Hlavní navigace

Google vlastní mobil nechystá, tvrdí šéf vývoje Androidu

4. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Před několika dny se opět začaly šířit spekulace, že Google chystá vlastní mobil. Tentokrát šlo o poměrně dobře uvěřitelné informace, protože se hovořilo o mobilu se systémem Android, za kterým právě Google stojí. Mobil měl jít přímo do maloobchodní sítě, čímž by se obešla nabídla mobilních operátorů a všelijaká jejich omezení, vysoko nastavené ceny, provázanost s různými tarify a úvazky, exkluzivita pro konkrétní operátory apod. Ohlasy z řad uživatelské veřejnosti na takový plán byly velmi…

Před několika dny se opět začaly šířit spekulace, že Google chystá vlastní mobil. Tentokrát šlo o poměrně dobře uvěřitelné informace, protože se hovořilo o mobilu se systémem Android, za kterým právě Google stojí. Mobil měl jít přímo do maloobchodní sítě, čímž by se obešla nabídla mobilních operátorů a všelijaká jejich omezení, vysoko nastavené ceny, provázanost s různými tarify a úvazky, exkluzivita pro konkrétní operátory apod. Ohlasy z řad uživatelské veřejnosti na takový plán byly velmi pozitivní, ovšem všechny eventuálně zájemce zarmoutil Andy Rubin, šéf vývoje systému Android. Podle něj Google žádný vlastní mobil nechystá, nadále se chce soustředit na spolupráci s jinými výrobci v implementaci Androidu.

V posledních týdnech se hodně napsalo a namluvilo i o údajných přípravách dvou chytrých mobilů pod značkou Microsoftu. Také ten se doposud angažuje jen v oblasti vývoje mobilního systému, konkrétně tedy Windows Mobile. S vlastním mobilem doposud nepřišel, přestože se různé zvěsti o jeho přípravách objevují celkem pravidelně. Microsoft však nyní musí čelit nové konkurenci. Někteří výrobci už Android upřednostňují před Windows Mobile a i jeho největší spojenci (v čele s HTC) představují nebo už prodávají modely s Androidem. Vlastní mobil Microsoftu by tedy mohl být jakýmsi pozvednutím praporu Windows Mobile. (Root.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).