Hlavní navigace

Google Talk: jednoduchý možná až příliš

29. 8. 2005
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Google začal svým rivalům MSN a Yahoo konkurovat i na poli instant messagingu, a to novou službou Google Talk, přičemž vsadil na jednu kartu - jednoduchost. Služba je zdarma, instalační program je malý a běžící klient zabírá malé množství operační paměti. Funguje však pouze na Windows 2000/XP a nelze v něm skoro nic nastavit...

Po mnohdy až únavných spekulacích o záměrech Googlu ohledně vstupu na trh s VoIP nebo instant messagingovými službami se v polovině minulého týdne uživatelé dočkali nové služby a potažmo i programu v portfoliu Googlu, tj. textového i hlasového komunikačního klienta s názvem Google Talk. Google tak – stejně jako jeho velcí rivalové Yahoo a MSN – nabízí instant messagingovou službu.

Jak a proč to začalo

Není žádným tajemstvím, že velcí konkurenti Googlu, tedy Yahoo a MSN, nabízejí instant messagingovou službu již hodně dlouhou dobu. Tito tři hráči, čili Yahoo, MSN a Google, si konkurují na všech polích, kde to lze (e-mail, hledání na Internetu, desktopové vyhledávání atd.). Poslední dobou se objevovaly zvěsti, že Google se zapojí i do další válečné fronty v konkurenčním boji a pustí se také do instant-messangingové služby. Tyto zvěsti vydatně živila sháňka vývojářů, kteří mají zkušenost s tvorbou VoIP služeb.

Jak to funguje v praxi

Po stažení malého instalačního souboru (cca 900 kB) a skutečně jednoduché instalaci se můžete už přihlásit. Musíte již mít ale aktivní konto na Gmailu. Z prostředí programu není možné založit si nové konto. Nemáte-li již svůj účet na Gmailu, budete se muset shánět po pozvánce. Existují prý sice alternativní způsoby, ale ty, o kterých jsem slyšel, při mých pokusech nefungovaly. Budeme tedy předpokládat, že svůj účet na Gmailu již máte. K přihlášení do komunikační sítě Google Talk použijte stejné přihlašovací údaje (uživatelské jméno a heslo), kterými přistupujete ke své e-mailové schránce na Gmailu.

Vaše e-mailová adresa bude sloužit i jako vaše uživatelské jméno v rámci Google Talk a ostatní uživatelé vás budou moci přes ni kontaktovat i v rámci tohoto instant messengera. Je to určitě lepší a zapamatovatelnější než náhodně přidělené dlouhé a mnohdy těžko zapamatovatelné číslo, které se používá třeba v ICQ. Zde však Google není ani omylem originální. Stejné to je třeba i u Yahoo Messengeru nebo MSN Messengeru. V případě Skype sice nepoužíváte žádnou e-mailovou adresu, ale vlastní uživatelské jméno dle výběru (není-li obsazeno), což je prakticky to samé, jen k tomu nemáte i e-mailovou schránku.

Google slibuje, že Google Talk nebude mít problém s žádným firewallem ani NATem, ale mě se už prvotní přihlášení nepodařilo. Zdárně jsem se přihlásil až po vypnutí Kerio Personal Firewallu (KPF). Zkusmo jsem použil i Windows Firewall (z WinXP SP2) a tam už problém nebyl, stejně jako při opakovaném přihlášení se zapnutým KPF.

Po přihlášení lze začít přidávat kontakty do adresáře. Všechny musíte přidat ručně a nebo budou přidány automaticky po konverzaci. Další možností je import kontaktů z Gmailu, ale zde se nashromáždí i lidé, kteří Gmail nepoužívají a vy se tedy s nimi nebudete moci spojit (pokud takové v tamním adresáři samozřejmě máte).

Uživatele lze i pozvat. Pozvánky jsou sdíleny s Gmailem, kde dnes má každý uživatel maximálně padesát pozvánek k rozdání (počet je pravidelně doplňován). Část textu pozvánky lze editovat, čímž lze předejít vyhodnocení pozvánky jako spamu, což je v českých podmínkách častý problém pozvánek na Gmail psaných v anglickém jazyce. V pozvánce nalezne příjemce odkaz vedoucí na formulář, po jehož vyplnění bude zřízena nová schránka na Gmailu, a je tak tedy možné začít používat Google Talk.

Zatím bohužel není možné uživatele vyhledávat, jak je to naprosto běžné u ICQ. K dispozici je jen hledání v rámci vašeho seznamu kontaktů, což je tedy úplně něco jiného.

Google Talk umožňuje textovou komunikaci i hlasovou komunikaci – v tomto ohledu je tedy Google Talk podobný Skype. Na rozdíl od Skype ale neumožňuje volat na pevné linky nebo mobilní telefony (služba SkypeOut). Podle Googlu je nutný alespoň dial-up, ale doporučen je broadband. Textovou komunikaci jsem úspěšně vyzkoušel na GPRS (4+2). Podstatně náročnější na přenosovou rychlost je přenos hlasu, resp. zvuku. Tady jasně boduje Skype, který je za určitých okolností využitelné solidně i na GPRS, a to i přes proklamace jeho provozovatele. Mám to úspěšně a opakovaně vyzkoušeno na GPRS 4+2, ale na nižších třídách už Skype nefunguje. To jsem mírně odbočil. Zpět ke Google Talk.

