Hlavní navigace

Ústup Google+ pokračuje: zmizí z YouTube i z dalších služeb

28. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Je dost zvláštní sledovat postupnou likvidaci Google+, kterou Google průběžně vydává za zlepšování služeb. Ale nakonec je to možná lepší.

Google v pondělí na blogu Everything in its right place oznámil další podrobnosti o budoucnosti Google+. Tato služba se podle firmy stala místem, kde se lidé zapojují na základě „sdílených zájmů“, a proto je do ní potřeba přidávat další funkčnosti jako jsou třeba Google+ Collections.

Některé funkce ale budou z Google+ odstraněny, prý proto, že nejsou důležité pro výše zmíněné používání Google+ na základě společných zájmů. Google Photos tak nahrazují Google+ Photos (a zcela jednoduše řečeno je to zásadně nehotová beta čehosi, co zatím nemá vůbec jasné způsoby užití a hlavně neumí řadu základních a zásadních funkcí).

Z Google+ má zmizet také sdílení polohy, které se má stát součásti Hangoutů. Hodně zajímavá představa, protože Hangouty, které měly všechny předpoklady být něčím jako je WhatsApp, umřely před řadou měsíců na nepoužitelné rozhraní i zásadní problém v doručování zpráv (nedokáží se dodnes správně rozhodnout, mají vzkaz doručit a většinou jej doručí na zařízení, na kterém zrovna nejste).

Profil na Google+ už také nebude nutnou podmínkou používání řady služeb Googlu. V průběhu příštích měsíců se totiž Google vrátí zpět k původní praxi, kdy stačilo mít Google Account (Google účet). Ten bude sloužit (třeba) k zakládání kanálů na YouTube, komunikaci s kontakty, e-mailu a dalším věcem, ke kterým skutečně nepotřebujete řešit profil na Google+.

UX DAy - tip 2

První vlaštovkou má být YouTube, které Google odpojí od Google+. V Keeping the conversation going popisuje, že komentáře pod videi se nově budou zobrazovat pouze na YouTube a už ne zároveň na Google+ profilech uživatelů (a naopak). Tuto změnu začíná Google uživatelům postupně zapínat už dnes.

O něco později bude možné mít bez účtu na Google+ i kanály na YouTube, včetně toho, že bude možné již existující kanály a účty na Google+ oddělit - ale pozor, teď to ještě nedělejte, protože byste tím svůj kanál zlikvidovali.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).