Hlavní navigace

Housing a kolokace už nebudou stačit, přijíždí datacentra na kolečkách

26. 4. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Doba pro to být v byznysu s datacentry je zajímavá. Tradiční kolokace bez služeb už to ale bude mít složitější a prosazuje se koncept distribuovaných systémů.

Na to být součástí byznysu postaveného kolem datových center je podle všeho zajímavá doba. „Exploze dat je nekontrolovatelná. Jediná hranice je lidská představivost. Světu dominují data a nejde to zastavit,“ říká na setkání na konferenci Data Centre World v Londýně prezident Data Centre Alliance Steve Norris. „To je pro náš byznys dobré.“

Norris zároveň tvrdí, že s tímto růstem informací se odvětví datových center stávají problémem pro politiky. „Vlády nás vidí jako problém a úplně neví, co to datacentra jsou a co představují,“ popisuje s tím, že vidí především nová a nová data, se kterými je nutné nakládat i geograficky a legislativně. „Ovšem čím jsme jako odvětví větší, tím větší budeme mít dopad. Musíme teď více vysvětlovat, co vlastně děláme. Musíme za lidmi, co tvoří pravidla a zákony. Tam zatím nejsme.“

Jedním z faktorů má být dopad na energetiku. „Vlády přicházejí s tím, že datová centra spotřebovávají ohromné množství energie. To je pravda, ale my tu energii především šetříme. A to díky tomu, že velká datová centra umožňují konsolidaci a větší efektivitu, než chod v mnohem více menších serverovnách,“ věří Norris.

Když už jen kolokace nestačí

Podle některých účastníků tohoto byznysu ale bude takzvaná kolokace (pronajímání prostoru) spíše utlumována, respektive k umisťování serverů, které je všude dost podobné, budou muset přibývat nadstavbové služby. Pohled do výsledků velkých amerických providerů typu AT&T, Verizon, CenturyLink nebo třeba Windstream ukazuje, že obrat v kolokaci či housingu neroste.

Altron Micro Data Centre
Autor: Jan Sedlák

Altron Micro Data Centre

Spojené státy lze přitom považovat za lídra v nových technologiích a trendech a s obrovským kolokačním trhem. Evropský trh je oproti tomu značně konzervativní a reaguje se zpožděním. „Kolokačnímu trhu roste konkurence. Třeba v Česku se objevují nová datová centra podporovaná z evropských dotací, což dost kazí ceny,“ říká pro Lupu technický ředitel společnost Altron Petr Ding.

Konkurenční je do značné míry také transformace firemního ICT směrem k nákupům cloudových služeb, zejména pak softwaru jako služby (SaaS), díky čemuž odpadá nutnost kupovat a někam umisťovat vlastní hardware. „Odhadem bude objem tržeb ze SaaS do roku 2020 roven součtu infrastruktury a platformy jako služby (IaaS a PaaS),“ míní Ding.

Provozovatelé datových center tak podle všeho jsou a budou nucení k hledání nadstavbových služeb nad tradiční kolokací. Může to být třeba automatizace služeb, hybridní způsob chlazení, robotizace, mobilní aplikace, dedikované spoje, zelené technologie, certifikace či provoz vlastních aplikací skrze SaaS. Tyto snahy už lze ostatně pozorovat i v Česku. „Kolokace je stále důležitá, probíhá ale transformace. Bude každopádně nutné mít pestrou nabídku a umět ji kombinovat,“ říká Ding.

Datacentrum na kolečkách

Technický šéf Altronu věří v ještě jednu věc – že datová centra spějí k více distribuovaným sítím, mimo jiné i díky tomu, že nastupují sítě a infrastruktura pro internet věcí. Altron i z toho důvodu nyní uvádí na trh takzvané mikrodatové centrum (microDC). Jde v podstatě o takový samostatný rack, do kterého se vejde až 1 TB operační paměti, 192 TB pro ukládání dat a 672 virtuálních procesorů. MicroDC lze dovést na místo a podobně jako ještě větší kontejnery zapojit a zprovoznit.

Schéma distribuovaných datových center.
Autor: Altron

Schéma distribuovaných datových center.

Jde mimo jiné o náhradu lokálních serveroven či systém pro disaster recovery. „Využít to lze u mnoha scénářů, například jako lokální sběrnou stanici pro internet věcí. V Česku už se bavíme s provozovateli IoT sítí, konkrétně tedy T-Mobilem a SimpleCellem a Českými Radiokomunikacemi,“ říká Ding.

„Na českém trhu jsme ale na začátku, bude třeba edukovat trh. Koncepce může vypadat zvláštně, ale to modulární datová centra v kontejnerech v minulosti vypadala také a dnes jde o poměrně běžnou věc. Mikrodatová centra už se nám daří v zahraničí prodávat, teď jsme jich dodali pět do Spojených arabských emirátů.“

Že něco takového může dobře fungovat, ukazuje třeba Dell. Ten neustále vylepšuje své „datacentrum na kolečkách“ nazvané VRTX, nyní má i 10Gb switch a další potřebné věci. VRTX je malé datové centrum pro pobočky a různé kanceláře, opět může jít o náhradu serverovny a podobně. „Na zdejším trhu jsme v prodejích zhruba na jednom kusu týdně,“ říká Ondřej Bačina z Dellu s tím, že produkt nakupují malé firmy i korporace právě do geograficky oddělených kanceláří. Jedním ze zákazníků je třeba Bohemia Interactive.

VRTX je oproti konceptu microDC, jak ho nabízí Altron, spíše malé řešení. Altron říká, že jeho koncepce zvládne bez problémů obsloužit firmu o dvou stovkách zaměstnanců. Společnost produkt vyrábí v Česku a vyvinula (nejenom) pro něj takzvanou Smart Power Distribution Unit umožňující i zpracování IoT dat. Zapojit je možné i vodou chlazenou kondenzační jednotku.

BRAND24

Trh pro „mikrodatacentra“ by i v Česku mohl být zajímavý, ročně u nás přibyde až několik desítek nových serveroven. Potenciál na trh proto vidí i další hráči, produkty chce aktivně nabízet třeba Schneider Electric, který v microDC kombinuje vlastní technologie.

„Na microDC hledáme další partnery, mimo jiné přímo IT distributory a integrátory. Datacentrum je možné dodávat také naplněné hardwarem, aplikacemi a softwarem,“ vzkazuje Ding.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).