Hlavní navigace

iAudit: Červen, za kamna vlezem

18. 7. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ne, takhle opravdu ono známé lidové úsloví nezní, avšak nápadně připomíná letošní léto, které nám namísto tropických veder zatím nabízí spíše tropické lijáky. Uživatelé tak raději surfují po Internetu. Na serverech sice není žádná reklama, ale návštěvnost neklesá. Ovšem tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se hrách na stěnu hází.

Léto je z vydavatelského hlediska velmi nevděčným obdobím. V každé druhé učebnici teorie masové komunikace naleznete graf sledovanosti elektronických médií, jehož ladná křivka si v průběhu letních měsíců sáhne až na samé dno. Diváků/čtenářů je málo a reklamy ještě méně – všichni jsou na dovolené. Nelze se tedy divit, že se řada „kamenných“ vydavatelských domů uchyluje (zejména v případě tzv. exkluzivních magazínů) k nejrůznějším fintám, které mají zamaskovat nezájem inzerentů – oblíbená jsou kupříkladu „prázdninová dvojčísla“. Podobně jsou na tom média internetová, která se naopak předhání v nabídce lákavých bonusů (například 50 a více procent impresí zdarma ke každé reklamní kampani), jež následně protáčí ve volném reklamním prostoru, který stejně zeje prázdnotou. Začátek letošního léta je ovšem velmi pozvolný, takže uživatelé namísto hledání útočiště před tropickými vedry u vody hledají úkryt před tropickými lijáky doma.

V kategorii internetových portálů tradičně schází čísla MSN.Atlas (stejně jako všech jeho služeb) a objeví se bohužel až v následné revizní zprávě, díky čemuž opět nelze výsledky důsledně zhodnotit – nicméně vzhledem ke skutečnosti, že všechny internetové portály zaznamenaly růst, lze i v případě Atlasu očekávat oproti květnu mírné zlepšení, podpořené i reklamní kampaní na pražských lavičkách. Skokanem měsíce je nepochybně Quick (19.757 IP/den, +34 %), na kterém se dozajista podepsal i přesun telefonního seznamu na phone.quick.cz – v porovnání s konkurencí však nadále značně zaostává. Redbox (48.080 IP, +7 %) totiž z dosud nevyjasněných důvodů (tj. žádná nová služba, kampaň ani skandál) z března na duben ztrojnásobil svou návštěvnost, čímž odsunul původně třetí Centrum (35.861 IP, +3 %) na „bramborovou“ pozici. Otěže vedení tak zůstávají v rukou Seznamu (77.442 IP, +4 %), jemuž se navíc poslední dobou daří přitahovat pozitivní pozornost médií.

Více než internetové portály však nekompletnost výsledků i-Auditu zasáhla kategorii obecně zpravodajských serverů, protože chybí favorizovaný iDNES (lze-li jej ovšem ještě považovat za zpravodajský server), jehož strategií je zřejmě nabídnout uživatelům komplexní služby, aby neměli vůbec důvod navštěvovat jiné stránky. A pokud nějaká oblast v portfóliu chybí, jednoduše se koupí (viz dále). Pak není divu, že na účtech iDNES končí 30 procent veškerých reklamních příjmů – na což má vliv zejména podpora deníku MFD a vypěstované vztahy s inzerenty. Chybí navíc i druhý kůň ze stáje „dusseldorfských“ – zpravodajský server LN Lidovky. Zde se ovšem žádné překvapení čekat nedá, neb sečteme-li návštěvnost Lidovek z minulého měsíce a stabilní výsledek Českých novin (6.542 IP, +6 %) dostaneme se přibližně na polovinu iDNES, který navíc v dohledné době čeká redesign. Období stagnace zažívá Neviditelný pes (5.772 IP, +1 %), který je zjevně definitivně za zenitem.

Z odborných serverů nejrychleji roste MobilMania (5.198 IP, +10 %) vydavatelství Computer Press, nicméně konkurence v podobě Mobil.cz (13.732 IP, –8 %) má i přes značný pokles náskok nějakých 8.000 IP/den a za zády iDNES. Mírný sestup zaznamenal i zpravodajský server Živě (7.273 IP, –6 %), na jehož titulní straně se již delší dobu neudálo žádné skandální odhalení. Je ovšem velmi pravděpodobné, že jednotlivým titulům Computer Press by mohl do značné míry pomoci připravovaný portál, který je otázkou několika týdnů. Zde musím poznamenat, že od společnosti MobilMedia máme slíbeny údaje o „merge“ iDNES a Mobil.cz – přínos byl údajně pro obě strany velmi zajímavý. Svou pozici si stále drží „širokospektrání“ Svět namodro (5.960 IP/den, +3 %), stejně jako na hardware orientovaný Svět hardware (2.544 IP/den, +7 %), který se po mírném propadu stabilizoval. Hranici 3.000 IP/den se v červnu podařilo prolomit serveru Grafika (3.169 IP, +6 %).

BRAND24

Oblast finančních serverů byla koncem minulého měsíce svědkem překvapivé události – Fincentrum (1.504, –50 %) dalo sbohem ekonomickému vydavatelství Economia Online s jejech zpravodajským serverem iHNed (2.615 IP, –3 %) a „zběhlo“ ke konkurenčnímu domu MAFRA, resp. iDNES. Informace je to o to překvapivější, že Economia Online bude nadále od Fincentra odebírat finanční data. Celá záležitost se ovšem udála na samém konci června (26.06.2001), takže na zastavení propadu serveru bylo již pozdě a pozitiva budeme moci zhodnotit až příští měsíc. Kolem serveru Peníze (1.239 IP, –7 %) se konečně vyjasnila majetková situace – společnost údajně již koncem minulého roku propadla coby zástava za nesplacené dluhy Private Investors firmě Grisoft. Pomineme-li stabilní pozici Aliawebu (3.762 IP, +5 %) a nepřítomnost Financí, největší růst zaznamenal Měšec (1.195 IP, +21 %), který se opět vrátil nad hranici 1.000 IP/den.

Celkem bylo zaznamenáno 424 milionů platných stran, což by oproti předcházejícímu měsíci (910 milionů) znamenalo pokles o více než polovinu, je ovšem nutno mít na paměti, že minulý měsíc bylo nakonec po všech revizních zprávách auditováno 151 serverů, zatímco v červnových výsledcích i-Auditu je zatím serverů pouze 117, přičemž ante portas čekají především všechny služby MSN.Atlas, několikrát vzpomínaný iDNES a Lidovky, takže není možné posoudit, do jaké míry se na návštěvnosti podepsalo nastupující léto a do jaké míry je zapřičiněna technickými chybami a jiným katastrofami. Jisté ovšem zůstává, že doba strávená u Internetu (stejně jako ostatně u všech elektronických médií) je přímo úměrná kvalitě počasí za oknem – jako příklad lze uvést léto uplynulého roku, kdy čas utracený před televizní obrazovkou namísto poklesu narostl o 15 minut nad celoroční průměr. Kompletní výsledky červnového i-Auditu naleznete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).