Hlavní navigace

Hudba, tóny a kritiky na českém Internetu

23. 5. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V dnešní době, kdy všechna média zahlcuje fenomén SuperStar, není od věci shrnout v jednom textu nejvýznamnější weby o hudbě. Kromě stránek, které jsou zaměřeny komplexně, také najdete sity pro jednotlivé styly. Porovnejme si tedy dnes design, kvalitu článků a specialitky různých českých serverů, které se zabývají nejen populární hudbou...

Hudba – a s ní neodmyslitelný tanec – patří mezi nejstarší známá umění. Prapůvod vědci hledají v primitivních náboženských rituálech, při kterých se zpívaly jednoduché žalmy pro navození stavu mysli blízkého transu (tento jev je vidět zřetelně na dnešních technoparties). Další léta byla spojena se spontánností zpěvu a jednoduchými nástroji (např. luk) – nikdo nebyl schopen zaznamenat výšku tónů, neexistovaly noty. Ale pak se náhle tyto bříškaté-nožičkaté symboly objevily, informace se přenášely a hudební scéna se tak poddávala aktuálnímu uměleckému období vládnoucímu ze známých center (Paříž, Řím). Dnes žijeme v době, kdy neexistuje aristokracie, církev není spojená se státem, trendy se míchají, a tak se trochu podobáme svým nejrannějším předkům. Nikdo pořádně neví, co se kde hraje.

Weby o hudbě všech žánrů

Takovéto komplexní stránky mají jednu velkou výhodu a jednu velkou nevýhodu. Kladem jistě je, že zde člověk nalezne vše, nebo alespoň to více známé a obecně zajímavé. Oproti tomu stojí nepřehlednost a jistá „konzumnost“, jež tyto weby do velké míry ovládá. Recenzenti se víceméně specializují na populární hudbu a pro pochopení jiných stylů jim téměř vždy chybí dostatečné „nadšení“.

MusicWeb.cz vás asi svým modrobílým designem příliš nezaujme, zato zde najdete dlouhé a kvalitní recenze (články mají vždy v nadpisu výsledné hodnocení 1–7), aktuality ze všech oblastí, pozvánky na koncerty, interview (třeba i s hvězdami SuperStar) atd. Milovníci velmi krátkých vln zde naleznou kompletní seznam rádií. Bohužel chybí již výše zmiňovaná přehlednost, a tak občas ani nevíte, kam se kliknutím na odkaz dostanete. Chce to nabrat zkušenosti s ovládáním.

Zato MusicZone.cz vás designem nezklame, tedy alespoň pokud máte rádi červenou barvu. Úvodní stránka vyniká přehledností, najdete vše po ruce: pozvánky, reporty (+ foto), recenze, rozhovory atd. Recenzovaná alba vypovídají o tvrdším zaměření redakce (spíše k rocku), ale naleznete i elektro věci. V recenzích nechybí možnost poslechnout si krátké úseky některých písniček a závěrečná tabulka s výslednou úvahou, plus koruny hodnocení (opět 1–7).

MusicServer.cz má sice pěkné logo, ale jinak se úvodní stránka nepovedla. Opět vám zrakové nervy zahltí modré a bílé počitky (trochu ve stylu MusicWebu). Nahoře na vás čeká SuperStar (tedy vlastně „Top story“, ale kdo by dnes čekal něco jiného) a nad ní podivně složité menu, kde jsou tučně vyznačeny tři žánry: rock, pop a dance. Recenze jsou nešikovně zastrčené dole, a proto se musí rolovat (hodnocení 1–10), dále mi lehce vadilo to, že články veskrze střídají dvě témata: Superstar a hitparády IFPI. Na druhé straně vyniká přehled skupin, vyhledávací robot na mp3 (po různých specializovaných serverech), články o koncertech atd. Rozhodně doporučuji se podívat na nezcenzurovaný weblog redakce MusicServeru, názory zde jsou opravdu podnětné.

