Hlavní navigace

GTS Novera a Contactel: konsolidace pokračují

2. 12. 2005
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Dánská společnost TDC, která v ČR vlastní firmu Contactel, byla prodána společnosti Nordic Telephone Copany. Těsně předtím ale stihla ještě prodat Contactel vlastníkům české GTS Novery. Kdo jsou tito vlastníci a jak změní tento prodej situaci na našem trhu? A je to poslední akvizice svého druhu v ČR, nebo jsou další ještě na obzoru?

O tom, že alternativních operátorů je na našem (relativně malém) telekomunikačním trhu příliš, se mluví již hodně dlouho. Kdekdo předpovídal, že ten a ten skončí, ať už krachem či bude převzat někým jiným – jenže ono se stále nic nedělo. Pravda, občas byla spolknuta nějaká malá až střední „ryba“, jako třeba když eTel koupil Euroweb, Tiscali společnost World OnLine, nebo když nebo nedávno Dial Telecom převzal InWay. Ale na úrovni našich největších alternativních operátorů, s ročními výnosy v řádu stovek milionů až miliard korun, se opravdu dlouho nic nedělo.

Jen velmi sporadicky probleskovaly zprávy o tom, že některý z největších operátorů je na prodej, a ten už je „skoro na spadnutí“. Třeba v roce 2000 se zdálo, že Aliatel získá britské konsorcium NGE (tvořené mateřskou firmou National Grid a její dceřinou společností Energis). Ovšem kvůli nedohodě o pronájmu přenosových optických tras, na kterých bylo podnikání Aliatelu založeno, však nakonec z tehdejšího prodeje sešlo.

Teprve relativně nedávno, vlastně skoro přesně před rokem, vybuchla první bomba: místo Angličanů koupila Aliatel společnost GTS. Smlouva o prodeji byla podepsána 18. prosince 2004, a Úřad pro ochranu hospodářské soutěžě (ÚOHS) ji schválil 4. února 2005. Následně, k 11. únoru 2005, došlo k převodu akcií Aliatelu na nového nabyvatele. K 1. dubnu 2005 byl původní Aliatel přejmenován na GTS Novera, a.s., s tím, že původní GTS Czech do něj bude začleňován postupně. Celý proces fúze obou společností bude završen ještě do konce letošního roku.

Největší koupil největšího

Na akvizici Aliatelu ze strany GTS je zajímavé to, že zde „největší koupil největšího“. Dřívější GTS Czech totiž soupeřil s Aliatelem o pozici jedničky mezi našimi alternativními operátory.

Až do roku 2002 včetně vykazoval největší výnosy GTS Czech, ale pak jej předstihl Aliatel. Ten v roce 2003 dosáhl celkových výnosů ve výši 2,55 miliardy korun, zatímco GTS Czech jen cca 2,2 miliardy korun. Pokud bychom ale vše poměřovali nikoli přes čisté výnosy, ale přes ukazatel EBITDA (provozní hospodářský výsledek před odpisy a dalšími odpočítávanými položkami, fakticky jde o výnosy po odečtení provozních nákladů), pak by i v roce 2003 stále byl na prvním místě GTS Czech, s hodnotou EBITDA ve výši 343 mil. korun (oproti 250 mil. korun u Aliatelu).

V roce 2004 uvedený trend pokračoval, a Aliatel získal 2,769 mld. korun výnosů, zatímco GTS Czech jen 2,220 mld. korun. Ovšem v součtu, vzhledem ke spojení Aliatelu a GTS Czech, do nové GTS Novery, to dává již skoro pět miliard korun.

Díky tomu je nová GTS Novera na našem trhu mezi alternativními operátory jasnou jedničkou. Druhé v pořadí, co do objemu výnosů, jsou zřejmě Radiokomunikace (dříve České radiokomunikace, patřící společnosti JTR Management), s objemem cca dvou miliard. Ty ale nejsou klasickým pevným operátorem, neboť významnou část svých výnosů generují v dalších oblastech (například ze šíření radiového a TV vysílání).