Bohužel není možné využít webovou kameru, a chybí též možnost výměny souborů. Ono toho vůbec hodně chybí (viz níže), včetně možnosti pozvat kamaráda k online partii dámy či k jakékoliv jiné hře.

Ne pro každého

Google Talk má několik více či méně velkých překážek k rozšíření se.

  • Musíte mít účet na Gmailu.
  • Musíte být uživateli Windows 2000/XP.
  • Musíte zvládat technickou angličtinu.

Jsou však tyto překážky natolik závažné, aby Googlu udělaly čáru přes rozpočet?

Co se týče založení konta na Gmailu, to není dnes už takový problém, protože pozvánek je k mání dost a dost. Navíc třeba (prý) pro USA je už Gmail volně dostupný bez pozvánek, takže toto není žádný velký problém, spíše jen menší – zanedbatelná komplikace za předpokladu, že už svůj e-mail na Gmailu nemáte.

Softwarový klient je, stejně jako řada dalších programů od Googlu, určen výhradně pro Windows 2000/XP. Uživatelé Windows 9×/Me nebo alternativních operačních systémů, jako jsou třeba různé distribuce Linuxu nebo Mac OS, mají smůlu.

Stejně tak mají smůlu uživatelé kapesních počítačů nebo inteligentních mobilních telefonů, kteří by chtěli nového „kecálka“ využívat mobilně. Zatím ani neexistuje webové rozhraní (něco jako je ICQ2Go v případě oblíbeného ICQ), takže ani to nemůže suplovat klasického desktopového klienta. To je samozřejmě nepříjemné pro uživatele starších počítačů, na kterých Windows XP nepoběží ani náhodou. Jak moc může tento stav Google mrzet? Nemuselo by. Windows XP a Windows 2000 jsou nejrozšířenější operační systémy a naprosto dominují trhu.

Ovšem například oficiální klient Skype existuje ve verzích pro Windows 2000/XP a dále pro Linux, Mac OS X a Windows Pocket PC 2003. A ani další konkurenční program ICQ není problém používat na všech možných operačních systémech.

Oficiální a originální klient vyžaduje Windows 98 Se nebo novější. Navíc existuje spousta dalších „neoficiálních“ programů pro zbylé verze Windows a další operační systémy vč. operačních systémů inteligentních mobilů a opomínat nelze ani klienty sepsané v J2ME pro mobilní telefony nevybavené Symbianem nebo jiným operačním systémem. ICQ má tedy k uživatelům blíže.

Dlužno ale dodat, že různé neoficiální prográmky mají na svědomí fanouškové ICQ, které si Google Talk musí teprve získat, a až si je získá (pokud si je získá), možná se dočká podobné aktivity uživatelů-vývojářů. To už jsou ale spekulace…

Podle některých informací je možné připojit se do sítě Google Talku přes vybrané klienty určené pro komunikační síť Jabber, což by mohlo být na cestě k masám klíčové (pro Jabber existuje spousta klientů pro všechny běžně používané operační systémy). Zkoušel jsem několik klientů pro Windows XP, ale u žádného jsem neuspěl. Pokud jste pochodili lépe, můžete se s námi podělit v diskuzi.

Třetí problémem je jazyková lokalizace, která zatím neexistuje. Program je k dispozici jen v angličtině. Na češtinu, ovšem i na světové jazyky, můžete zatím zapomenout. Troufám si ale tvrdit, že Google Talk bude dříve či později přeložen do řady jazyků, ať už oficiálně Googlem, nebo neoficiálně nějakým nadšencem. Prozatím se ale uživatel musí vyznat alespoň v té počítačové angličtině.

Klient, který neumí téměř nic

Program Google Talk je ve skutečnosti až neuvěřitelně primitivní prográmek s naprostým minimem funkcí, který zastíní i oblíbená aplikace Miranda, jenž je považována za velice jednoduchý program oproti nabubřelým klientům tytu MSN Messenger nebo ICQ.

Uživatelé zvyklí přizpůsobit si chování i vzhled programu svým požadavkům mají smůlu. Se vzhledem programu, který naprosto ignoruje aktuální nastavení motivu ve Windows, toho mnoho nenaděláte. Nelze aplikovat skiny, není možné změnit pozadí seznamu kontaktů a na nastavení barev či fontů můžete také zapomenout. I na nastavení zvukové signalizace můžete zapomenout – customizace audioprojevu se smrskla na vypnutí či zapnutí zvuku.

Naštěstí Google nezapomněl na elementární možnosti nastavení, jako je případné nastavení proxy a blacklist pro blokování kontaktů, se kterými nechcete mít už nic společného.

