Hlavní navigace

ICANN a uživatelé?

27. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

ICANN čelí kritice za malou informační otevřenost a neochotu přijmout kontrolu veřejnosti. Na zasedání Rady ICANN v Ghaně, které proběhlo v polovině března, se měla řešit právě restrukturalizace ICANN. Ale rada nakonec k očekávanému stanovisku nedošla.

V nedávném článku ICANN a … reformy? jsem informovala o návrhu prezidenta ICANN Stuarta Lynna na změny struktury „jeho“ organizace. Mimojiné jsem avizovala zasedání rady ICANN v Ghaně. To se na počátku března uskutečnilo a vyvolalo další vlnu nevole zejména mezi těmi, kterých se práce ICANN bezprostředně dotýká – tedy uživateli.

Rada ICANN se sešla v polovině března v Accra, hlavním městě Ghany. Zasedání ale zklamalo všechny, kteří chtěli zjistit, jak bude při plánovaných změnách struktury organizace zajištěna přítomnost a aktivní účast uživatelů na dění kolem přidělování, registrací a řešení problémů v oblasti internetových jmen a adres.

Účast veřejnosti: stále bolavější místo

Kritici (mj. Center for Democracy and Technology) poukazují na to, že ICANN omezuje reprezentaci veřejnosti ve svém vedení. ICANN totiž na svém zasedání neučinila žádné rozhodnutí o pěti místech v Radě, která byla obsazena na základě veřejného hlasování koncem roku 2000 a která reprezentovala veřejné zájmy. Jejich úřad končí v listopadu letošního roku a není rozhodnuto ani o nové volbě, ani o prodloužení mandátu zvolených členů. ICANN tvrdí, že globální veřejné hlasování nebylo efektivní, ale ve skutečnosti se spíše jedná o nezájem organizace o veřejný názor a dohled nad svou činností.

Zasedání ICANN se točilo kolem návrhů na změnu struktury ICANN, ale otázka zastoupení veřejnosti byla potlačena. Pro tisk prezident ICANN prohlásil, že „ICANN není žádná globální demokracie a že ICANN má svoji práci“. Na otázku o prodloužení mandátů současných členů rady ICANN vzešlých z veřejného hlasování zněla odpověď v tom smyslu, že prodloužení nebylo možné, protože by si to vyžádalo změnu stanov ICANN, a to bylo mimo rámec jednání v Ghaně.

Zpráva ze zasedání: hodně slov a málo činů

Ve zveřejněné předběžné zprávě o zasedání se hned v prvním bodě hovoří o smysluplné a informované účasti uživatelů Internetu, ale jak taková účast má v praxi vypadat, se ve zprávě nepíše. Takový přístup je nám nebezpečně známý: hlásat všemožnou podporu pro účast veřejnosti na dění a přitom neumožnit žádný způsob, jak tak činit.

Ve své zprávě ICANN oceňuje činnost výboru At Large Study Committee (ALSC) loni pověřeného studiem struktury a procesů širokého členství (ICANN At Large membership). Výsledek práce tohoto výboru ICANN přijala v listopadu a stále na jejím základě vede diskuse. Široká členská základna zahrnuje nejen jednotlivce (uživatele Internetu), ale také akademické instituce, malé firmy, nevládní a neziskové organizace (včetně zájmových specifických skupin zákazníků), kteří všichni mají zájem na informované účasti na práci ICANN v oblasti politiky jmen a adres v Internetu.

Jinak předběžná zpráva obsahuje hlavně poděkování na všechny strany, ale málo konkrétních informací. Z oblastí Top Level Domains snad stojí za připomenutí, že VeriSign s platností ke konci roku 2002 končí jako registr(átor) pro TLD .org a prezident ICANN má teď za úkol vyhlásit výběrové řízení na novou organizaci. Na základě výběrového řízení na organizaci pro registraci vrcholové domény .pro se budou uzavírat smlouvy s pověřenými organizacemi.

Návrh na restrukturalizaci ICANN, který měl být hlavním tématem zasedání (a důvodem, proč se nejednalo o účasti veřejnosti), se ale také nesetkal s velkým pochopením a podporou. Podařilo se pouze to, že se „aktivně jednalo“, ale bez valného výsledku. Návrh na restrukturalizaci schválen nebyl a obrat k lepšímu v otázce zodpovědnosti a průhlednosti činnosti ICANN nenastal.

BRAND24

Další zasedání rady ICANN je naplánováno na červen 2002 do Bukurešti

Douška na závěr

ICANN jako by ani nebyla organizací v rámci internetové komunity, kde vládne konsensus a průhlednost, otevřenost k veřejnosti, kritice a konstruktivním názorům. V ICANN se hodně mluví, ale málo se soustřeďuje na skutečnou práci.

Domníváte se, že by nad činností ICANN měla bdít veřejnost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA je nezávislá síťová specialistka. Okusila český, španělský i kanadský vzdělávací systém. Vedla kurzy v 7 zemích a ve 4 jazycích, školila on-line pro UCLA.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).