Hlavní navigace

GTS Pohoda doma: konečně dial-up za paušál

2. 2. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost GTS zítra představí "první vytáčené připojení k Internetu za paušál v České republice". Půjde o intervalový paušál, bez počítání minut mimo špičku a s minutovým zpoplatněním v době špičky. Realizován je přes volbu operátora, jmenuje se GTS Pohoda Doma a přijde každý měsíc na 599 korun včetně DPH. Chcete znát podrobnosti?

Společnost GTS svolala na zítřek (úterý 3. února) tiskovou konferenci, které by se vedle představitelů GTS měl zúčastnit i ministr informatiky Vladimír Mlynář. Ohlášené téma zní: První vytáčené připojení k Internetu za paušál v České republice, což dává tušit, že by mohlo jít o skutečně historickou událost v dějinách českého Internetu – první skutečný dial-upový paušál, byť jen intervalový (pomineme-li neúspěšné extempore s tarifem i-víkend, v rámci Internetu Plus od Českého Telecomu, na podzim 2002).

Zajímavé a příznačné je, že dva dny po avizované tiskové konferenci alternativního operátora zřejmě představí svou verzi také Český Telecom, který tak ale již nebude první. Na čtvrtek totiž Český Telecom svolal vlastní tiskovou konferenci, s účastí generálního ředitele Gabriela Berdára, a její téma zní: Zkušební provoz služby pro přístup k Internetu Flat-rate.

Podrobnosti o paušálu, který GTS hodlá v úterý představit, se však již včera večer objevily na jeho webu, a tak se s nimi můžeme aktuálně seznámit. Jaké tedy jsou hlavní rysy nové služby?

  • Jmenuje se GTS Pohoda doma a přijde na 491 korun bez DPH, resp. 599 korun včetně 22procentní DPH. Pokud bude k 1. květnu 2004 snížena základní sazba DPH ze stávajících 22 procent na 19, měl by stát 584 korun.
  • Jde o tzv. intervalový paušál neboli tarif, který nabízí připojení bez počítání minut jen v určitém časovém intervalu. Tím je u nové služby doba mimo špičku, definovaná jako doba od 19 hodin do sedmi hodin v pracovní dny, a dále celé dny pracovního klidu a svátky.
  • Mimo uvedený interval (tj. v době špičky) je připojení zpoplatněno po minutách: každá z prvních 10 minut přijde na 1,19 Kč a každá z dalších na 0,99 Kč (včetně 22procentní DPH).
  • Služba je dostupná na celém území České republiky jak na analogových linkách, tak i na ISDN (ale zřejmě jen 1 B kanál).
  • Služba je realizována skrze volbu operátora, volá se na číslo 1023 971 111 234.
  • Služba GTS Pohoda doma nabízí také klasická hlasová volání, například místní hovory přijdou na 1,49 Kč ve špičce a 0,89 Kč mimo špičku (vše včetně DPH), meziměstské na 1,99 Kč ve špičce a 0,89 Kč mimo špičku.

Jak je to realizováno?

Zásadní otázkou, kterou snad zodpoví již zítřejší tisková konference, je způsob, jakým je tento intervalový paušál realizován na rozhraní mezi GTS a Českým Telecomem. Možnosti jsou dvě:

BRAND24

  • Operátoři se na rozhraní zpoplatňují po skutečně provolaných minutách. V tomto případě by GTS sice nabízel svým koncovým zákazníkům připojení bez počítání provolaných minut v době mimo špičku, ale sám by Českému Telecomu platil podle skutečně provolaných minut. V takovém případě bych očekával, že někde v podmínkách používání služby bude nějaká forma omezení, typu „smíte provolat denně/týdně/měsíčně jen X minut“. Nic takového jsem ale na webu GTS nenašel.
  • Operátoři se na rozhraní mezi sebou zpoplatňují také paušálně (byť jen v době mimo špičku). Tato varianta by nutně znamenala, že Český Telecom nabídl společnosti GTS režim FRIACO (Flat Rate Internet Access Call Origination), byť jen v intervalové podobě (v době mimo špičku) a ne trvale. Byla to jedna z variant, po které tolik volalo loňské Fórum pro dial-up, ale které se Český Telecom po celou dobu trvání Fóra velmi urputně bránil a podrobně zdůvodňoval, proč v jeho síti není možná.

Vzhledem k tomu, že Český Telecom sám ohlásil na čtvrtek tiskovou konferenci k tématu „zkušební provoz služby pro přístup k Internetu Flat-rate“, vypadá to spíše na druhou variantu. To by byl skutečně zásadní průlom – ale raději budu opatrný a s hodnocením počkám, až budou k dispozici konkrétnější informace.

Pokud se chcete sami podívat na nabídku nové služby GTS Pohoda doma, najdete ji na adrese www.gtsdoma.cz.

Oslovuje vás popisovaný intervalový paušál?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).