Muzikus.cz je internetová obdoba stejnojmenného časopisu. Krom toho, že záštita papírového média poskytuje image solidnosti, ani design nepůsobí nijak revolučně nebo snad chaoticky. V barvách do zelené a žluté se vám představí přehledná stránka, kde je všechno tam, kde má být. Recenzenti hodnotí opět stupni 1–7, bohužel jsou jejich recenze kratší než u konkurence. Dále se zde nalézá užitečný vyhledávač klubů, festivalů a kapel. Už názvy článků a „témat“ na tomto webu napovídají, že se nejedná o sousta pro úplné amatéry.

Zhřešil bych před všemi mladými a nemajetnými, kdybych aspoň nezmínil Freemusic.cz. Na první pohled geniální vzhled v sobě spojuje jednoduchou dětskou kresbu, malinko elektroničnosti, logo Kofola a hnědou se žlutou barvou. Na tomto webu to opravdu žije, každý den přibývá velké množství reportáží i recenzí (hodnocení překvapivě procentuální). Krom toho zde naleznete objemnou databázi free mp3 od kapel jako třeba Vypsaná fixa, Deset očí nebo 100°C… zastoupen je snad každý styl umělci slavnými i neslavnými, zvláště pak vyniká rock.

Zmíním ještě další web, tentokráte člověk ocení zvláště přehlednost, je to IMusic.cz. Informací zde naleznete poměrně dost, avšak nijak více rozvedených, recenze jsou krátké (poslední z roku 2002), rozhovory také (2001). Přestože novinková část vám stále může pomoci v orientaci hudebním světem, zbytek vypadá nadobro mrtvý. Snad ještě odkazovník se dá použít.

Žánrové weby

Každý z kvanta hudebních stylů má svoje fandy, a ti tak tvoří zázemí pro mnoho specializovaných stránek od malých fanovských weblogů po větší a objemnější média spolupracující s tiskem. Dokonce i jednotlivé sociální skupiny mají své weby, např. náboženský-katolický Musicmix.cz (kde se objevují i hlášky typu: „…Křesťanského deathmetalu je spousta…“).

K Internetu nejvíc patří techno a jeho odrůdy, na startovním poli se proto sešli hned tři favorizovaní koně: Techno.cz, které nabízí nejlepší doménové jméno a spoustu flyerů; Technisco.cz s lepší strukturou-přehledností, mp3 a recenzemi alb; Rave.cz, jenž startuje fotoreporty a flyery a závěrečný sprint mu ulehčí skvěle provedené novinky. Co by se dalo považovat za nejlepší? Těžko hádat.

U ostatních žánrů taková přehršel velkých webů nehrozí, a tak máme House.cz, Hiphop.cz (trochu nemastný, neslaný), Ifolk.cz, Ceskyrock.cz atd. Všude to žije daným stylem a pro specificky zaměřeného hudbomilovníka není lepší možnosti.

BRAND24

Je snad někdo nejlepší?

Jedním slovem: ne. Každý web má svoje kvality, ve kterých ho jiné nepřekonají, a proto by bylo chybou předem odsuzovat jeden na úkor druhého – ať si internetový surfař vybere to svoje sám. Osobně mě nejvíce zaujal MusicZone.cz (pro kvalitu recenzí a designu) a Freemusic.cz (kvůli archívu mp3), ale také se někdy podívám na Rave.cz či Techno.cz (fotky z techno akcí bývají občas okouzlující).

Jak se říká: každý svého štěstí strůjcem. Tedy berte tento článek opravdu pouze informativně, a pokud by vám snad něco chybělo, pak neváhejte a využijte místo pro komentáře.

Čtete si informace o hudbě na Internetu?

  • Ano, využívám převážně žánrové weby.
    21 %
  • Ano, čtu na velkých hudebních webech.
    23 %
  • Ano, čtu na Idnes.cz, Novinky.cz apod.
    5 %
  • Ne, ale o hudbu se zajímám.
    46 %
  • Ne, muzika mě nechává chladným.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje FF MU obor Psychologie. Aktivně přispívá do několika internetových magazínů, zajímá se přitom hlavně o webovou komunikaci a psychologii Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).