Hlavní navigace

Hranaté, nebo kulaté? První hodinky na Android Wear postaví LG a Motorola

19. 3. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Motorola
Nová nadstavba Androidu míří na výrobce chytrých hodinek a přináší první demo funkcí a postupů pro vývojáře. Kromě LG a Motoroly se prý chystají hodinky i od dalších výrobců.

Platforma Android Wear, kterou Google včera oznámil, se v první fázi zaměří na chytré hodinky, podpora dalších zařízení by ale měla následovat, uvedla firma v oznámení na svém blogu

Hodinky budou schopné zobrazovat upozornění od různých aplikací, budou mít zabudované hlasové ovládání (aktivovat se bude známou větou „OK, Google“) a Google nezapomíná ani na v současné době snad jediné skutečně využívané funkce „nositelných“ přístrojů – fitness: Android Wear umožní využívat data ze senzorů například pro monitorování rychlosti nebo ušlé či uběhlé vzdálenosti. 

Prostřednictvím zařízení také bude možné ovládat jiné připojené přístroje – Google například zmiňuje spuštění hudebního přehrávače v telefonu nebo přehrání filmu v televizi (evidentní náznak propojení s Chromecastem).

Vývojářům firma nabízí přístup k Developer Preview verzi své platformy. A v brzké budoucnosti mají přijít další nástroje, včetně různých API.

Hranaté, nebo kulaté?

Google také oznámil, že na výrobě prvních zařízení spolupracuje s několika výrobci: jsou mezi nimi Asus, HTC, Samsung, LG a Motorola. A poslední dva jmenovaní už chystané produkty představili.

V případě LG půjde o chytré hodinky G Watch, které mají přijít na trh v druhém čtvrtletí letošního roku. Kromě toho, že mají hranatý tvar, poběží na platformě Android Wear a budou kompatibilní s „širokou řadou smartphonů s Androidem“, zatím výrobce nic moc dalšího neprozradil.


Autor: LG

Chytré hodinky od Motoroly se budou jmenovat Moto 360 a na rozdíl od LG budou kulaté. K dostání budou od letošního léta, nejdřív na americkém trhu. 

Takřka nulové praktické využití

Chytré hodinky a „wearable“ zařízení vůbec mají být pro výrobce hardwaru novým polem, kde čekají stovky milionů prodaných přístrojů a nové zisky. Spekuluje se o tom, že své hodinky ještě letos představí také Apple, druhou generaci svého zařízení Galaxy Gear nedávno představil také Samsung.

První pokusy ale zatím o přílišném nadšení zákazníků nesvědčí. Samsung sice loni v listopadu oznámil, že se jeho přístroje Samsung Galaxy Gear za dva měsíce od uvedení na trh prodalo celkem 800 tisíc kusů, vzápětí se ale ukázalo, že se číslo týká spíš expedovaných než skutečně prodaných zařízení. Samsung se navíc jejich prodej snažil zvýšit různými marketingovými postupy – zákazník jej dostal například za symbolickou cenu, pokud si zároveň koupil smartphone Galaxy Note 3.

BRAND24

Chytré hodinky bohužel zatím nenabídly nějaké skutečně praktické využití. Mezi uživateli se tak chytají spíše fitnes náramky typu Jawbone nebo Fitbit. A dalším důvodem slabšího startu nové kategorie se zdá být nesmyslně vysoká cena, která se třeba u Samsung Galaxy Gear na začátku pohybovala kolem 300 USD (asi 7000 Kč) – aby rychle spadla až k dnešním cca 150 USD (cca 3 000 Kč).

Analytici odhadují, že by se letos mělo ve světě prodat přibližně 7,5 milionů chytrých hodinek. A do roku 2019 mají prodeje stoupnout na 90 milionů ročně, uvádí nicméně Wal Street Journal

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).