Hlavní navigace

Hudbu z Google Play stále nemohou někteří uživatelé nakupovat

21. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hudba Google Play sice v ČR běží od začátku letošního října, ale někteří uživatelé systému Android si stěžují, že stále nemohou z mobilu hudbu nakupovat. V čem je problém?

Někteří majitelé starších chytrých mobilů se systémem Android hlásí problémy se službou Hudba Google Play, která byla v České republice zpřístupněna začátkem tohoto měsíce. Mohou si do svého mobilního telefonu nainstalovat aplikaci služby, ovšem nemohou z mobilu nakupovat hudbu. Při pokusu přejít do sekce „Obchod“ prý aplikace spadne nebo zamrzne.

Problém je v tom, že dotčeným uživatelům se neprovedl automatický upgrade z původní služby Android Market na nynější Google Play. Uživatelé tak sice mohou nakupovat aplikace, ale nemohou vedle e-knih nakupovat také hudbu a v budoucnu třeba i filmy. Aplikace Hudba Google Play logicky spoléhá právě na přítomnost služby Google Play v mobilu. 

Služba Google Play měla nahradit Android Market v zařízeních se systémem Android 2.2 a novějším, ale Google potvrzuje, že se tak nemuselo stát ve všech zařízeních. „Pokud máte systém Android 2.2 nebo vyšší a stále máte nainstalovanou aplikaci Android Market, požádejte operátora nebo výrobce o podrobnosti,uvádí Google v nápovědě

Jenže uživatelé, kteří se na nás obrátili, u výrobců svých mobilů příliš nepochodili. „Na Facebooku mi výrobce sdělil, že Google Play je aplikace jako každá jiná, takže pokud na mém mobilu nefunguje nebo není k dispozici, mám se naopak obrátit na Google, který je jejím autorem“ napsala nám paní Marie. 

Mám Android 2.3.3, ale pořád bez Google Play. Od HTC jsem dostal odpověď, že potřebují novější verzi, ale jelikož můj smartphone již není podporován, tak se žádné nedočkám,“ podělil se o zkušenost pan Patrik. Podobnou informaci od výrobce nebo prodejce získaly i zhruba i tři desítky dalších čtenářů, kteří se na nás obrátili.

Že by dnes některý výrobce uvolňoval aktualizaci pro Android ve verzi 2.x, je utopie. Kromě nákupu nového mobilu mohou uživatelé, kteří mají popsaný problém, na vlastní riziko instalovat neoficiální ROM. Pokud možno bez úprav výrobce mobilu, které jsou pravděpodobným důvodem, proč Android Market nenahradila právě služba Google Play. 

BRAND24

Google uvádí, že Android ve verzi Froyo (2.2.x) a Gingerbread (2.3.x) dohromady stále používá cca třetina uživatelů chytrých mobilů s jeho open source systémem. Podle průzkumu společnosti Ericsson, dodavatele telekomunikačních technologií, uživatelé svůj chytrý mobil mění v průměru jednou za 43 měsíců. Ještě v roce 2011 to bylo jednou za 34 měsíců.

Dobrou zprávou je, že i bez služby Google Play v mobilu je možné hudbu nakoupit na webu služby a uložit do tzv. skříňky (cloudové úložiště pro 20 000 skladeb). V samostatné aplikaci Hudba Google Play totiž bez problémů funguje přístup k zakoupené hudbě ve skříňce (vč. stahování off-line), přestože přímo z mobilu hudbu nakupovat nelze. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).