Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Hrozí nám kalifornský scénář? od Jirka - Kromě obvykle uváděných argumentů o energetické krizi v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2001 1:10

    Jirka (neregistrovaný)
    Kromě obvykle uváděných argumentů o energetické krizi v Kalifornii se začínají objevovat i další nové skutečnosti - méně zřejmé, protože souvisejí s utajovanými nekalými praktikami. Některé energetické společnosti se totiž zřejmě snaží "využít" velkého rozdílu mezi předem dohodnutými a aktuálními cenami na trhu s energií. Jak?

    Například přeruší provoz v elektrárně, která má dodávat energii za nasmlouvané ceny a pak ji za desetinásobek původní ceny prodají odjinud (všechno ale v rámci jedné firmy!, případně s využitím nějakého prostředníka). Kdo má zájem si o tom přečíst víc, tady je odkaz na včerejší článek "Federal officials question 2000 shutdown of two plants" v San Jose Mercury News: http://www0.mercurycenter.com:/business/center1/ferc0315.htm. Je přitom dobré, že americké federální kontrolní orgány věnují pozornost i takovým praktikám. A napadá mě přitom otázka, zda i u nás by podobné snahy byly odhaleny?

    Celá energetická tematika je nepochybně složitější, než je většinou popisována v kratičkých článcích. Pamatuji si například, že firma Enron, jeden z největších světových obchodníků s energií, provozovala tepelnou elektrárnu tím způsobem, že ji sice měla zcela připravenou v chodu, ale proud nedodávala (lidé si tam četli noviny s nohami na stole). Jakmile ceny energie na trhu vylétly nahoru, elektrárna byla připojena k síti. A tímhle systémem - prodej pouze ve špičkách - si na sebe ta elektrárna vydělala daleko lépe, než kdyby prodávala elektřinu za standardní nasmlouvané ceny. (Není důvod pochybovat, že podobné taktické úkroky se používají i na trhu s ropou.)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).