Hlavní navigace

Havárie polského letadla se zneužívá při šíření falešných antivirů

12. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Letecké katastrofy, při které o víkendu zahynuly desítky osob včetně polského prezidenta, začalo promptně využívat internetové podsvětí. Upozorňuje na to společnost ESET. Podobný hyenismus ale není bohužel ničím neobvyklým. Setkat jsme se s ním mohli už mnohokrát v minulosti například při útocích teroristů nebo přírodních katastrofách. Internetové podsvětí obecně zneužívá každé události, která přitáhne pozornost uživatelů (tedy potenciálních obětí) a velká neštěstí mezi ně patří. ESET konkrétně…

Letecké katastrofy, při které o víkendu zahynuly desítky osob včetně polského prezidenta, začalo promptně využívat internetové podsvětí. Upozorňuje na to společnost ESET. Podobný hyenismus ale není bohužel ničím neobvyklým. Setkat jsme se s ním mohli už mnohokrát v minulosti například při útocích teroristů nebo přírodních katastrofách. Internetové podsvětí obecně zneužívá každé události, která přitáhne pozornost uživatelů (tedy potenciálních obětí) a velká neštěstí mezi ně patří. ESET konkrétně zaznamenal v souvislosti s havárií polského letadla tzv. SEO útoky. Ty spočívají v pokusech dostat na přední pozice vyhledávačů stránky, které ve skutečnosti nenabízejí žádné informace, ale jde o podvodný/záš­kodnický web.

S využitím sofistikovaných technik sociálního inženýrství uživateli hrozí, že dojde k nákaze jeho počítače, nebo že zaplatí za falešný produkt, a přijde tak o své peníze, říká Juraj Malcho, vedoucí virové laboratoře společnosti ESET. Většina podvodných stránek zneužívajících smrt polského prezidenta se soustředí na nabídku tzv. falešného antiviru. Falešné antivirové programy jsou dnes v internetovém podsvětí velkým byznysem a podle některých odhadů by se letos mohly stát vůbec nejvýnosnějším online podvodem. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).