Přitom celý trh pevných komunikací v ČR (tj. bez mobilních komunikací) měl v roce 2004 velikost cca 47 miliard korun (jde o můj vlastní odhad). Z toho si „ukrojil“ zdaleka největší část Český Telecom (ČTc), který v roce 2004 generoval výnosy ve výši 34,369 mld. korun (tj. bez započítání výnosů Eurotelu, v segmentu mobilních komunikací).

Znamená to tedy, že inkumbent (ČTc) má na trhu pevných komunikací podíl cca 73 procent, zatímco GTS Novera cca 10,6 procenta (stále vše vlastním odhadem). Zbývajících cca 16,4 procenta pak připadá na všechny ostatní alternativní operátory dohromady

Kdo stojí za GTS Noverou?

Tvrzení, že „GTS koupilo Aliatel“, není zcela přesné a zaslouží si malé upřesnění. Samo GTS Czech, které dříve patřilo pod divizi Central Europe americké firmy GTS (Global TeleSystems), se po prodeji této divize, koncem roku 2001, dostalo pod křídla koncernu KPNQWest, a přejmenovalo se na KPNQwest Czechia. Pak ale v červnu 2002 matka (KPNQwest) zbankrotovala, a celá divize GTS Central Europe byla v srpnu 2002 prodána ruské společnosti Antel Holdings, Ltd., která je stoprocentně vlastněná finanční skupinou MENATEP. Ta byla založena v roce 1997 jako holdingová společnost, nepřímo ovládající mj. ropnou společnost Yukos Oil.

Za koupí Aliatelu koncem loňského roku je tedy třeba vidět aktivity (a hlavně peníze) majitelů GTS Czech, resp. dnes již GTS Novery. To samé pak nutně platí i pro nejnovější akvizicí, kterou je koupě Contactelu. Příslušná smlouva již byla podepsána, ale schválit ji ještě musí antimonopolní úřad (ÚOHS).

Contactel byl na prodej

O tom, že Contactel je na prodej, se také vědělo již delší dobu. Situace kolem jeho prodeje však nebyla až tak jednoznačná, protože jeho vlastník – dánské TDC – měl u nás sám zálusk na další akvizice. Již jednou si málem „plácnul“ s naší vládou (před třemi lety) na koupi Českého Telecomu. Osud Contactelu pochopitelně závisel i na průběhu těchto akvizic ze strany TDC. Nakonec z nich ale sešlo, a tak prodej Contactelu zřejmě dostal definitivně zelenou.

Za kolik byl nyní Contactel prodán vlastníkům GTS Novery (tj. společnosti GTS Central Europe), nebylo zveřejněno. Samozřejmě se ale objevily nejrůznější odhady a neoficiální informace, které se vcelku shodují na částce kolem 500 milionů korun. Stejné neoficiální zdroje ovšem uvádí i to, že při předchozích jednáních měla být cena nižší. Například iDnes napsal:

Loni při jednom z neúspěšných vyjednávání o prodeji se cena Contactelu pohybovala kolem 10 až 15 milionů dolarů, tedy v přepočtu mezi 250 a 370 miliony korun".

Důvody prodeje Contactelu určitě souvisí nejen se zájmy jeho vlastníka, dánského TDC, ale i se situací na tuzemském trhu a úspěšností samotného Contactelu. Podle dostupných informací je jeho hospodaření stále v červených číslech.

V médiích se v této souvislosti objevilo i následující zdůvodnění, které potvrzuje celkovou potřebu konsolidace na našem trhu:

‚Contactel je příliš malý na to, aby mohl na českém trhu sám přežít,‘ zdůvodnila TDC prodej".

Také TDC se prodává

Prodej českého Contactelu do rukou GTS Central Europe byl oznámen toto úterý, 29. listopadu 2005. A hned následující den, 30. listopadu, bylo oznámeno že prodán byl i prodávající – tedy původní vlastník Contactelu, dánský TDC. Podle tohoto zdroje jej za 12 miliard dolarů (téměř 300 miliard korun). Koupí společnost Nordic Telephone Company. Tu vlastní rovným podílem několik soukromých firem, mj. Apax Partners, Permira Advisors, Blackstone Group, Providence Equity Partners a Kohlberg Kravis Roberts & Co.

Co se změní?

