Hlavní navigace

Google zařízne Flash. Do konce roku zmizí z prohlížeče Chrome

16. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Flash nemá poslední dobou na růžích ustláno. Vypadá to, že jeho éra už prostě končí.

Před šesti lety Google do svého prohlížeče integroval podporu Flashe. Teď se rozhodl skončit. Respektive, Flash bude vypnutý a uživatelé si ho budou moci aktivovat. Chrome si bude pamatovat, které stránky dostanou povolení Flash spouštět a uživatelé se vyhnou nepopulárním pop-upům. Informovalo o tom BBC

Některé velké stránky ale stále Flash používají. Ať už jde třeba o Twitch, Amazon nebo plno ruských webů jako sociální síť Vk nebo portál Yandex a Mail.ru. 

Nástupce Flashe – HTML 5 – se tak dostává na vládnoucí trůn. Facebook už ho začal používat pro přehrávání videa a postupně vytlačuje Flash i z reklamního systému. 

S Flashem už si to vyřídil i Apple, Microsoft nebo Mozilla. Koneckonců, bezpečnostní šéf Facebooku Alex Stamos loni vyzýval k tomu, že by se měl Flash vyřídit jednou provždy. 

UX DAy - tip 2

Důvodů je víc, ale jeden z těch nejpalčivějších problémů je bezpečnost. Flash je totiž často používaný jako vstupní brána do počítačů a k heslům uživatelů. 

Technologie, která na přelomu tisíciletí v podstatě změnila internet, se ale stále drží. Nad vodou ji udržují především webové hry, pro které je zatím Flash nenahraditelný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).