Hlavní navigace

Grabuj.cz končí. Doplatilo i na odpor televizí k Balvínově TV4U

26. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po necelém roce on-line videorekordér končí a vydává se novou cestou. Narazil především na zákon a odpor televizních stanic.

Modernizovaná verze klasické studentské služby ze strahovských kolejí končí. Alespoň v současné podobě. A to i přesto, že Grabuj.cz od března získalo přes deset tisíc uživatelů. 

Tým, který za Grabuj stojí, to ale nevzdává úplně a zkouší najít pro technologie, které kvůli své službě vyvinul, nové využití. 

Rozhodli jsme se přerušit provoz a teď zvažujeme hned několik cest, na kterých pracujeme,“ říká spoluzakladatel Luděk Vokáč. Ve hře by tak mohla být třeba i spolupráce s televizemi, které zatím nemají vlastní aplikace nebo archiv.

Zákazy z televizí

Grabuj dojelo na tuzemské právo. Námi oslovení právníci sice uznávali snahu serveru dosáhnout určitého spravedlivého uspořádání při poskytování služby, ale pak se všechno točilo kolem toho, že nahrávací zařízení nevlastní uživatel služby, ale její provozovatel.

V právnickém jazyce to zní asi takhle: "Prvotní úvaha se odvíjí od skutečnosti, že pokud Grabuj.cz nabízí televizní pořady osobám, které mají veškerá práva k shlédnutí daného pořadu v televizi i k jeho záznamu pro osobní potřebu, nedochází tak k faktickému zásahu do práv oprávněných osob. Uživatelé totiž pouze vykonají své existující právo – za obdobných podmínek, pouze však jiným prostředkem. Z právního hlediska jsou však výše uvedené úvahy dle mého názoru více než sporné,“ tvrdí například Pavel Hejl z advokátní kancelář Bird & Bird.

Televize se k případu stavěly rovnou negativně. „Česká televize byla nucena vyzvat provozovatele služby Grabuj.cz, aby se zdržel protiprávního jednání, neboť nabízená služba zasahuje do práv České televize,“ tvrdí mluvčí veřejnoprávního média Alžběta Plívová. Výzvu k okamžitému ukončení provozu dostalo Grabuj i od televize Prima. 

UX DAy - tip 2

Grabuj doplatilo také na zjitřenou atmosféru kolem služeb typu TV4U nebo sledovanitv.cz. A to i přesto, že na rozdíl od těchto služeb on-line sledování televizního vysílání neposkytuje. 

Kolem streamování televizního vysílání přes internet totiž začíná být prostě živo. Nedávno se spojili i provozovatelé placených kanálů, kteří se chystají došlápnout si na kabelové operátory a poskytovatele připojení, kteří bez patřičných licencí zahrnují televizní vysílání do svých nabídek. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).