Hlavní navigace

Hlídač smluv, který kontroluje stát, vyhrál soutěž Společně otevíráme data

22. 11. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mezi nejlepší aplikace postavené na otevřených datech se letos probojovala i Mapa samosprávy nebo služba Podejto.cz.

Datové schránky, elektronická podání, registr smluv. České úřady se učí komunikovat elektronicky, ale až na výjimky jsou výsledkem služby, které se nedají moc používat. Jako by úředníci nemysleli na to, že cílem otvírání dat a digitalizace není jen vyhovět nějakému novému zákonu, ale zjednodušit lidem život.

Toto selhání státu napravuje řada soukromých a neziskových služeb, které se úředně publikovaná data a služby e-governmentu snaží lidem zpřístupnit v jednoduché a užitečné podobě. Dokladem tohoto stavu jsou i výsledky čtvrtého ročníku soutěže Společně otevíráme data, ve kterém čelní příčky obsadily přesně takové projekty.

Smlouvy, mapy, podání

Jednou z nejdůležitějších novinek letošního roku je spuštění registru, ve kterém musí státní instituce zveřejňovat své smlouvy. Umožňuje každému, aby získal přesné údaje o tom, jak tuzemské úřady hospodaří. A svá data velmi záslužně publikuje ve strojově zpracovatelném formátu.

Jenže navazující nástroj, který umožňuje s daty jednoduše pracovat a hledat v nich další souvislosti, nevznikl na žádném ministerstvu. Postarali se o něj nadšenci, kteří provozují aplikaci Hlídač smluv. Ta se po zásluze stala absolutním vítězem letošního ročníku soutěže a získala také zvláštní cenu Fondu Otakara Motejla pro aplikaci, která přispívá k transparentnosti a lepšímu fungování veřejné správy.

Web, za kterým stojí někdejší spoluzakladatel portálu Atlas.cz Michal Bláha, je jakousi nadstavbou, která vylepšuje funkce oficiálního registru. Server má podle Bláhy pomoci identifikovat plýtvání a zneužití moci v úřadech a zvýšit kontrolu obchodování státu a místní správy, politiků a firem ze strany občanů.

Na druhém místě se v soutěži organizované Fondem Otakara Motejla umístila aplikace Mapa samosprávy autorů Lukáše Svobody a Ondřeje Hošáka. Mapová aplikace umožňuje podívat se v mapě, co na konkrétních místech plánují radnice. Vychází přitom z úředních materiálů radnic publikovaných na portálu edesky.cz

Třetí místo v soutěži získal web Podejto.cz, který soustředí na jednom místě řadu úředních podání a umožňuje podnikatelům i občanům vyplnit různé formuláře a rovnou je odeslat přes jejich datové schránky. Zajímavé je, že tento web provozují firmy DATASYS, NEWPS.CZ a Software602.

Na dalších místech první desítky (porota vybírala z celkem třiceti přihlášených projektů) se pak umístily tyto aplikace:

Mapy bez bariér – mapa veřejných objektů s bezbariérovým přístupem, využitelná jak pro vozíčkáře, tak například pro matky s dětmi nebo seniory. Data o lokalitách pocházejí jak z profesionálních zdrojů, tak od komunity.

Real Reality – plugin pro prohlížeč Chrome, který na vybraných realitních serverech (momentálně bezrealitky.cz, sreality.cz a maxirealitypraha.cz) zobrazuje postranní panel s dalšími informacemi o lokalitě.

Jak volili vaši sousedi - mapa datových novinářů Českého rozhlasu (Samizdat s.r.o.), která podrobně ukazuje, jak v letošních krajských volbách volili lidé v jednotlivých volebních okrscích.

Vizualizace dopravy Plzeň – model dopravy v Plzni, který umožňuje například zobrazit změny v dopravních intenzitách, které nastanou během uzavírek.

GovData – aplikace spojující otevřená data z různých zdrojů v jednom API, momentálně poskytuje údaje z obchodního a živnostenského rejstříku rozšířená o daňové údaje a lokalizované adresy.

a12map – aplikace, která vizualizuje v podobě jakési heatmapy, za jakou dobu se v Praze dostanete z místa A do místa B.

Zóna – chystaná aplikace pro iPhone a iPad umožňující procházení a sledování živnostenského a obchodního rejstříku na základě dat z projektu GovData.cz (viz výše).

BRAND24

Můžu dýchat? – aplikace, která uveřejňuje data o kvalitě ovzduší v Brně a nabízí prognózu vývoje kvality ovzduší pro následující hodiny.

Studentskou cenu si odnesl nástroj SPARQLab týmu z Fakulty informatiky a statistiky VŠE v Praze, jehož aplikace slouží k procvičování dotazovacího jazyka SPARQL. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).