Co lze dále nastavit? Způsob upozornění na nový e-mail, novou zprávu nebo nový hovor. V obou případech je možné nechat se upozornit zobrazením informačního okénka a/nebo přehráním přednastaveného zvuku. Dále audiovstupy a výstupy a ukládání historie konverzací, automatické přidávání každého uživatele, se kterým jste komunikovali, do seznamu kontaktů. V neposlední řadě ještě zda se mají v seznamu kontaktů zobrazit uživatelé, kteří jsou offline, či zda mají být kontakty řazeny abecedně.

Zbývá snad už jen zmínit automatické spouštění po startu či přihlášení k Windows, a vyčerpali jsme všechny možnosti přizpůsobení aplikace potřebám uživatelů. Pro nenáročné uživatele budou tyto možnosti stačit. Mně osobně ale chybí možnost minimalizovaní do systray (minimalizačním tlačítkem to nelze, je nutno neintuitivně kliknout na křížek), nastavení poloprůhlednosti okna, změna vzhledu nebo zvuků a také možnost nechat okno vždy navrchu.

Další věc, která mi vadí, jsou de facto neexistující stavy uživatele. ICQ, MSN Messenger, ale i další komunikační služby tohoto druhu nabízejí několik přednastavených režimů. Kromě online stavu je to dále třeba nerušit, mám telefon, jsem na obědě, nemám čas, neviditelnost, na chvíli pryč, nejsem tady atp. Google Talk nabízí jen dva režimy, které lze volně přeložit jako dostupný a zaměstnaný (+ samozřejmě offline). Chybí i nastavení automatického přechodu mezi stavy např. při delší době nečinnosti nebo při maximalizovaném oknu jiné aplikace, značící zabrání do nějaké činnosti. Je sice pravda, že si můžete definovat vlastní status, ale to je v okamžiku, kdy už odcházíte od počítače a jen konečky prstů ve stoje směrujete ukazovátko myši na přepínač stavu, nepoužitelné.

IM klient Google Talk zastane funkci aplikace Gmail Notifier, která oznamuje nově příchozí zprávy do Gmailu. Bohužel i přes velice vřelý vztah Googlu k alternativním prohlížečům (zejména k Firefoxu) tuto funkci v plné parádě využijí jen uživatelé Internet Exploreru. Pokud je totiž jako výchozí prohlížeč nastaven jiný program, není možné přejít do webmailového rozhraní schránky k přečtení nového e-mailu. Dlužno dále podotknout, že není ani možno nastavit periodu kontroly schránky na nově příchozí e-maily. Pokud doposud používáte Gmail Notifier, Google Talk vám své instalaci nabídne jeho odinstalování. Nečiňte tak – Google Talk je (nejen) v tomto ohledu neodpustitelně nedotažený.

Klady a zápory

Shrňme si nyní klady a zápory, které jsem vyjmenoval v předešlých odstavcích. Nejdříve k záporům (neřazeno podle závažnosti):

  • Klient výhradně pro Windows 2000/XP.
  • Minimální možnosti nastavení a přizpůsobení.
  • Zatím chybí lokalizace.
  • Oproti slibům nesupluje Gmail Notifier.
  • Opět martýrium s pozvánkami.
  • Chybějící pokročilé komunikační funkce.
  • Nelze volat na skutečná telefonní čísla.
  • Nelze vyhledávat uživatele.

A nyní budeme chválit, čili nastal čas pro shrnutí kladů:

BRAND24

  • Program i celá služba je zdarma.
  • Díky minimu funkcí je vše velice jednoduché.
  • Hlasová komunikace po Internetu zdarma.
  • Zabírá minimum operační paměti.
  • Alespoň pokus o součinnost s Gmailem.
  • V programu není žádná reklama.

Závěrem

Osobně mě Google velice zklamal. Google Talk je totiž jen velice průměrnou komunikační službou, která zaběhnutému ICQ nebo Skype může konkurovat jen jednoduchostí a minimalizačními manýry (program je ještě jednodušší než oblíbená Miranda) nebo prostě tím, že „je od gůglu“. Nenáročné uživatele může potěšit tím, že jim nepřekážejí žádné funkce, které nikdy nepoužijí. Pokročilé a náročné uživatele, kteří si chtějí program nastavit dle svých představ a nevystačí si jen s holým přenosem textu a hlasu, program zřejmě příliš neosloví.

Je však možné, že Google na Google Talku dále zapracuje a bude reflektovat na kritiku uživatelů a odborné veřejnosti, což ostatně udělal i v případě jiných služeb a programů (názorným příkladem je Google Desktop Search). Nepředpokládám ale, že tento Google Talk naláká současné uživatele Skype a ICQ. Spíše se stane dalším okrajovým klientem. Po funkční stránce Google souboj s konkurenčními portály Yahoo a MSN zatím na plné čáře prohrává, nicméně pokud sháníte něco úplně jednoduchého, malého a s minimem funkcí, sáhněte po Google Talku. V těchto ohledech snad nic lepšího nenajdete.

Co si myslíte o jednoduchosti a minimu funkcí Google Talku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).