Hlavní navigace

Hlavu vzhůru!

30. 10. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ačkoliv to z pohledu od počítače tak nemusí vypadat, žijeme ve světě mnoha různých událostí. A ačkoliv to z jejich pohledu také tak nemusí vypadat, tyto události svět u počítače ovlivňují. A pochopitelně také virtuální svět na síti.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Jak si někteří z nás již možná všimli, v nedávné době proběhly několikery volby. V životě státu je to událost přibližně stejného významu jako v životě virtuálního prostředí vydání nových verzí obou hlavních webových prohlížečů. Asi by se řeklo, že na tomto místě nemá žádný význam věnovat se volbám, a spíše bychom měli zůstat u těch prohlížečů. Chyba lávky. Obé totiž spolu velmi úzce souvisí.

Jak jsem se již pokusil naznačit na případě svobodných v článku Linux ve státní správě a politika, mezi věcmi veřejnými a věcmi technologickými může existovat překvapivě velká závislost. Zatímco osoby rozhodující ve věcech veřejných mají jen málokdy patřičný přehled ve věcech technologických, mnozí skutečně kvalifikovaní odborníci považují veřejné věci za něco nečistého, čemu je lepší zdálky se vyhnout. Ovšem to je chyba.

BRAND24

Jsou služby státu přístupné online? Je jich dost? Umožňují úřady občanům elektronickou komunikaci, včetně podávání a vyřizování běžných žádostí? Pokud ano, jsou jejich aplikace kompatibilní s jinými webovými prohlížeči, než je ten dominantní? Pokud ano, běží v alternativních operačních systémech? Zajímá se stát a obce o to, zda mají občané přístup na Internet? Pokud ano, děje se tak dostatečně? Pokud ne, zvolíme znova ty, kteří potřeby občanů nerespektují? Zvolíme jejich uskupení, jejich ideologii?

Internet se během minulé dekády stal z obskurního zájmu několika vyvolených a podivínů jednou z platforem fungujících jako nositelé názorů veřejnosti. Je to důležitá, moc důležitá věc. Stát a jeho organizace jsou přeci zřizovány jako služby občanům, od kterých vychází veškerá jeho moc. To znamená, že se stát musí snažit ulehčit občanům komunikaci s ním. V tomto bodě se veřejnost, politika a tak technická věc jako například Firefox 2.0 protínají. Buďme si toho více vědomi a hlavu vzhůru …od počítače.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).