, aby Google stáhl snímky Švýcarska ze Street View. Prováděné rozmazání obličejů a poznávacích značek automobilů prý není dostatečné.

BRAND24

Google je takovým požadavkem zaskočen a je prý připraven na další jednání o sladění fungování služby se švýcarskou legislativou. Nutno ale dodat, že podobně Google nenarazil zdaleka poprvé. V Japonsku musel po velké kritice pořídit nové snímky, protože speciální kamera na stožáru snímkovacího vozu byla při prvním focení příliš vysoko a zabírala i soukromé pozemky za ploty.

V jednom britském městečku zase občané spontánně zablokovali snímkovacímu vozu cestu, protože se obávali, že snímky publikované na Internetu využijí zloději pro vytipování svých dalších cílů. V České republice, kde se letos vedle Prahy fotí také Olomouc, Český Krumlov a Hřensko, Google zatím na nějaké větší protesty nebo odpor nenarazil. (InformatinWeek)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).