Akvizicí Contactelu a jeho pravděpodobným integrováním do GTS Novery získá tento subjekt na objemu a zvětší svůj podíl na tuzemském pevném trhu. O kolik, lze odhadnout z objemu výnosů: stávající GTS Novera se pohybuje někde kolem pěti miliard korun ročně. Contactel sice své roční výnosy v poslední době nezveřejňuje, ale lze je alespoň odhadnout na cca jednu miliardu, resp. „něco přes jednu mld. korun“. Dohromady to pak dává cca šest miliard, což by dále posílilo pozici GTS Novery na českém trhu, zvětšilo její odstup od ostatních alternativců, a naopak ji přiblížilo inkumbentovi (Českému Telecomu).

Procentuelní podíl GTS Novery na celém trhu pevných komunikací by díky akvizici Contactelu měl stoupnout na nějakých 12 až 13 procent, podle mých odhadů. Patria to odhaduje na přibližně 14 procent.

Pro GTS Noveru jistě bude zajímavé, že Contactel má zkušenosti například s IP telefonií (jeho služby Forum jsou docela úspěšné) a s integrovanými službami (balíčky hlas + data / Internet) na bázi IP protokolu. A také že se dokázal prosadit i mezi menšími a středními firmami nejen jako telekomunikační operátor, ale i jako internetový provider. Tím by mohl vhodně doplnit celkové portfolio i „záběr“ GTS Novery, která je přeci jen silnější spíše v segmentu větších firem. Nehledě již na synergie a další důsledky, vyplývající ze zvětšení objemu.

V neposlední řadě může GTS Noveře pomoci i to, že Contactel působí také v segmentu rezidenčních zákazníků – například skrze ADSL či dial-up. Je ovšem otázkou, nakolik se GTS Novera bude chtít orientovat také na rezidenční segment. Zatím signalizuje zájem především o segment korporátní, neboli o firmy. A třeba takový dial-up na bázi modelu „Internet zdarma“ má u nás velmi nejistou budoucnost (po posledním rozhodnutí regulátora z dubna t.r.).

Co bude dál?

V souvislosti s akvizicí Contactelu ze strany GTS Novery (resp. GTS Central Europe) se určitě nabízí otázka, zda je to na delší dobu poslední „velká“ akvizice, nebo zda lze očekávat nějaké další.

Vyjádření generálního ředitele GTS Novery, Milana Rusnáka, naznačují spíše pokračování:

‚Tato akvizice je pro GTS Novera i GTS CE dalším krokem v procesu postupné konsolidace českého telekomunikačního trhu,‘ komentoval dnešní dohodu Milan Rusnák, generální ředitel společnosti GTS Novera".

Ještě explicitnější byl analytik Woods&Company, Tibor Bokora (zdroj):

‚Lze očekávat další akvizice ze strany GTS a upevňování postavení na trhu. Nicméně nemusí spěchat, žádný další kupec na českém trhu není,‘ dodal".

S názorem, že na tuzemském trhu není žádný další kupec, bych si dovolil polemizovat. Co třeba JTR Management, která koupila České radiokomunikace, a nyní je přejmenovala na „Radiokomunikace“? Ale pravdou asi je, že možnosti a kapitálová síla vlastníků GTS Novery (Antel Holdings, resp. skupiny MENATEP) asi budou podstatně větší než možnosti JTR Managementu.

BRAND24

Finanční síla vlastníků GTS Novery by se mohla projevit i při další potenciální akvizici. Již před časem jsme zde na Lupě psali o tom, že norský Telenor chce prodat dvě ze svých tří tuzemských aktivit, společnosti Nextra a Telenor Networks. Pro GTS Noveru by mohl být atraktivní zejména celý „unbundlovaný byznys“, do kterého se pustil Telenor Networks, a ve kterém je vcelku úspěšný. Podle zatím velmi neoficiálních zpráv již vlastnící GTS učinili Telenoru nabídku z kategorie těch, které se neodmítají. A to ještě nebyla řeč o tuzemské pobočce Tiscali, jejíž „matka“ již dříve zahájila rozsáhlý výprodej.

Budeme tedy za chvíli svědky dalšího pokračování celého procesu akvizic a konsolidace na našem tuzemském trhu pevných komunikací? Tipuji, že ano.

Očekáváte, že "nákupy" GTS budou pokračovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).