Hlavní navigace

Názor k článku Heslo není všelék: Zaútočte na hashe i dokumenty od anonym - 1) "s výhodou lze posílat nebo uchovávat heslo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2010 7:19

    bez přezdívky

    1) "s výhodou lze posílat nebo uchovávat heslo v podobě výsledného hash kódu a při autentizaci tento otisk porovnávat s otiskem uživatelova aktuálního vstupu. Na minimum se tak omezí použití nezabezpečené plain-text formy, která sama o sobě svádí ke všem variantám útoku man in the middle." - Mohl by prosím autor napsat, jak si představuje, že využití vlastnosti jednosměrnosti omezí útoky typu main-in-the-middle? Já bych řekl, že to útokům MITM nebrání vůbec, útočníkovi může být zcela lhostejné, jestli zachytává přímo heslo nebo nějaký jeho hash - co zachytí, to přepošle skutečnému serveru.

    2) "Správný hash kód totiž díky bezkoliznosti mohl vzniknout pouze ze správného hesla." - Bezkoliznost je obvykle definována tak, že k zadanému plaintextu nedokážeme najít další plaintext se stejným heslem, ne že takový plaintext neexistuje.

    3) "Nízká datová náročnost" - Jasně, místo pětiznakového hesla použijeme 16tibajtový (nebo i delší) hash a ušetříme. Fixní délku jako bonus beru, ale nazývat to "nízkou datovou náročností"?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).