Hlavní navigace

i-mode v Evropě propadne

2. 1. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nizozemský mobilní operátor KPN Mobile letos na jaře hodlá zpřístupnit technologii i-mode. Zatímco v Japonsku i-mode patří k běžné součásti mobilního telefonování a služby využívá přes 30 milionů obyvatel, v Evropě se už den po zahájení testovacího provozu začínají ozývat pochybnosti.

Den po začátku testování služby i-mode v síti nizozemského mobilního operátora KPN Mobile citoval server NewsBytes studii Show me the money dánské společnosti Strand Consult, kde John Strand říká, že „i-mode v Evropě propadne“.

566

Technologie i-mode slouží k přenosu hypertextového obsahu na mobilní zařízení. Technologie pochází z Japonska, kde ji využívá přes 30 milionů obyvatel, kterým nahrazuje služby SMS (v Japonsku neexistující), GSM Toolkit (například bankovní služby) a mobilní Internet. Dokumenty jsou dostupné protokolem ve formátu Compact HTML (podmnožina HTML s drobným rozšířením). Kromě hypertextu podporují zařízení pro i-mode i SSL, vytáčení telefonních čísel, schema mailto a poslední modely i programovací jazyk Java. Zařízení používají barevný display a prohlížeče zobrazují i JPEGy a pohyblivé či poloprůhledné GIFy, přehrávají MIDI. Služba je zpoplatňována dle objemu přenesených dat, bežnou přenosovou rychlostí je 9.600 kb/s. (NTT DoCoMo)

Strand podle NewsBytes přirovnává zavedení i-mode do evropských podmínek k importu aut do míst, kde neexistují silnice – jinými slovy, tvrdí, že pro i-mode nejsou v Evropě vytvořeny vhodné podmínky. Zatímco v Japonsku uživatelé mobilních telefonů nemají přístup k SMS, a jsou tedy nuceni používat elektronickou poštu i-mode – mimochodem se jedná o nejrozšířenější použití i-mode – tak v Evropě uživatelé nemají důvod upřednostňovat i-mode proti běžným textovým zprávám, zvlášť proto ne, že v Japonsku jsou uživatelé zvyklí platit jak za odeslání, tak i za přijetí zprávy. Podobné výhrady mohou zaznít i na vrub využití i-mode pro přístup k bankovním službám, a tak jediným polem, kde může i-mode zaznamenat v Evropě větší úspěchy, je hypertext. Jenže ouha.

Zatímco úspěch hypertextu na webu je krom jiného také v tom, že kdokoli může velmi jednoduše vystavit svoje dokumenty, KPN Mobile vsadil v případě i-mode na obsah poskytovaný prostřednictvím vlastního portálu. V tiskové zprávě se sice uvádí, že portál bude zdarma otevřen i nezávislým poskytovatelům obsahu, avšak až po získání certifikátu o kvalitě a profesionálním zpracování.

To, že KPN Mobile chce uživatelům zaručit nabídku jen kvalitního obsahu, to je sice dobrá zpráva, na druhou stranu to ovšem znamená velké omezení nabídky. I-mode tedy nebude mobilním Internetem v pravém slova smyslu. Pokud si cestou do práce přečtete v novinách inzerát s odkazem, pak vám nebude nic platné, že máte mobilní telefon s velkým barevným displayem – pokud inzerovaná služba nebude mít certifikát, patrně se k ní vůbec nedostanete. Bude zajímavé sledovat reakci uživatelů, až si koupí nový drahý telefon, aby měli přístup k mobilnímu Internetu, a ve skutečnosti jim KPN Mobile nabídne jen lepší teletext. Zatímco v Japonsku je i-mode poskytován jako jednotný systém, v Evropě existuje v každé zemi mnoho mobilních operátorů, a pokud si každý z nich bude vytvářet vlastní portál s vlastním certifikovaným obsahem, přinese i-mode jen zmatek. Pokud už má existovat nějaký certifikovaný obsah, bylo by asi nejvhodnější, kdyby i certifikační autorita byla na operátorech nezávislá a portál pro všechny společný.

BRAND24

Strand má nepochybně pravdu v tom, že přestože je i-mode zajímavější technologií než WAP, nelze jej z Japonska do Evropy prostě jen přesadit bez patřičné úpravy obchodního modelu. Přestože zavedení i-mode v Nizozemí vyvolává mezi komentátory předních technologických magazínů ohromné pozdvižení, kladu si otázku, zda vlastně nějaký i-mode importovat potřebujeme. Nové mobilní telefony s podporou WML obvykle obsahují i prohlížeč pro Basic HTML (základní modul HTML podle W3C), stačí jim tedy jen zabudovat podporu SSL, Javy a větší barevný display. Další otázkou je, jestli evropští telefonisté mají vůbec o surfování s telefonem zájem. Z plošné studie, kterou v závěru roku 2000 zveřejnila společnost Nielsen Norman Group, totiž vyplývá, že uživatelé nejsou příliš ochotni spokojit se s polovičatým řešením, které dosud prohlížeče implantované do mobilů představovaly. Pro přístup na Internet se jeví daleko vhodnější zařízení typu PDA, které případně může mít přímo zabudovaný GSM „modem“, ale tenhle typ zařízení je zase málo vhodný pro obyčejné telefonování.

KPN Mobile slibuje zavedení i-mode letos na jaře. Pokud se japonský import v Nizozemí uchytí, je velmi pravděpodobné, že ani naši operátoři nebudou dlouho váhat – přezbrojení na nové telefonní přístroje a nové poplatky za masový přístup na certifikovaný Internet může totiž znamenat zajímavé oživení v telekomunikační průmyslu.

Jak jste na tom s mobilním Internetem?

  • Preferuji W@P.
    1 %
  • Jsem pro PDA.
    10 %
  • Fandím i-mode.
    81 %
  • Mobilní co?
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).