Hlavní navigace

Google začne lézt do zelí Uberu. Využije k tomu svou komunitní službu Waze

31. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pilotní provoz sdíleného ježdění rozjel Google zatím jen kolem své kalifornské centrály v květnu. Teď se má rozšířit i do zbytku San Franciska a okolí.

Zatímco Uber v ulicích San Franciska soupeří hlavně s konkurenčním Lyftem, Google může využít toho, že trh je na podobné služby už připravený. Navigační aplikace Waze, která dosud využívala komunitu k hledání nejrychlejších tras, by měla propojit řidiče, kteří jedou jedním směrem, a propojit je tak, aby nemuseli všichni startovat své auto.

Testovací provoz je určený pro pětadvacet tisíc zaměstnanců velkých firem ve městě. Tedy třeba Wallmart nebo Adobe Systems. Zatím pasažéři zaplatí 54 centů za ujetou míli, tedy méně než obě konkurenční služby. Informuje o tom deník Wall Street Journal

BRAND24

Google si nechce nechat ujít možnosti, které ukazuje především Uber. Je tak možné, že je to jen předehra k zapojení autonomních aut, které Google už několik let testuje. 

Google a Uber byli přitom parťáci. Google před třemi lety do miliardového startupu investoval 258 milionů dolarů. Blízká spolupráce ale končí. Už v pondělí odstoupil z představenstva startupu zástupce Aplphabetu - David Drummond. A to z důvodu narůstajícího konfliktu zájmů a sílící konkurence mezi oběma firmami. Uber si zase na oplátku začíná vyvíjet vlastní mapy, aby se mohl odstřihnout od map Googlu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).