Hlavní navigace

HbbTV nově i na PC: má to smysl?

4. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Populární program DVB Viewer zřejmě jako vůbec první ve své kategorii oficiálně podporuje HbbTV. Co na podporu HbbTV říkají tvůrci XMBC či přední výrobce TV tunerů pro PC?

HbbTV je evropský standard pro hybridní televizní vysílání, který kombinuje digitální příjem televizního signálu se širokopásmovým internetovým připojením. Díky tomuto standardu lze vytvářet aplikace kompatibilní napříč různými značkami televizorů, takže je alternativou k proprietárním platformám chytrých televizorů jednotlivých výrobců.

Nyní si podpora HbbTV nachází cestu také do osobních počítačů. Pro populární německý program DVB Viewer je krátce k dispozici plug-in doplňující podporu HbbTV. Vyjde na 12 €. Právě Německo je zatím pro HbbTV zemí zaslíbenou, ovšem plug-in poslouží také českým uživatelům, kteří chtějí využívat HbbTV služby veřejnoprávní České televize

Pátrali jsme, jestli se podpora HbbTV chystá i pro další oblíbený software pro sledování televizního vysílání na počítači prostřednictvím interního či externího TV tuneru. Tvůrci známého XMBC nám odpověděli negativně. Podpora HbbTV na všech platformách by si prý žádala integraci webového enginu, ovšem čas věnovaný vývoji by prý nebyl úměrný přínosu. Tvůrci XMBC prý mají jiné priority s větším reálným přínosem. 

Německá televize Pro 7 nám poskytla kontakty na několik vývojářů, o kterých ví, že se snaží vytvořit plug-in pro Windows Media Center. Všichni oslovení ovšem svých snah zanechali. „Jednak zájem o HTPC slábne a pak Microsoft již nedodává Windows Media Center spolu se systémem. Uživatelská základna tak bude stále menší a menší. Je to škoda práce i úsílí,“ uvedl německý vývojář Kurt Klein pro server Lupa.cz. 

Ani společnost AverMedia, výrobce TV tunerů pro osobní počítače, neuvažuje, že by podporu HbbTV v dohledné době zařadila do svého softwaru dodávaného k TV tunerům. Nechce prý pracně zpřístupňovat obsah, který je již pro PC dostupný v mnohem širším měřítku. Argumentuje, že klasický teletext prý v jejím softwaru již roky používá jen zanedbatelná část uživatelů. Ostatní si kýžený obsah raději najdou na webu. S HbbTV službami by to prý zřejmě dopadlo stejně.

UX DAy - tip 2

Změnu svého postoje však firma nevylučuje, pokud bude v rámci HbbTV na významných trzích nabízen exkluzivní atraktivní obsah, který jinak než přes HbbTV nebude dostupný. Eventuálně služby se zvlášť vysokou přidanou hodnotou korelující s televizním vysíláním. Tedy například kontextové aplikace, o kterých pro některé své pořady do budoucna Česká televize uvažuje.

Na závěr dlužno dodat, že podle analytiků je hardware pro příjem televizního vysílání na PC odsouzen k zániku. Obsah se prý stále více a lépe přesouvá na Internet, k čemuž přispívají i samotné televize. TV tunery tak prý časem zaniknou podobně jako samostatné FM tunery pro boomu internetových rádií na přelomu tisíciletí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).